Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

#LEMovies karantino filmų rekomendacijos: kaip kritiniu atveju elgiasi žmonės

Tai sakot, atsiėmėte bilietus į „Žalgirio“ varžybas? Sveikindamiesi nebeduodate bendradarbiams rankos ir nebebučiuojat kolegių į abu žandukus? Prisipirkote grikių, kurių negalite pakęsti, ir konservų, kurių niekad net nesat ragavę?
Karantinas
Karantinas / 123RF.com nuotr.

Bandot kautis su pigių skrydžių bendrove, kuri nenori grąžinti pinigų už jūsų kelionę paslidinėt į Šiaurės Italiją, ir nusipirkot chirurginių kaukių, mokėdami 30 eurų už vienetą? Na ir gerai. Sako, kad nebijo tik idiotai. Bijot dėl savęs ar savo artimųjų normalu, o nenormalu tik tada, kai baimė virsta panika ir kvailomis išlaidomis.

Todėl pažiūrėkim į virusą su humoru ir pašaipa. Smalsiai ir tiriančiai. Juk žmonės sugalvojo tūkstančius scenarijų, kaip viskas bus. Mes viskam pasiruošę ir tikrai žinom, kad viskas bus gerai. Tai neikim į darbą, likim namie, laikykimės rekomendacijų ir pažiūrėkim geriausius filmus bei serialus apie virusus. Bent jau žinosime, ko laukt toliau.

Visgi susitarkim, kad mums neįdomu, koks tas virusas. Kas nutinka juo užsikrėtusiam – žmogus numiršta, virsta zombiu ar pradeda skaityt svetimas mintis. Mums nerūpi, ar virusą atnešė ateiviai, ar pasiutę šikšnosparniai. Mums nesvarbu, jis pagamintas laboratorijose ar mutavęs iš nekalto čiaudulio.

Mums įdomu tai, kaip kritiniu atveju elgiasi žmonės. Kaip išlaikyti gyvybingą bendruomenę. Kaip išsaugoti resursus, civilizaciją, žmogiškumą. Paieškokim filmų, kuriuos verta pamatyt net drebant iš baimės.

Mums svarbu, kaip kritiniu atveju elgiasi žmonės.

Jokių „World War Z“ (2013), „The Walking Dead“ (2010), „28 Days Later“ (2002), ar „I Am Legend“ (2007). Tikiuosi, juos žinot ir pažiūrėjot ir be mano rekomendacijų. Jokių „Resident Evil“ (2002), „The Happening“ (2008), „Doomsday“ (2008) ar „The 5th Wave“ (2016). Savaip klasika, žinoma, bet jei jų dar nematėt, tai nieko ir nepraradot.

Jokių „The Andromeda Strain“ (1971), „Outbreak“ (1995), „12 Monkeys“ (1995) ar „The Omega Man“ (1971). Čia puikūs filmai, bet senienos. Archyvas. Žanro mėgėjai, jei norės, susiras, o kitiems rasim ir ką nors naujesnio.

Kadras iš serialo „The Walking Dead“
Kadras iš serialo „The Walking Dead“

Galima pažiūrėti Ispanišką REC“ (2007) arba jo amerikietišką perdirbinį „Quarantine“ (2008), nes abu neblogi lost tapes (liet. dingusios vaizdo medžiagos) žanro pavyzdžiai.

Retas atvejis, kai naujesnis perdirbinys man patinka netgi šiek tiek labiau. Bus daug tamsių koridorių, staigių užpuolimų ir visa kita žanro klasika. Išjunkit protą ir mėgaukitės baime, nes čia negudrus, bet įtemptas šiurpuliukų filmas. Labiausiai rekomenduojama klasikinių siaubukų gerbėjams.

VIDEO: REC (2007)

Australų kelio filmas „Cargo“ (2017) yra neblogas „Netflix“ darbas, kuriame atsiskleidžia tėvo ir vaiko santykiai. Ir baimė. Ir Martino Freemano sugebėjimas perkelti nesudėtingą istoriją į dramos lygį. Emocijos čia svarbiau už faktus, bet iškelti klausimai kirbės galvoj ir jau išjungus TV.

Panašų filmą padarė ir Arnoldas Schwarzeneggeris („Maggie“ (2015), bet kiborgui tame filme vis dėlto trūksta subtilumo, o turiniui išbaigtumo. Labiausiai rekomenduojama tiems, kurie norėtų išlikti. Nors ir vieninteliai pasaulyje.

VIDEO: Cargo (2017)

„Busanhaeng“ (2016) arba suprantama kalba Train to Busan“ (2016). Tai Pietų Korėjos atsakas į epidemijos meninę analizę. Gana klasikinis, vienos patalpos (šiuo atveju – tai traukinys) zombių apokalipsės filmas. Tačiau juk nerekomenduočiau jums eilinio „pagausiu pagausiu“ filmo. Uždara patalpa labai įkaitina atmosferą, o puiki režisūra įtraukė filmą ne tik į Kanų kino festivalio naktines peržiūras, bet ir įrašė juostą tarp geriausių žanro pavyzdžių. Labiausiai rekomenduojama tiems, kurie tikisi pabėgti.

Labiausiai rekomenduojama tiems, kurie tikisi pabėgti.

VIDEO: Train to Busan Official Trailer #1 (2016) Yoo Gong Korean Zombie Movie HD

„Blindness“ (2008). Žmogaus baimė nematyti išnaudojama ne viename fantastiniame kūrinyje nuo pat „The Day of the Triffids“ (1951). Nobelio premijos laureato José Saramago 1995 metų knyga – tai gili žmogaus esmės, jo pasikeitimo kritiškose aplinkybėse analizė. Skaudi ir apnuoginanti, todėl filmui „Blindness“ buvo nelengva. Bet, IMHO, viskas stipru ir labai verta pamatyti. Labiausiai rekomenduojama tiems, kurie galvoja, kad ir kas atsitiktų, gėris nugalės.

VIDEO: Blindness (2008) Official HD Trailer [1080p]

Contagion“ (2011). Bene geriausias, tiksliausias ir schemiškiausias filmas apie virusus. Krūva žvaigždžių. Meistriška Steveno Soderbergho režisūra. Ir muistysitės fotelyje visas 106 minutes, tikėdami viskuo, kas vyksta ekrane.

Turbūt tai būtų pats tiksliausias spėjimas, kas būtų, jei būtų, bet MEV-1 virusas filme – daug bjauresnis nei COVID-19, kuriuo turime garbės „mėgautis“ gyvenime. Todėl neišsigąskit. Labiausiai rekomenduojama tiems, kurie galvoja, kad nėra jokio viruso.

VIDEO: Contagion (2011) Official Exclusive 1080p HD Trailer

Vampyrai. Zombiai. Daug filmų bando nagrinėti gilesnius tokių procesų sluoksnius. Ką reiškia jausti virtimą zombiu? Ar jie jaučia? Ką jaučia jų artimieji? Ką reiškia būti kraują siurbiančiu plėšrūnu? Koks tokio žmogaus santykis į aukas? Ar jame gali likti nors lašelis žmogaus, ar tai tik žmogaus pavidalo dėlė, vedama į prieš nenumaldomo alkio ir pykčio fantasmagoriją.

Nepelytai nuvertintas filmas The Girl with All the Gifts (2016)“ žiūri į vampyrus kaip į sekančią, nebūtinai aukštesnę, bet tikrai geriau prisitaikiusią evoliucijos pakopą. Ir man tai buvo labai įdomu (beje, knyga tokiu pačiu pavadinimu irgi fantastiška). Labiausiai rekomenduojama vampyrmyloms.

VIDEO: The Girl With All The Gifts – Official Trailer - Official Warner Bros. UK

Paskutinis rekomenduojamas filmas – Pontypool“ (2008). Tai alternatyvi vizija, gąsdinanti ne zombių ordomis, nuo kaulų krentančia mėsa ar masiniu išmirimu, bet vienatve, baime nesuprasti, kas vyksta. Labiausiai rekomenduojama tiems, kurie planuoja užsidaryti bunkeryje.

VIDEO: Pontypool Trailer (HD)

Serialai

Išbraukus „The Walking Dead“ mega franšizę, lieka nedaug serialų, kurių pagrindas – užkrečiama liga.

Danai per „Netflix“ paleido The Rain“ (2018), skystoką pasakojimą apie postvirusinį pasaulį. Idėja gera, bet teks susitaikyti su medine vaidyba ir lėtu turinio vystymu.

VIDEO: The Rain 2018

Australai pagamino net tris sezonus Glitch“ (2015) dramos apie ligą, kuri… prikelia numirėlius. Daug jausmų. Daug ašarų. Nors virusologai čia tikrai neras nieko naujo, bet serialas yra pakankamai logiškas ir tikroviškas.

VIDEO: Glitch Season 1 | Trailer | Now On Netflix

Pietų Korėja ir vėl plaukia prieš srovę. Kingdom“ (2019) lyg ir nesudėtingas zombių filmas, bet jis kiek kitokios prigimties. Pirma – tai komiksinė kūryba, o tai lemia stilių ir veiksmo kiekį. Antra – tai kostiuminis istorinis filmas, vykstantis šešioliktame amžiuje. Rūmų intrigos, kardų kovos ir… zombiai. Tai tikrai kažkas nauja, tad bent pabandykite.

VIDEO: KINGDOM (2019) International Trailer | Shinsuke Sato Live-Action Period Epic

Serialai labiausiai būtų rekomenduojami tiems, kurie žmonijos agonija nori pasimėgauti ilgiau.

Štai tiek filmų ir serialų jūsų dėmesiui. Nesirkit. O jei jau sergat, leiskit laiką pagal galimybes, linksmai.

#LEMovies

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius