Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 16

Sienas paveikslais verčiantis tapytojas Kšyštofas: vaikystėje nemėgau tapybos, o dabar iš to gyvenu

Žiūrėdamas į 28-erių Kšyštofo Četyrkovskio darbus negali patikėti, kad čia – ne lipdukas, ne fototapetas, o pats tikriausias piešinys, tik nutapytas ant sienos. Kšyštofo gebėjimai piešti atsiskleidė dar vaikystėje. Užčiuopusi tą gyslelę, mama jį nuvedė į dailės mokyklą, tačiau jis jos nebaigė, nes, kaip pats sako, tapyti jam visai nepatiko. Paradoksalu, bet jau septynerius metus jauno vyro pragyvenimo šaltiniu yra tapusi sienų tapyba. Be jos, jis skiria laiko ir saviems paveikslams tapyti, o kada nors tikisi surengti savo darbų parodą.
Kšyštofo Četyrkovskio tapybos darbas ant sienos
Kšyštofo Četyrkovskio tapybos darbas ant sienos / Asmeninio archyvo nuotr.

Viskas prasidėjo nuo kaimyno garažo sienos

Paklaustas, kada pradėjo tapyti, Kšyštofas sako, kad ant sienų – nuo 18-os, o piešimo gyslelę mama apčiuopė dar vaikystėje.

„Mama užrašė mane į Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokyklą Naujojoje Vilnioje, bet aš jos nebaigiau. Buvau net paliktas antriems metams, nes nelankiau pamokų. Nemėgau tapybos, – juokdamasis pasakoja pašnekovas: – Užmečiau ją, man buvo neįdomu. Bet išėjo taip, kad dabar būtent tai yra mano darbas.“

Buvau net paliktas antriems metams, nes nelankiau pamokų. Nemėgau tapybos.

Po mokyklos Kšyštofas išvyko studijuoti į Londoną. Midlsekso (angl. Middlesex) universitete baigė interjero ir architektūros dizaino studijas. Grįžęs į Lietuvą mėgino rasti darbo vietą pagal specialybę, bet kaimynui paprašius išpiešti garažo sieną, ją pamačius draugams, pažįstamiems ir nepažįstamiems, netikėtai pasipylė vienas užsakymas po kito, ir Kšyštofas nėrė į sienų tapybą.

Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofas Četyrkovskis prie savo tapybos darbo ant sienos
Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofas Četyrkovskis prie savo tapybos darbo ant sienos

„Užsikabinau, darbo net nebeieškojau. Išėjo tokia grandinė – vieni rekomenduodavo kitiems, taip siena po sienos ir nuo 2014 m. iki šiol tuo ir užsiimu“, – sako menininkas ir priduria, kad dažniausiai jį žmonės atranda per kitų rekomendacijas.

Populiariausi užsakymai – vaiko kambariui

Kšyštofas pasakoja, kad tapyti ant sienų ir ant drobės – ne tas pats: „Skirtumas didelis. Tapyti ant sienų sunkiau. Turi apskaičiuoti, kiek reikės medžiagų, kiek laiko užtruks, didesniems plotams reikia pasidaryti piešinių kontūrus, ir reikia įgūdžių, kad taisyklingai tą piešinį ant sienos perkeltum.“

Sienų tapybai Kšyštofas naudoja sieninius dažus: „Jie labai gerai susilieja su pačia siena, piešinys atrodo natūraliai, ne kaip lipdukas. Ir dėl atsparumo geriausia rinktis sieninius dažus, nes sieną galima plauti. O jei tai yra virtuvės siena, išpiešta ji dar nulakuojama specialiu sienų laku. Kartais žmonės sieną paprašo nulakuoti ir dėl to, kad namuose turi augintinių – kad iš lauko parbėgęs šuo jos nenutaškytų purvu.“

Jei tai yra virtuvės siena, išpiešta ji dar nulakuojama specialiu sienų laku.

Pašnekovas sako, kad prašymų iš užsakovų sulaukia įvairių: vieni nori pagyvinti svetainės ar miegamojo interjerą, kiti – vonios kambario, koridoriaus, treti – namo fasadą, o dažniausiai pasitaikanti užklausa yra išpiešti vaikų kambario sienas.

„Daug žmonių nori būtent šios paslaugos. Piešinį pradedame ruošti iš anksto, kol pora dar laukiasi, bet jau žino, kas gims. Piešinio tematika ir spalvos irgi parenkami atsižvelgiant į tai, gims mergaitė ar berniukas“, – pasakoja Kšyštofas ir priduria, kad vaikams skirtų piešinių užsakovais neretai tampa ir darželiai.

Gali trukti nuo dviejų dienų iki mėnesio

Kartais, pasak pašnekovo, užsakovai patys atsiunčia vaizdą, piešinį, kurio norėtų ant savo sienos. Būna ir taip, kad iš kelių piešinių sukuriamas vienas. O tiems, kurie neturi konkrečios vizijos, ją padeda susikurti Kšyštofas: „Nupiešiu ką nors savo, parodau, tada deriname su žmonėmis, jiems tinka, patinka ar ne, darome ar koreguojame.“

Kšyštofas sako, kad gavęs užsakymą paprašo žmogaus atsiųsti sienos, kurią nori ištapyti, nuotrauką. Ant jos uždeda maketą, kad užsakovas įsivaizduotų, kaip ta siena atrodys realiai. „Kartais žmogus jau būna įsirengęs butą ar namą, susikūręs interjerą, tada piešinį derini prie sienų, baldų atspalvio. Tokiais atvejais piešinys ant sienos jau būna paskutinė interjero detalė“, – pasakoja menininkas.

Paklaustas, kiek laiko trunka nutapyti vieną ar kitą darbą ant sienos, Kšyštofas paaiškina, kad vaikų kambario sienai išpiešti dažniausiai reikia 2–4 dienų, svetainėse piešiniai sudėtingesni – dažnai tai būna miesto ar kiti labiau realistiški vaizdai – tokiai sienai nutapyti reikia nuo savaitės iki trijų.

Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofo Četyrkovskio tapybos darbas ant sienos
Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofo Četyrkovskio tapybos darbas ant sienos

„Daug priklauso ir nuo sienos dydžio. Kartą turėjau išpiešti 6 metrų ilgio sieną, užtrukau apie mėnesį“, – sako pašnekovas.

Kaina už piešinį – nuo 300 eurų

Pasiteiravus, ar tai, kad ir pats gyvena iš sienų tapybos, reiškia, jog ši paslauga dabar populiari ir paklausi, pašnekovas sako pastebėjęs, kad per pastaruosius keletą metų atsirado kur kas daugiau dailininkų, piešiančių ant sienų.

„Sakyčiau, kad sienų tapyba išpopuliarėjo. Žmonės galbūt vis labiau atsisako fototapetų ar kiniškų lipdukų, kuriuos galima klijuoti ant sienų, nori kokybės ir išskirtinumo, todėl renkasi sienų tapybą. Manau, ji atveria kur kas daugiau galimybių, ką galima padaryti ant sienų“, – sako Kšyštofas.

Paklaustas, kiek kainuoja piešinys ant sienos, pašnekovas teigia, kad kiekvienas menininkas savo darbą vertina skirtingai, o rinkoje kaina svyruoja nuo 300 eurų, perkopia ir tūkstantį.

Be sienų, Kšyštofas tapo ir paveikslus. Pripažįsta, kad pačiam arčiau širdies – realistiški vaizdai.

Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofo Četyrkovskio tapytas paveikslas
Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofo Četyrkovskio tapytas paveikslas

„Man patinka tapyti viską, kas tikra. Mėgstu tapyti su idėja, kai paveikslas tau pasakoja istoriją. Piešiu sau, dėl savęs, dabar esu pradėjęs didelį darbą, bet dar jo nerodau, kol neužbaigtas. O planuose – paruošti keliasdešimt gerų darbų ir gal kada nors kokioje galerijoje juos pristatyti“, – šypsodamasis pokalbį baigia tapytojas.

Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofo Četyrkovskio pieštuku pieštas paveikslas
Asmeninio archyvo nuotr./Kšyštofo Četyrkovskio pieštuku pieštas paveikslas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius