Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 07

Pratimai, padedantys išvengti Alzheimerio ir Parkinsono ligų

Šiuolaikinėje visuomenėje vis daugiau žmonių skiria dėmesį savo kūnui, perka sporto abonementus, treniruojasi. Tai yra sveikintinas požymis, juk sportas nėra žalingas. Tačiau tarp žmonių pasigendame elementaraus įpročio – lavinti centrinę nervų sistemą arba tiesiog smegenis: „Daug laiko skiriame kūno tobulinimui, bet ne smegenų veiklos treniruotėms“, – sako psichologas, Kauno jaunimo mokyklos direktorius Tomas Lagūnavičius.
Brandi moteris
Brandi moteris / Vida Press nuotr.

Kokius pratimus reikia atlikti centrinei nervų sistemai, kad nesiskųstume Alzheimerio ligos požymiais?

  1. Skaitykite sudėtingus tekstus. Pirmiausia pasirinkite tekstus, kurių sakinių ilgis yra iki 5–7 žodžių ir palaipsniui pereikite prie tų, kurių sakinių sandara sudaro iki 20–30 žodžių. Nesibaiminkite, kad nesuprantate kūrinio. Kada taip nutinka, smegenys pradeda „panikuoti“ ir ieškoti kelio, kaip suprasti. Taip smegenys treniruojasi.
  2. Mokykitės tekstus atmintinai. Jeigu teksto neišmokstate atmintinai, o tiesiog prabėgate akimis, jūsų centrinė nervų sistema netobulėja. Todėl šiandien daugelis skundžiasi prasta atmintimi – jie nesistengė įsiminti skaičių, teksto, objektų ir kt. Mokantis atmintinai pasikeičia smegenų struktūra, ji tampa imlesnė naujai informacijai.
  3. Mokykitės ne tik žodžius, bet ir judesius. Šokėjams pasirodymo metu dirba ne tik rankų ir kojų raumenys, bet ir centrinė nervų sistema. Juk svarbu ne tik teisingai atlikti judesius, bet ir galvoti apie eilės tvarką, eigą, kombinaciją. Įvairūs šokių, gimnastikos pratimai privers jūsų galvą dirbti.
  4. Muškite ritmą. Klausydami savo mėgstamos muzikos delnais ar daiktais atkartokite ritmą. Šiam pratimui didelio pasiruošimo nereikia, todėl jį labai lengva atlikti. Girdėdami muziką mašinoje, prekybos centre, namuose ar vaikščiodami parke, jūs galinte lavinti savo centrinę nervų sistemą šiuo paprastu būdu.
  5. Kurkite eilėraščius ir juos išmokite atmintinai. Būtent kuriant poeziją tarpusavyje jungiasi asociatyviai ir loginiai procesai centrinėje nervų sistemoje. Kodėl poeziją? Rašant eilėraščius svarbus žodžių skambesys ir dažnam tai didelis galvosūkis.
  6. Kurkite sudėtingą muziką kompiuterinėmis programomis. Būtent muzikos kūryba sužadina klausos centrus, kurie reikalingi ne tik įprastoms klausos funkcijoms, bet ir bendravimui su žmogumi. Įgudę, jūs suprasite žmogaus emocijas iš intonacijos: jis liūdnas, piktas, nusivylęs ir t. t. Nemokamų muzikos programų internete – didelė pasiūla, tad svarbu jūsų noras ir užsispyrimas.

„Treniruokite ne tik kūną, bet rūpinkitės ir centrinės nervų sistemos „sveikata“. Nesudėtingi pratimai gali tapti jūsų kasdienybės dalimi ir atitolinti tokias ligas, kaip Alzheimeris ar Parkinsonas“, – sako T.Lagūnavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius