Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 21

Kaip keisti darbą lengvai ir išsaugoti gerus santykius

Net jei abejojate teiginiais, kad išeiti iš komforto zonos – verta, mažai kam iš mūsų per gyvenimą neteko keisti darbo. Ar darote tai savo noru, ar dėl to, kad susiklostė aplinkybės, šeši mūsų patarimai padės palengvinti procesą! Ir tikėkimės, kad bet kokie pokyčiai – tik į gera.
Nelaiminga moteris
Nelaiminga moteris / Vida Press nuotr.

1. Sudarykite planą

Viskas prasideda nuo minties: aš noriu išeiti iš šito darbo. Nuostabu, bet kas toliau? Ar žinote, ką norėtumėte daryti toliau? Ar radote kitą darbo vietą? O gal ketinate daryti pertrauką ir ko nors pasimokyti ar tiesiog leisti sau pailsėti? O gal pradėsite savo verslą ar dirbsite laisvai samdoma? Kad ir ko norėtumėte, neišsiversite be plano. Kuo jis detalesnis, tuo lengviau bus tą dieną X, kai nebereikės keltis ir eiti į senąją darbovietę. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Mobingas: išeiti negalima pasilikti

2. Suburkite savo komandą 

Pasikalbėkite su šeimos nariais ir artimiausiais draugais – ne visas paslaptis reikia nešiotis sieloje. Juo labiau kad neišengiamai jums reikės bent moralinės paramos. Objektyvios nuomonės apie jūsų sprendimą irgi pravers. Kaip ir priminimas, kad jūs – ne viena, ir yra žmonių, kurie jus mylės bet kokioje situacijoje. Tai gali būti nemažiau sudėtinga nei pasikalbėti su viršininku, tačiau laikykite tokį prisipažinimą bandomuoju prašymu išeiti iš darbo. 

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

3. Rimtai pasirenkite 

Prisiminkite, kas įrašyta jūsų darbo sutartyje, ir kaip keitėsi Darbo kodeksas pastaruoju metu.

Prieš prašydamasi susitikti su viršininku, parepetuokite. Galite net įrašyti pokalbį į diktofoną ir keliskart perklausyti – gal jūsų balsas dreba, gal sutrinkate ir nemokate suformuluoti problemos aiškiai ir suprantamai. Prisiminkite, kas įrašyta jūsų darbo sutartyje, ir kaip keitėsi Darbo kodeksas pastaruoju metu. Pasižymėkite, jog reikia paprašyti rekomendacinio laiško (jei tokio norėsite). Išvis rašytiniai punktai padės jaustis drąsiai. 

4. Išeikite gražiai 

Net jei impulsas liepia jau rytoj nesirodyti „šitoje kontoroje“, nesivadovaukite emocijomis – visi gyvename viename mieste ar šalyje, o isterikės reputaciją niekam nereikalinga. Nusiraminkite ir duokite darbdaviui laiko surasti jums pamainą. Jei skiriatės gražiuoju (o taip, žinoma, geriausia visiems), priminkite bosui, jog kurį laiką – savaitę ar dvi, kaip sutarsite, į jus galima kreiptis, jei naujam darbuotojui iškiltų problemų.  

Scanpix/Panthermedia nuotr./Sėkminga moteris.
Scanpix/Panthermedia nuotr.

5. Nedeginkite tiltų 

Jei jūsų paklaus, kodėl norite atsisveikinti, nepasiduokite pagundai išrėžti visą tiesą. Jūsų tikslas – ne pamokyti bosą ir su juo susipykti, todėl ir kalbėkite apie savo interesus – pavyzdžiui, pabrėžkite, jog ieškoti naujos veiklos ar atradote tikrąjį pašaukimą. Niekam nepakenks, jei padėkosite už viską, ką firmoje išmokote ar patyrėte – tiesiog atėjo metas jums eiti į priekį. Netiesa? Užtai susitikus su buvusiu vadovu gatvėje, nereikės perbėgti į kitą pusę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pozityvus kalbėjimas: nauja mada?

6. Pasitarnaukite kolegoms

Jei galite, rekomenduokite kurį nors kolega į savo vietą – štai dar vienas privalumas atsisveikinti gražiai.

Nepalikite nebaigtų darbų – jei tokių esama, perduokite projektą tvarkingai. Jei galite, rekomenduokite kurį nors kolega į savo vietą – štai dar vienas privalumas atsisveikinti gražiai. Lengvai pelnysite kelis taškus – jums bus dėkingas minėtasis kolega, jei bosas priims patarimą – jam nebereikės ieškoti naujo žmogaus, o jūsų dalykinio žmogaus reputacija sustiprės. Nepamirškite uždaryti darbinės pašto dėžutės ir informuoti tuos, kam apie tai reikia žinoti.

123rf.com nuotr./Santykiai darbe
123rf.com nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius