Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 28

Robotikos mokyklos iniciatyva: kaip jaunieji išradėjai sukūrė apsaugos skydelių modelį ir paleido į pasaulį

Įsibėgėjus COVID-19 epidemijai Lietuvoje vis stipriau jaučiamas apsaugos priemonių deficitas. Tai pastūmėjo šalies gyventojus imtis pilietinių iniciatyvų ir kūrybingai pažvelgti į situaciją. Vieni pamatė progą praturtėti, kiti atvirkščiai, ieško būdų padaryti taip, kad apsaugos priemonės taptų prieinamos kiekvienam.
Robotikos mokykla
Robotikos mokykla / Denis Vėjas nuotr.

Puikus tokios iniciatyvos pavyzdys yra grupelė vaikinų iš Vilniaus Robotikos mokyklos, kurie kartu su savo mokytoju Šarūnu Mickumi, sujungę kūrybingumą su naujosiomis technologijomis ir pasitelkę įkvėpimo iš origamio lankstymo meno, sukūrė 3D modelį apsauginiam veido skydeliui, leidžiantį iki trijų kartų sumažinti užkrato pavojų.

Tuo metu, kai panašių skydų galima buvo įsigyti tik iš Kinijos už 15 eurų už vienetą su dešimties darbo dienų pristatymo terminu, vaikinai surinko 6 tūkstančius eurų paramą ir sugebėjo sukurti naują rinką Lietuvoje, numušę kainą iki 4 eurų.

Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla

Visa istorija prasidėjo tuomet, kai Kauno klinikų Inovacijų vertinimo ir diegimo tarnybos vadovas Povilas Sidaravičius kreipėsi į vaikinus su prašymu pagaminti UV spindulių prietaisą respiratoriams dezinfekuoti ir pasiteiravo, ar negalėtų sukurti ir apsaugos skydelių. Turėdami viziją be aiškaus atspirties taško, vaikinai kreipėsi į Lietuvos ir užsienio socialinių tinklų grupes, ieškodami techninių patarimų bei finansinio palaikymo.

Sukūrė vientisą vienos medžiagos modelį iš paprastų geometrinių formų, kuris standžiai laikosi, atsitraukia nuo veido ir reguliuojasi kampuose.

Pasidalinę savo idėja, teigiamo atsako sulaukė iškart. Gavę aibę patarimų iš medicinos bei inžinerijos srities specialistų ir surinkę 3 tūkstančius eurų per pirmą dieną, jie kibo į darbą.

Praleidę bemiegę naktį savo dirbtuvėse, jie supaprastino dizainą ir sukūrė vientisą vienos medžiagos modelį iš paprastų geometrinių formų, kuris standžiai laikosi, atsitraukia nuo veido ir reguliuojasi kampuose. Anot vaikinų, tai leido ne tik perpus sumažinti gaminimo laiką, bet ir neprarasti gerųjų medžiagos savybių.

Prie idėjos greitai prisijungė ir kitos organizacijos bei savanoriai. Vienas iš pirmųjų buvo Rokas Sadauskas iš „Rankų miško“, kuris kartu su Laisvės TV fondu surado gamyklą UAB „Litpolstar“, kuri pati pasirūpino medžiagų tiekimu, skubiai užsakė jų atvežimą ir pagamino masiškai skydelių už savikainą.

Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla

Kadangi medžiagos apsaugos optikai Lietuvoje tapo sunkiai prieinamos, prisijungusios organizacijos kreipėsi į gamyklą Lenkijoje ir parūpino jauniems išradėjams kelis tūkstančius kvadratinių metrų PETG optinės medžiagos, kurios turėtų užtekti pagaminti apie 60 tūkstančių skydelių.

Kitas didvyriškai pasižymėjęs savanoris – Gustavas Sutkus, KTU inžinerijos licėjaus dvyliktokas, padėjęs pjauti skydelių modelius savaitgaliais, kad kuo greičiau būtų aprūpintos Kauno gydymo įstaigos, iš aukotojų skirtų medžiagų. Jis dirbo iš užrakintos mokyklos, per langą perduodamas ką tik iškeptus skydelius medicinos darbuotojams.

Per porą dienų nuo idėjos paviešinimo feisbuke į Robotikos mokyklą kreipėsi ir Klaipėdos maisto plėvelės gamintoja „Retal Baltic“, savo sandėlyje radusi tris tonas granulių. Iš jų, pakeitus gamybos formulę, bus pagaminta dabar jau iš lentynų iššluota PETG medžiaga.

Donatas Kubilius, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Pats sau“ laboratorijos vedėjas, suorganizavo 3D spausdinimo talką bibliotekose ir nepraėjus savaitei nuo idėjos gimimo, vaikinų sugalvotus apsaugos rėmelius jau spausdina per dešimt šalies bibliotekų, o UAB „Starna“ viena pirmųjų pradėjo nemokamai kirsti skydelius ir tiekti juos į daugiau nei penkiasdešimt vietinių Lietuvos bibliotekų.

Rezultatas pranoko lūkesčius, paklausa pranoko pasiūlą. Medžiagos atsirado tiek, kad norint išnaudoti visą situacijos potencialą, vaikinai nusprendė visus brėžinius paviešinti atvirojo kodo programoje (angl. open source), kad prie apsaugos skydelių gamybos galėtų prisidėti visi, turintis galimybių. Jau savaitė, kaip jų modelis laikosi youmagine.com tarp matomiausių (angl. featured) svetainės dizainų.

Laisvai perdavę brėžinius, norinčius instruktavę bei parodę galimą kainą, Robotikos mokykla įtraukė daug vietinių gamintojų. Anot vaikinų, būtent šis žingsnis leis sukurti sveiką konkurenciją ir padalinti darbą tarp skirtingų įmonių, užkemšant visas rinkos skyles.

Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla
Denis Vėjas nuotr./Robotikos mokykla

VGTU Linkmenų fabrikas savanoriškai pasiryžo surinkti iš savanorių lazeristų pjovimo rezultatus ir išvežioti po centrus bei perduoti nemokamai ligoninėms, kad nesimaišytų komerciniai ir viešieji interesai bei būtų atskirta komercinė veikla nuo remiamos.

Pasak Robotikos mokyklos direktoriaus Pauliaus Briedžio, artimiausiu metu kaukės bus prieinamos ne vien tiems, kurie prieš virusą kovoja pirmose gretose, bet ir platesnei visuomenei.

Per pirmą savaitgalį buvo pagaminta 2,5 tūkstančių skydelių, o kitos savaitės užbrėžtas tikslas yra atspausdinti net 50 tūkstančių vienetų.

Visa tai nebūtų įmanoma be tokio didelio visuomenės susidomėjimo ir savanoriškos pagalbos. Robotikos mokyklos komanda norėtų padėkoti visiems, prisidėjusiems prie projekto realizacijos, kurių yra daug daugiau nei paminėta istorijoje.

Visus brėžinius galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius