Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 07

Lengviausias būdas mankštintis – bėgioti, suptis: patarimai sportuojant su mažais vaikais

Pastarųjų UNICEF renginių tendencijos stebina organizatorius šeimų su ypač mažais vaikais dalyvavimo lygiu. Vis daugiau ir daugiau mažylių nori dalyvauti. Paprašėme pirmojo septynmečio edukologės, knygos „Vienas vaikas – 7 intelektai” autorės Renatos Lazdin, UNICEF bėgimo ambasadorės pasidalinti patarimais apie tai, kaip mankštintis ir bėgioti su mažu vaiku.
Mama su sportuojančiu vaiku
Mama su sportuojančiu vaiku / Renatos Lazdin nuotr.
Temos: 2 Bėgimas UNICEF

Kalbant apie skirtingus intelektus noriu priminti, kad pirmame septynmetyje jų visų vystymasis yra ypatingai susijęs, o judėjimo (kūno-kinestetinio/fizinio) intelekto puoselėjimas turi didžiausią įtaką visiems kitiems. Apibendrinant – judantis vaikas yra ne tik sveikas ir stiprus, geriau valgo, geriau miega, rečiau serga, bet ir yra akivaizdžiai protingesnis vaikas. Dabar ir visą likusį gyvenimą.

Vaikštinėjimas ir bėgimas yra vieni iš lengviausių būdų mankštintis. Jam nereikia specializuotų priemonių ar ypatingos aprangos. Bėgioti galima bet kokiu oru, bet kuriuo metų laiku. Jei norite, kad mažylis bėgiotų noriai, įsitikinkite, kad jo apranga yra pakankamai patogi. Dažniausia klaida – madingi, gerai atrodantys, tačiau nepatogūs drabužiai – veržiantys džinsai, žemesnio klyno kelnės ar žavinga, tačiau tarp kojų besipinanti suknelė. Antras patogumo aspektas – patogi avalynė. Nebūtinai specializuota, tačiau gerai besilaikanti ant pėdos, be raištelių ir pakankamai lanksčiu paduku.

123RF.com nuotr./Sportbačiai
123RF.com nuotr./Sportbačiai

Pasidalinsiu su Jumis keliais patarimais apie tai, kaip galima nuo eilinio pasivaikščiojimo pamažu pereiti prie pilnaverčio bėgiojimo, įskaitant ir patarimus apie pusiausvyros lavinimą.

Toliau patarimus sudedu į nedidelę programą, kurią galite pradėti įgyvendinti nuo bet kurio etapo, priklausomai nuo Jūsų vaiko amžiaus.

Visais laikais – lavinkite pusiausvyrą

Jei norite, kad Jūsų vaikas būtų gerai koordinuotas, sportiškas, pirmas ir bet kuriame amžiuje aktualus patarimas – lavinkite pusiausvyrą. Supuokite, supkite, šokite su vaiku ant rankų, kai jis dar mažas.

Kantriai supkite ant įvairiausių rūšių supynių, kai paauga. Paskatinkite laipioti, šokinėti, vaikščioti atbulomis ir atlikti visus kitus pratimus, kokius tik prisimenate iš fizinio lavinimo pamokų. Atlikti juos kasdien ir pakankamai dideliais kiekiais – bent po valandą mankštinimosi per dieną. Tai suteiks begales džiaugsmo Jūsų namams!

Besimokant vaikščioti – nevedžiokite už rankos

Kai Jūsų vaikas dar visai mažas ir norite, kad kuo greičiau išmoktų padoriai vaikščioti, pirmiausiai nustokite jį vedžioti. Kuo daugiau vedžiojate už rankos – tuo labiau prailginate mokymosi pilnaverčiai vaikščioti pradžią. Verčiau pasirūpinkite, kad namuose būtų kuo daugiau stotelių-salelių, kur vaikas gali kibtis norėdamas atsistoti ir – dažnai pasupkite, kas stiprėtų vestibiulinis aparatas.

Išmokus vaikščioti – ieškokite skirtingų paviršių

Jei vaikas jau išmoko vaikščioti, tačiau vis dar praktikuojasi tai daryti taip pat gerai kaip suaugęs žmogus – tereikia kuo daugiau vaikščioti. Kasdien surenkite pasivaikščiojimą, ragindami vaikelį nukeliauti kuo daugiau žingsnelių. Priklausomai nuo vaiko gebėjimų bandykite vaikštinėti lygia danga, nuokalnėmis, rampomis ir kitokiais pasvirusiais paviršiais, nelygiais gamtos ir dirbtiniais paviršiais (žolė, miškas, suverstos pagalvės, gilus sniegas, paplūdimio smėlis ir panašiai). Pasivaikščiojimą nuo kelių minučių pamažu ilginkite iki 1,5 valandos žingsniavimo. 1,5 metų mažylis (ir kiekvienas vyresnis, žinoma), gali nukeliauti 500 metrų per 15 minučių. Tuomet jau galima pereiti prie bėgiojimo!

Kai vaikas gerai vaikšto – praturtinkite pasivaikščiojimus pabėgimais

Kai mažasis judrusis stebukladarys jau gerai vaikšto, kai jam pusantrų, dveji, treji, penkeri ar septyneri – bet kada galite pradėti bėgiojimo programą. Rimtas pavadinimas, tačiau labai paprastas įgyvendinimas. Jei vaikas dar mažutis ir nemoka bėgioti – paieškokite gerai žole apaugusios nuokalnės ir paraginkite pasileisti žemyn kartu su Jumis. Jei jau moka bėgti – kasdien renkite bent vieno kilometro pasivaikščiojimus ir į juos įterpinėkite pabėgimus.

Pirmomis savaitėmis – 20 pabėgimų po 10 metrų, toliau – 15 pabėgimų po 15 metrų, 10 pabėgimų po 20 metrų ir t.t. Ir panašiai kol pavyks į pasivaikščiojimą įterpti du pabėgimus po 100 metrų. Nuo pirmojo etapo iki paskutinio gali prireikti apytiksliai 4-6 mėnesių, priklausomai nuo amžiaus, kuriame pradedate. Jei nenorite sustoti – kasdien po 10 metrų ilginkite prabėgamas atkarpas, kol galiausiai jos susijungs ir virs vieno kilometro prabėgimu!

Jei jau moka bėgti – kasdien renkite bent vieno kilometro pasivaikščiojimus ir į juos įterpinėkite pabėgimus.

Visais laikais – motyvuokite

Stipriausia motyvacija – pavyzdžio galia. Jei ketinate tik vaikštinėti greta ir reguliuoti kaip dirigentas, kad vaikas turi bėgti – vargiai pavyks. Pasileiskite kartu! Dar vienas iššūkis, kurį reikės įveikti tai vaiko polinkis daikteliauti. Kaip yra gerai pademonstavusi gerai žinoma Pepė Ilgakojinė, vaikai labai mėgsta daikteliauti! Ieškoti pakelėse įdomybių. Tai nuostabi savybė kasdienybėje, tačiau šiek tiek trukdanti aplinkybė, jei norime efektyviai bėgti.

  • Pradžioje galite bėginėti tuo pačiu taku, kad įdomybių su kiekvienu sykiu liktų vis mažiau ir mažiau.
  • Bėgdami galite klausytis patinkančios muzikos, arba niuniuoti skanduotes.
  • Už kiekvieną sėkmingą bėgimo sesiją suteikite žetoną, o sukaupus, pavyzdžiui, penkiasdešimt žetonų, vaikas gali juos mainyti į mėgiamą veiklą ar net pirkinį.
  • O tam, kad stiprėtų ir vidinė, o ne tik išorinė motyvaciją – supažindinkite vaiką su žymių bėgikų biografijomis. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip gerai mūsų mažasis bėgikas jaučiasi prasimankštinęs, kaip skaniai valgosi ir kaip saldžiai miegasi.
  • Dalyvavimas viešuose bėgimo renginiuose, ten klęstintis dėmesys ir gera nuotaika yra puikus motyvacijos judėti augimo šaltinis. Ką jau bekalbėti apie medalius už dalyvavimą.

Linkiu sėkmės bėgiojant su savo mažaisiais. Kitą kartą pakalbėsime apie tai, kaip politiškai paruošti vaiką bėgimui. Kokius tam pritaikyti žaidimus pasakojimus ir kaip vaiko motyvaciją veikia sėkmė ir nesėkmė.

Renata Lazdin yra pirmojo septynmečio edukologė, knygos „Vienas vaikas – 7 intelektai” autorė, kūdikių akademijos ir vienintelio Lietuvoje keturkalbio darželio Mažųjų valdos įkūrėja.

Apie UNICEF vaikų bėgimą

Unicef vaikų bėgimas „už kiekvieną vaiką“ – linksmas 500 – 1 km bėgimas 2-14 metų vaikams, skirtas padėti nuo bado ir mirtinų ligų kenčiantiems Mozambiko vaikams. Tai renginys, kuris suvienija vaikus visame pasaulyje ir suteikia jiems galimybę padaryti kažką, kad išgelbėtų gyvenimus.

Už kiekvieną paaukotą 5€ „Svarbus kiekvienas vaikas“ mokestį – paramą vaikams yra perkama speciali baltymais prisotinta riešutų pasta, kurios užtenka penkioms dienoms pamaitinti dėl prastos mitybos išsekusį vaiką Mozambike.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Unicef Lietuva 25-mečiui skirtas UNICEF vaikų bėgimas šį pavasarį vyks 5 Lietuvos miestuose – gegužės 18 d. Kaune, gegužės 27 d. Kretingoje, birželio 2 d. Klaipėdoje, bieželio 8 d. Druskininkuose, birželio 15 d. Vilniuje.

Projekto rėmėjai – „Lietuvos energija“, Kauno, Klaipėdos, Kretingos ir Druskininkų miestų savivaldybės.

Kviečiame registruotis ir išgelbėti vaiko gyvenimą Mozambike.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius