-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 08 20

Kiek ir kokių vaistų leidžiama pasiimti su savimi vykstant į kelionę užsienyje

Ką derėtų žinoti, ruošiantis ilgesnei ar trumpesnei kelionei, į užsienį? Kokį vaistų kiekį galima pasiimti nesibaiminant, kad jie bus atimti, ir kuriems vaistams būtinas receptas?
Emigracija
Emigracija / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Ruošiamės su šeima šiek tiek pakeliauti po Europą. Skrisime į Milaną, iš ten nuomotu automobiliu važiuosime Viduržemio jūros pakrante. Kiek ir kokių vaistų galima pasiimti su savimi?“

„Nuo rugsėjo pusmečiui pagal studijų mainų programą ketinu studijuoti Madride. Turiu miego sutrikimų, vartoju specialius psichotropinius vaistus. Kiek galiu jų pasiimti su savimi? Ar oro uoste man neiškraustys lagamino?“.

„Poryt mums skrydis į Antaliją. Dukra lyg tyčia sukarščiavo. Panašu, jog angina. Ryt eisime pas gydytoją, prašysiu išrašyti antibiotikų, maža kas nutiktų kelionėje. Ar oro uoste iš manęs jų neatims?“

Tai tik kelios skirtingos situacijos, „sužvejotos“ klampiame nuolat besikeičiančios socialinių tinklų informacijos sraute, kur žmonės nevengia klausti vieni kitų patarimų, dalijasi patartimi. Atsakymų į šiuos ir panašius klausimus galima rasti visokių. Nebūtinai teisingų.

„Svarstant, kiek ir kokių vaistų galima pasiimti su savimi, ar pastariesiems reikalingi receptai, atsakymų reikia ieškoti ne socialiniuose tinkluose ar pokalbių svetainėse, o atsakingų institucijų oficialiuose tinklalapiuose“, – pranešime žiniasklaidai pataria vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Kas sprendžia dėl leistino vaistų kiekio

Pasak vaistininko, jei žmogus vyksta į užsienį trumpam, tiesiog atostogų, ir vaistų su savimi vežasi nedidelius kiekius, kitaip tariant, tik individualioms reikmėms, problemų dėl to kilti tikrai neturėtų.

„Bent kol kas neteko girdėti nieko panašaus, – tikina jis. – Kas kita, jei sergama kokia nors lėtine liga ir nuolat vartojami vienokie ar kitokie vaistai, o į kitą šalį ketinama vykti ilgesniam laiko tarpui (keliems mėnesiams ir ilgiau). Tokiu atveju labai svarbu atminti vieną gana paprastą dalyką – į kitą šalį savo reikmėms galima įsivežti tokį kiekį vaistų, kokį numato būtent ta valstybė, į kurią yra vykstama“.

Dėl vaistų išsivežimo iš Lietuvos geriausia būtų konsultuotis su tos šalies atstovybe ar ambasada, į kurią planuojama vykti. Jos tiksliausiai pasakys, kiek ir ko galima pasiimti su savimi.

Ar receptiniams vaistams reikia turėti receptą?

Šitas klausimas ramybės greičiausiai neduoda daugeliui. Ypač jei žmogus serga kokia nors lėtine liga, vartoja antibiotikus ar kontraceptines priemones.

„Visiems savo pacientams patariu: jeigu į užsienį vykstama ilgesniam laiko tarpui ir dalį ar net visą tą laiką reikia vartoti gydytojo skirtus receptinius vaistus, geriausia su leistinu išsivežti kiekiu vaistų pasiimti ir specialią gydytojo pažymą apie ligą bei skiriamą gydymą.

Pažymą reikėtų vežtis parašytą atitinkama užsienio kalba. Tokiu atveju visada bus galima kreiptis į užsienio šalies gydytojus, kurie išrašys reikalingų vaistų, įvertins sveikatos būklę“, – teigia „Camelia“ vaistininkas R. Blynas.

Kuo ypatingi narkotiniai ir psichotropiniai vaistai?

Kalbant apie narkotinių ir psichotropinių vaistų vežimąsi į užsienį, anot pašnekovo, labai svarbu žinoti, kad jie kontroliuojamas visose šalyse. Tačiau vienodų tarptautinių kontrolės taisyklių nustatyta nėra.

„Norint išvengti problemų dėl narkotinių ir psichotropinių vaistų įsivežimo asmeninėms reikmėms į kitą šalį, geriausia būtų vėlgi konsultuotis su atitinkamos šalies ambasada ar atstovybe – pastarosios tiksliausiai įvardins leistinus vežtis kiekius. Būtina atminti, kad tiek vieni, tiek kiti vaistai yra parduodami tik su receptu. Jų galima vežtis tik asmeniniam vartojimui sveikatos priežiūros tikslais.

Jei vykstama į Šengeno valstybę, kartu su savimi būtina turėti asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą nustatytos formos pažymą, o vykstant ne į Šengeno valstybę – vežamų vaistų receptų kopijas, taip pat turėti tik keliaujančio asmens vardu išrašytą pažymą arba receptą ar jo kopiją“, – aiškina R.Blynas.

Pašnekovo teigimu, negalima vežtis daugiau vaistų, negu nurodyta pažymoje arba recepte (jo kopijoje). Svarbūs ir tokie dalykai, kaip faktas, jog vykstant į Šengeno valstybę, narkotinių vaistų vežtis galima ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui, o vykstant ne į Šengeno valstybę – ne ilgesniam kaip 15 dienų laikotarpiui, tuo tarpu psichotropinių vaistų galima vežtis ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui.

Visus narkotinius ir psichotropinius vaistus būtina laikyti originaliose pakuotėse – tokiose, kokiose vaistai ir buvo pirkti vaistinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius