Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 30

„Rūpinkis savimi“: ar užtenka sportuoti dukart per savaitę ir kokios rytinės mankštos pakaktų?

Tęsiame laidų ciklą „Rūpinkis savimi“ ir šį kartą lankomės pas sporto trenerį, kineziterapeutą Ivaną Moroz. Jis dalijasi rytinės mankštos pratimais, kuriuos kasdien gali daryti kiekvienas.

Visi suprantame, kad sportuoti būtina – ir tai daryti ne tik dėl išvaizdos, bet, pirmiausia, dėl sveikatos ir geresnės savijautos.

Tačiau taip jau yra, kad daugelis mūsų suprantame daug, o darome mažai. Paklaustas, kaip pats vertina situaciją, ar žmonės pakankamai sportuoja, ir kaip nesportuojantiems prisiversti tai daryti, treneris Ivanas atviras – didžioji dauguma žmonių yra tinginiai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ivanas Moroz
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Ivanas Moroz

„Labai geras klausimas. Man irgi įdomu, kaip priversti žmones sportuoti. Manau, dauguma žmonių dabar yra tinginiai. Ir mūsų gyvenimo būdas dabar toks – viskas padaryta taip, kad sėdėtume ant sofos arba gulėtume pasiėmę nešiojamąjį kompiuterį.

O iš to burbulo, tos komforto zonos, niekas nenori išeiti, labai sunku tai padaryti. Ir, jeigu aš žinočiau, kaip žmones priversti, manau, būčiau milijonierius – visa salė būtų užpildyta žmonių“, – šypsodamasis sako sporto treneris, kineziterapeutas Ivanas.

Jo nuomone, žmogui reikia tikslo, kaip ir daugeliu kitų atvejų gyvenime.

„Manau, žmogui reikia pasakyti kokį nors tikslą, kad štai, jeigu šiek tiek pajudėtum, galėtum turėti tai arba, kad tau kažko nebeskaudėtų ir pan.“, – apie tikslus, susijusius su sveikata, išvaizda, kurie dažnai tampa stimulu sportuoti, kalba pašnekovas.

Paklaustas, kiek kartų reikėtų sportuoti per savaitę, treneris sako, kad tai turėtume daryti kasdien.

„Mes tai turėtume daryti kasdien. Mūsų kūnas sutvertas judėti. Sakoma taip, jei sportuojate dukart per savaitę, nejudate į priekį – niekas neblogėja, bet ir negerėja, o rezultatų juk norisi. Taip sportuodami labai greit galite prarasti motyvaciją. Taigi, kuo dažniau tai darysite, tuo bus geriau“, – teigia pašnekovas.

Mūsų su Ivanu susitikimo tikslas – parodyti, kokią rytinę mankštą kasdien namuose galėtų daryti kiekvienas mūsų. Tad kviečiame įsijungti laidos įrašą.

VIDEO: „Rūpinkis savimi“: ar užtenka sportuoti dukart per savaitę ir kokios rytinės mankštos pakaktų?

Treneris parodė 9 pratimus, kurie tinkami rytinei mankštai. Laidos įraše rodoma, kaip kiekvieną jų atlikti, Ivanas paaiškino ir tai, į ką svarbu atkreipti dėmesį juos darant.

Gali pasirodyti, kad pratimai itin lengvi, tačiau, pasak trenerio, mažiau sportuojantiems ar visai nesportuojantiems žmonėms tikrai bus ką veikti.

Tokia rytinė mankšta, atliekant ją sąžiningai, ne paskubomis, Ivano teigimu, turėtų trukti apie pusvalandį.

Tiesa, pašnekovas pabrėžia, kad labai svarbu kiekvieną pratimą atlikti tinkamai, antraip galite patys sau pakenkti. Todėl, pasak jo, jei esate nesportuojantis žmogus, geriau apsilankyti pas trenerį, kuris išmokytų tinkamai atlikti pratimus, ir vėliau patys galėsite daryti juos namuose.

Prieš sportą būtini apšilimo pratimai, po sporto – tempimo. Paklaustas, ar reikia apšilimo pratimų prieš šią rytinę mankštą, Ivanas sako, kad ne, nes pati mankšta yra tarsi apšilimas.

„Ši mankšta yra tokia bendra, skirta visam kūnui pajudinti. Prieš ją apšilimo daryti nebereikia, nes ji ir pati yra kaip apšilimas. Be to, rytinė mankšta ir neturi būti ta, kuri užpumpuotų mūsų kūną“, – sako treneris.

Tačiau įprastai apšilimas prieš sportą ir tempimo pratimai po sporto toms kūno vietoms, kurias treniravote, yra būtini.

„Kalbant apskritai apie apšilimą – jį prieš sportuojant reikia daryti visada. Taip pat labai svarbūs ir tempimo pratimai, nes atliekant kokį nors pratimą raumuo sutrumpėja, taigi pasportavus raumenį būtina grąžinti į pradinį ilgį, – teigia treneris, kineziterapeutas ir priduria: – Dažnai sulaukiu klausimo, ar negalima apšilimo keisti vietomis su tempimo pratimais? Ne, negalima: apšilimas – prieš sportą, tempimo pratimai – po jo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius