Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04

Projektas „Susitikim, mieli senjorai“ ir namų administratorius „Mano būstas“ senjorus kviečia išmanizuotis!

Nereikia ieškoti toli – užtenka pažiūrėti į veidrodį tam, kad suprastumėme – kuo daugiau mums metų, tuo sunkiau sekasi prisiversti ir imtis naujų, dar neišbandytų veiklų. Tačiau projektas „Susitikim, mieli senjorai“ būtent tai ir daro – jau ketvirtus metus iš eilės Vilniaus ir Kauno senjorus kviečia išbandyti ir atrasti save naujose veiklose.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Iki kol galėjome – vyresnio amžiaus žmones kvietėme į nemokamus tapybos, kūrybinių dirbtuvių, linijinių šokių, puodeliavimo, kalanetikos, odos dirbtuvių, o nuo šių metu ir į nemokamus išmanizacijos užsiėmimus, kuriuos dovanoja pagrindinis projekto partneris namų adminsitratorius „Mano būstas“.

Dabar didžioji dalis užsimėmimų – pekelti į saugią internetinę erdvę, projekto feisbuko platformą bei „Youtube“ paskyrą. O apie tai, kodėl vyresnio amžiaus žmonėms svarbu gebėti saugiai naršyti internete bei palengvinti gyvenimą išmaniųjų programėlių pagalba kalbamės su namų administratoriaus „Mano būstas“ vadovu Mindaugu Geniu.

Kodėl nusprendėte prisijungti prie projekto „Susitikim, mieli senjorai“?

– Jūsų projektas tikrai ryškus ir gražus, juolab, kad projektas apie mus visus – mūsų tėvelius, senelius ar vyresnio amžiaus kaimynus. Mano vadovaujamos įmonės „Mano būstas“ prižiūrimuose daugiabučiuose gyvena nemenka dalis senjorų, todėl mums labai svarbu, kad jie jaustųsi gerai ir kartu su kaimynais gebėtų aktyviai spręstų jiems rūpimas problemas.

„Mano būstas“ nuotr./Mindaugas Genys
„Mano būstas“ nuotr./Mindaugas Genys

Aktyviam dalyvavimui bendruomenės gyvenime, vis labiau aktualūs skaitmeniniai įgūdžiai, todėl ir nusprendėme prisidėti ir kartu su jumis organizuoti projektą ir išmanizacijos užsiėmimus. Norime padėti vyresnio amžiaus žmonėms išmokti naudotis informacinėmis technologijomis ir įgyti naujų žinių, kurios padės išlikti pilnaverčiais visuomenės nariais, išlaikyti orumą bei džiaugtis gyvenimu.

– Dažnai manoma, kad senjorai yra pasyvūs, kad vyresniame amžiuje nebeverta imtis naujų veiklų. Kaip manote, ar tokie projektai keičia bendrą visuomenės požiūrį į senjorus – jų iniciatyvumą, drąsą, norą bendrauti?

– Išėjimas į pensiją žmogui gali reikšti tikrą iššūkį: mažėja pajamos, drastiškai kinta vaidmuo visuomenėje, atsiranda bejėgystės jausmas ir neretai baimė likti nepastebėtais. Tačiau nuolat sekame naujienas, tad pastebime, kad įvairių socialinių programų, skatinančių senjorų aktyvumą bei įsitraukimą į nūdienos aktualijas atsiranda vis daugiau. Neabejotinai, šių projektų atsiradimą skatina pačių senjorų susidomėjimas. Tikime, kad tokie projektai kaip „Susitikime mieli senjorai“ paskatins kitus kurti gražias iniciatyvas ir suteikti progą garbaus amžiaus žmonėms gyventi visavertį, įdomų ir prasmingą gyvenimą.

Mieli senjorai, nebijokime, pasitikėkime vieni kitais, o jeigu savo aplinkoje turite žmonių, kurie nedrįsta – padrąsinkite juos.

–​​​​​​​ Kaip padrąsintumėte senjorus, kurie nedrįsta išmėginti naujų hobių, veiklų, kuriems nejauku prisijungti prie naujos jiems nepažįstamos bendruomenės?

– Šiandien gyvename nuolat besikeičiančiame pasaulyje, tad kiekvienas iš mūsų, nepaisant amžiaus skirtumo, stengiasi prisitaikyti prie naujų technologijų ir aplinkos pokyčių. Tikriausiai dabar, kaip niekad dažnai, galime išgirsti frazę, jog mokymasis nesibaigia po mokyklos ar universiteto, tačiau trunka visą gyvenimą.

„Susitikim, mieli senjorai“ nuotr./Išmanizacijos plakatas
„Susitikim, mieli senjorai“ nuotr./Išmanizacijos plakatas

Šiuolaikinės naujovės lengvina kiekvieno mūsų gyvenimą ir buitį, naujos veiklos nudažo mūsų gyvenimą ryškesnėmis spalvomis, todėl mokykimės ir tobulėkime visi kartu mokytis niekada nevėlu! Mieli senjorai, nebijokime, pasitikėkime vieni kitais, o jeigu savo aplinkoje turite žmonių, kurie nedrįsta – padrąsinkite juos.

–​​​​​​​ Projekto metu senjorams ne tik dovanojate kūrybinius užsiėmimus, tačiau ir inicijuojate išmanizacijos užsiėmimus. Kodėl manote, kad mūsų šalies senjorams tai svarbu?

– Išmanieji telefonai šiandien jau yra bene kiekvieno senjoro rankose, bet be skambinimo ar žinučių siuntimo, jiems trūksta reikiamų įgūdžių saugiai naudotis kitomis paslaugomis, kurios jų kasdienybę padarytų lengvesnę. Šiandien svarbu gebėti bendrauti socialiniuose tinkluose, el. paštu, naudotis el. bankininkyste, susimokėti komunalinius mokesčius ir kt. Pastebime, kad mūsų sukurta naujove – mobiliąją aplikacija „eBŪSTAS“ ir savitarna, naudojasi bei sąskaitas apmoka ne tik jauni daugiabučių gyventojai, bet ir senjorai.

Sulaukiame nemažai garbaus amžiaus gyventojų skambučių, kurių metu jie domisi, kaip užsiregistruoti ir naudotis programėle. Kai kuriems jų, mobiliąją aplikaciją gali įdiegti giminaičiai, tačiau dalis jų gyvena vieni ir artimųjų neturi ar jie gyvena užsienyje. Tad siekiame, kad dar daugiau senjorų namų priežiūros klausimus gebėtų spręsti saugiai ir išmaniai, neišeinant iš namų, naudojantis programėle „eBŪSTAS“.

–​​​​​​​ Didelė dalis Jūsų įmonės klientų – vyresnio amžiaus. Esate arčiausiai saugios jų aplinkos – namų. Ar mūsų senjorams svarbi juos supanti aplinka? Ar jie linkę inicijuoti pokyčius?

– Manome, kad senjorams, kaip niekam kitam yra svarbi juos supanti aplinka – namai bei bendruomenė su kuria jie palaiko ryšius. Didžioji dalis jų stengiasi prisidėti prie jų gyvenamosios aplinkos gerinimo, spręsti problemas ir prisidėti prie pokyčių. Kai kuriems jų tą padaryti nelengva, ypač esant šiandieninei situacijai – siaučiant COVID-19 pandemijai. Todėl tikimės, kad mūsų sukurta „eBŪSTAS“ aplikacija bei inicijuojami išmanizacijos užsiėmimai paskatins dar aktyviau įsitraukti į bendruomeninius reikalus, tačiau naudojant saugų nuotolinį bendravimą.

Manome, kad senjorams, kaip niekam kitam yra svarbi juos supanti aplinka – namai bei bendruomenė su kuria jie palaiko ryšius.

–​​​​​​​ Ko palinkėtumėte mūsų projekto „Susitikim, mieli senjorai“ dalyviams bei visos šalies senjorams?

– Linkime, kad vyresnio amžiaus žmonės nebijotų naujovių, tačiau padedant visai bendruomenei, su jomis „susidraugautų“. Nuoširdžiai tikime, kad šio projekto bei panašių iniciatyvų dėka, jų laisvalaikis taps įvairesnis, prasmingesnis ir dovanojantis ne tik šiandienai aktualius įgūdžius, bet ir naujus draugus.

Nemokami projekto „Susitikim, mieli senjorai“ užsiėmimai iki karantino vyko Vilniuje ir Kaune, tačiau dabar užsiėmimai yra perkelti į projekto facebook ir youtube platformas, kuriose nuotoliniu būdu dalinamės patarimais, mankštomis bei rankdarbių užsiėmimais su mūsų projekto mokytojais – Lietuvos teatro ir kino aktore šokėja Dalia Michelevičiūte, menininkė, TV laidų vedėja Nomeda Marčėnaite, rankdarbių meistre Kristina Račkauskaite, tapytoju, parodų kuratoriumi, Lietuvos edukologijos universiteto docentu Linu Liandzbergiu, trenere Toma Peštene bei odininke, juvelyrikos, stiklo ir erdvinės raiškos mokytoja Jone Kalinaite-Stankevičiene.

Todėl linksmai ir turiningai laiką praleisti norintys senjorai kviečiami jau dabar prisijungti prie projekto čia. Kilus klausimams ar norint tiesiog pasikalbėti/išsikalbėti galite skambinti telefonu 860336266.

Projekto „Susitikim, mieli senjorai“ nemokamų užsiėmimų dovanotojai – namų administratorius „Mano būstas“, odontologijos klinika „CLINIC|DPC“, informaciniai partneriai: naujienų portalas 15min.lt, LRT, žurnalas „Savaitė“, projekto draugai: Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės, Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Aleksoto padalinys bei Vilniuje įsikūręs „Senjorų avilys“.

​​​​​​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius