Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07

Tragedijos kalnuose vos išvengęs alpinistas S.Damulevičius: „Žinom, kad kalnas visada turės staigmenų“

15min studijoje viešėjo vienas geriausių Lietuvos alpinistų Saulius Damulevičius, prieš keletą dienų parvykęs iš ekspedicijos į Gašerbrumo II (8035 m) viršūnę. Saulius sėkmingai įveikė kelią iki jos ir tapo antruoju lietuviu, pasiekusiu Gašerbrumo II viršūnę. Pirmasis prieš trylika metų tai padarė alpinistas Saulius Vilius. Tačiau leisdamasis žemyn S.Damulevičius tik per plauką išvengė tragiškos baigties – trūkus virvei krito apie 6–8 metrus, incidentas įvyko 7150 m aukštyje.

Pakistano miesto Skardu karo ligoninės Intensyviosios priežiūrios skyriuje S.Damulevičius praleido penkias dienas. Kaulų lūžiai ar vidinis kraujavimas nebuvo nustatyti, alpinistui šiek tiek nušalo abiejų rankų pirštai.

Į bazinę stovyklą alpinistas leidosi su plaučių edemos požymiais, bet atlikę tyrimus medikai S.Damulevičiui diagnozavo lengvesnę plaučių ligą – bronchopneumoniją. Per šią ekspediciją alpinistui net penkias dienas teko praleisti mirties zona vadinamame 7 km aukštyje, jis neteko 16 kg svorio.

Su Sauliumi kalbėjomės apie kopimą į Gašerbrumo II, kuris dar žinomas kaip K4, viršūnę. Ties Pakistano ir Kinijos sienų sandūra stūksantis kalnas yra 13-as pagal aukštį pasaulyje ir 5-as – Pakistane.

VIDEO: Pokalbis su tragedijos kalnuose vos išvengusiu alpinistu S.Damulevičiumi

Kiek jėgų ir kokio pasiruošimo reikalauja tokios ekspedicijos? Kiek laiko ir kaip jos trunka? Kodėl šią vasarą pasirinko būtent šią viršukalnę ir kaip apskritai jas renkasi? Kaip įvyko incidentas, galėjęs baigtis ir ne taip laimingai? Ar tokie įvykiai nepasėja baimės ir nesaugumo kalnuose jausmo? Kaip jaučiasi šiuo metu ir kokių planų turi ateičiai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius