-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 09

Prieš įsigyjant augintinį: ką verta apsvarstyti?

Daugeliu tyrimų įrodyta, kad žmonės, turintys augintinių yra laimingesni, sveikesni, net gyvendami vieni nesijaučia vieniši, o stebėdami savo gyvūnėlius turi daug progų nusijuokti ar bent nusišypsoti iš jų krečiamų išdaigų. Tačiau prieš įsigyjant bet kokį mažąjį draugą, reiktų gerai įvertinti savo galimybes tinkamai juo rūpintis, kad užuot patyrus daug džiaugsmo akimirkų, netektų gailėtis.
Kačių parodoje
Kačių parodoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šunys

Šunų augintojai yra priversti savo keturkojus draugus kasdien vedžioti, todėl ir patys yra priversti išeiti pasivaikščioti, kad ir koks oras bebūtų ar kaip tingėtųsi. Jei gydytojas rekomenduoja judėjimą, tačiau valios išsiruošti į sporto salę ar parką pritrūksta – šuns įsigyjimas gali būti puiki išeitis. Šunų augintojai turi daugybę progų susipažinti su kitais žmonėmis – juk lengva rasti pretekstą užkalbinti kito keturkojo šeimininką, nemaža tikimybė ir būti pačiai užkalbintai.

Tačiau iš anksto reiktų pasidomėti veislės ypatybėmis. Kad šuo būtų geras draugas ir nekeltų grėsmės aplinkiniams gali tekti skirti laiko ir pinigų jo dresiravimui. Taip pat atsižvelgti kiek kokiam šuniui reikia vietos ir įvertinti ar tikrai jos pakaks.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyvūnų globėjo diena Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr.

Katės

Kačių nereikės vedžioti, tačiau kada meilintis, o kada ne – spręs jos, o ne šeimininkas. Prieš įsigyjant katinėlį gyvenantiems bute patartina atkreipti dėmesį į jo plaukuotumą, galbūt verčiau rinktis trumpakailį. Turintys savo kiemą ir nusiteikę išleisti katiną laisvai palakstyti, gali retsykiais sulaukti augintinio „padėkos“ – sumedžiotos pelės ar paukštelio.

Vida Press nuotr./Fotografas siekė užfiksuoti skirtingas kačių emocijas
Vida Press nuotr.

Žiurkėnai, triušiai, jūrų kiaulytės

Visi šie graužikai gali atrodyti labai mieli ir nereiklūs, tačiau jų augintojai neretai skundžiasi, kad šie gyvūnėliai neteikia tokio džiaugsmo kaip šunys ar katės, nes nėra tokie protingi. Jie neims murkti ir glaustytis kaip katės, nebus tokie prieraišūs kaip šunys ir dažniausiai domėsis tik ėdalu savo narvelyje, o ne šeimininko savijauta. Tačiau jie nereikalaus ir jūsų dėmesio, o kur nors išvykdami, lengvai rasite kas juos paglobos.

123rf.com nuotr./Žiurkėnas
123rf.com nuotr.

Akvariumas ir žuvytės

Daugelis yra įsitikinę, kad akvariumas yra veikiau interjero puošmena, o ne daugybės rūpesčio reikalaujantis gyvasis pasaulis. Žinoma, žuvyčių nereikia išvesti į lauką ir namų jos neteršia, tačiau prieš įsirengiant akvariumą reiktų žinoti, kad tai gana brangus malonumas. Akvariumui netinka vieta prie lango – gali imti veistis dumbliai, taip pat svarbu tinkamai pasirinkti žuvytes, augalus, gruntą. Vėliau reiks pasirūpinti, kad vandens temperatūra išliktų pastovi bei netrūktų deguonies.

Tinkamai įrengtas ir gerai prižiūrimas akvariumas gali teikti daugybę džiaugsmo tiems, kas mėgsta panirti į apmąstymus ir svajones. Povandeninio pasaulio vaizdai ramina, atpalaiduoja, žadina vaizduotę.

Fotolia nuotr./Akvariumo žuvis.
Fotolia nuotr.
  • Dovanoti bet kokį gyvūnėlį yra nemandagu (nebent esate iš anksto sutarę) – nesvarbu, senam draugui ar giminaičiui. Etiketas leidžia tokios dovanos nepriimti. Tik tą reiktų daryti iškart, kai ji teikiama, o ne po kelių dienų ar savaičių.
  • Jei abejojate, ar tikrai pajėgsite rūpintis šunimi ar kate, galite pasisiūlyti pagelbėti pažįstamiems ir kol jie atostogauja, pagloboti jų augintinį. Galbūt paaiškės daugybė nenumatytų smulkmenų, kurios padės apsispręsti.
  • Prieš rinkdamiesi augintinį, būtinai pasitarkite visa šeima. Aiškiai susitarkite, kas bus už jį atsakingas. Entuziastingas „rūpinsimės visi“ nieko gera nežada. Dažnai atsitinka, kad vaikai ir vyras susižavi kokiu nors keturkoju, jis įsigyjamas spontaniškai, tačiau vėliau jis tampa dar vienu „vaiku“ mamai.
  • Jei gyvūnėlis perkamas vaikui, tėvai turi suprasti, kad didžiausia atsakomybė tenka jiems. Ir gyvūnėlio sveikata, ir skiepai bus tėvų rūpestis.
  • Jei įsigyjote augintinį ir juntate, kad jums yra sunku, neskubėkite nusiminti. Galbūt tereikia laiko visiems priprasti prie naujos situacijos. Jei akvariumą ar graužikus galite be širdies graužaties kam nors padovanoti ar parduoti, tai šuniui ar katinui keisti šeimininką yra sunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius