Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 20

Šokių trenerė Rūta – apie idėjas karantino vakarams: šokiai ne tik gerina savijautą, degina kalorijas, tačiau ir sutaiko poras

„Kol dar nebuvo karantino ir šokių pamokos vykdavo studijoje, teko matyti tokį vaizdą. Ateina pora. Pirma vienas, iš paskos – kitas. Matai iš karto: susipykę. Bet prasideda pamoka, žmonės susikabina rankomis, veide atsiranda šypsena“, – sako Jonavos šokių studijos „Šok ir Tu“ vadovė ir trenerė Rūta Bilotienė.
Šokis
Šokis / 123RF.com nuotr.

Per karantiną netenkame galimybės veikti tai, ką veikėme – eiti į sporto klubus, šokių treniruotes, dalyvauti renginiuose. Kaip teigia psichologai, užsidarymas namuose veikia ir mus emociškai.

Šokant dirba visas kūnas

Jonavoje esančios šokių studijos „Šok ir Tu“ viena iš vadovių ir trenerė Rūta Bilotienė per karantiną kviečia nepamiršti arba atrasti šokius. Energinga Lotynų Amerikos muzika kvepia nuotykiu ir vasara, o patys šokiai suteikia ne tik gerų emocijų, bet ir degina kalorijas.

„Šokis yra fizinė veikla. Šokant dirba visas kūnas: rankos, kojos ypač liemuo, pilvo presas. Šokdami Čia čia čia ar sambą, prakaito išliejame nemažai.

Šokdami namuose tiesiog skirkite laiką sau, o technika nėra taip svarbu.

Net jei šokame rumbą, kuris yra lėtesnis šokis, efektas yra – dirba visi raumenys, nors ir lėtai, bet dirba. Taip pat veikia kiti populiarūs šokiai: bachata, salsa“, – kalbėjo trenerė.

Kalbėdama apie šokius trenerė pastebėjo, kad tarp populiariusių šokių yra būtent pastarieji – „Bachata“ ir „Salsa“.

„Nors bachata, šokamas poroje, yra labai intymus šokis, tačiau jį, ypač moterys, mėgsta šokti ir pavieniui“, – sakė R.Bilotienė.

Šokių studijos „Šok ir Tu“ nuotr. /Šokių trenerė Rūta Bilotienė
Šokių studijos „Šok ir Tu“ nuotr. /Šokių trenerė Rūta Bilotienė

Svarbi emocija, o ne technika

Ką daryti, jei nemoki ar moki tik pagrindinius žingsnius? Rūta pataria: internete galima rasti šokių pamokų, o išmokus pagrindinius šokių žingsnius ir įsijungus energingą Lotynų Amerikos muziką – drąsiai eksperimentuokite.

„Maždaug prieš 10–15 metų, kai pradėjau dirbti, mes kitaip įsivaizdavome šokių pamokas. Buvo daugiau akcentuojama technika, taisyklingas judesys. Kitaip tariant, žmones įsprausdavome į šokio rėmą. Rodydavai viską, net kaip pirštą patempti.

Dabar visi nebeturi kantrybės ir nenori klausyti aiškinimų apie pirštų įtempimus. Žmonės nori atsipalaiduoti. Todėl net ir mes, treneriai, pradėjome keisti treniruotes. Mažiau technikos, o daugiau emocijos. Žinoma, pagrindinius dalykus primeni: nugara turi būti tiesi, galva taip, o pirštas – taip. Bet tai nėra pagrindinis akcentas.

Treniruotėse visada stebiu žmonių emocinę būseną, o ne ar ranką netinkamai ištiesė. Šokdami namuose tiesiog skirkite laiką sau, o technika nėra taip svarbu. Todėl labai raginčiau šokius, ypač šiuo laiku, atrasti ir namuose“, – kalbėjo R.Bilotienė.

VIDEO: Šokių studija „Šok ir Tu“.

Šokis keičia laikyseną

Savo pačios gyvenimo be šokio neįsivaizduojanti trenerė sako, kad nors zumba – mankštą ir šokį derinanti treniruotė – taip pat yra populiari, tačiau šokis yra visai kas kita.

„Šokis yra išsilaisvinimas, moteriškumo pajautimas, emocija, šypsena. Šokdamas esi tarsi kitame pasaulyje, pamiršti viską, kas blogo galbūt nutiko per dieną. Jauti savo kūną, o Lotynų Amerikos ritmai juk yra nuostabūs. Vos pradėjus skambėti tokiai muzikai, iš karto norisi judėti“, – kalbėjo R.Bilotienė.

Pasak Rūtos, šokis suteikia elegancijos, grakštumo, o nuolat šokant keičiasi net laikysena, eisena, stovėsena.

123RF.com nuotr./Šokis
123RF.com nuotr./Šokis

Paduodamas ranką sukuri kontaktą

Šokti namuose Rūta siūlo ne tik pavieniui, tačiau ir poroje. „Šokis yra intymus, jis sujungia žmones. Bandau skaičiuoti, kiek mūsų šokių studijoje susitiko porų? Susitiko būtent atėję į šokius ir tapę šokių partneriais. Yra ir tokių, kurie vėliau sukūrė šeimas“, – pasakojo R.Bilotienė.

Rūta sako, kad į pamokas vis tik dažniau ateina moterys, tačiau populiarėjant šokiams, šoka ir poros. Arba į studiją, kur tikisi susirasti šokių partnerę, ateina pavieniai vyrai.

„Bet taip, vyrai rečiau. Pasakyčiau taip: vyrams patinka šokiai, tačiau jiems sunkus būna pats pirmasis žingsnis. Kai pradeda šokti – jie net pareigingiau lanko treniruotes nei moterys“, – sakė R.Bilotienė.

Kodėl šokis sujungia, sutaiko poras? „Šokis, jei šokame poroje, yra toks glaudus reikalas. Tu prarandi savo asmeninę zoną, įsileidi į ją kitą žmogų. Jei sutampa emocija, jei abu gerai jaučiasi – šokis sujungia“, – kalbėjo Rūta.

O tie, kurie į šokius ateina susipykę – išeina susitaikę. Labai paprasta: šokdamas tu partneriui paduodi ranką.

„Net psichologai sako, kad tu, paduodamas ranką kitam žmogui, tarsi sukuri kontaktą, pajauti jį. Be to, šokant turi susiglausi, prisiliesti. Tą valandą tu negalvoji apie tai, kad pyksti. Galvoji apie šokio žingsnius, ritmą. Tiesiog viskas pasimiršta“, – sakė R.Bilotienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius