Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11

Talentingi vaikai. Nuo trejų metų reklamose ir filmuose vaidinančio Andriaus nuotykiai filmavimo aikštelėje

Nuo trejų metų besifilmuojančio Andriaus Bernadišiaus iš Trakų aktoriaus karjerą sustabdė karantinas. Jis turėjo filmuotis dokumentiniame filme apie vieno žinomo rašytojo vaikystę. Šiuo metu septynmečio kraitelėje – apie dešimt įvairių reklamų ir trumpametražių filmų, nors tėvai, prieš ketverius metus veždami sūnų į peržiūrą, buvo tikri, kad jo neatrinks, kadangi, jų manymu, vaikas buvo nesukalbamas.
Andrius Bernadišius
Andrius Bernadišius / 15min koliažas

Širdį „atrakino“ pokalbis apie automobilius

„Andriui buvo vos treji, kai pirmą kartą jį nuvežėme į aktorių atranką. Turėjome laisvą dieną ir visa šeima nuvažiavome papramogauti – tiesiog pažiūrėti, kaip tai vyksta. Tėtis nelabai tikėjo, kad gali pasisekti, nes Andrius nebuvo lengvai sukalbamas vaikas. Jei užsispirdavo, jo nusiteikimą pakeisti būdavo sunku“, – pasakojo Andriaus mama Beata Bernadišienė.

Tačiau tėtis klydo. Kūrybinės komandos vadovas greitai „atrakino“ Andriaus širdį, prakalbęs apie automobilius. Andrius yra didelis įvairių mašinų gerbėjas – ir technikos žinovas, ir Dakaro ralio žiūrovas, tad pirmojo filmavimo bandymo metu jie smagiai plepėjo apie automobilius ir susidraugavo. Taip Andrių atrinko filmuotis populiarių sulčių reklamai.

„Važiuodami filmuotis jaudinomės. O jei sūnus užsispirs ir paves visą komandą? Filmavimo aikštelėje dirbo daugiau nei 20 žmonių! Tačiau nuogąstavimai nepasitvirtino.

Nors į jį žiūrėjo daugybė svetimų akių, o man teko slėptis už kampo, ryškių šviesų nutviekstoje aikštelėje stilistės perrengtas Andrius atsipalaidavo per dešimt minučių ir drauge su operatoriumi pradėjo linksmai važinėtis kamerai skirtu vežimėliu.

Mazylis films nuotr./Andrius Bernadišius
Mazylis films nuotr./Andrius Bernadišius

Kūrybininkai puikiai suprato, kad mažasis aktorius gerai vaidins tik tuomet, jei jam bus smagu, todėl visaip jam rodė dėmesį. Pavyzdžiui, kad berniukui nenusibostų, filmavimo komandos vadovas jį linksmino nešiodamas užsisodinęs ant pečių“, – prisiminė moteris.

Nuotykiai filmavimo aikštelėje

Pasak mamos, tąkart filmavimo aikštelėje vaikas kantriai dirbo visą dieną – vaidino jaunesnįjį virtuvėje susirinkusios ir sultis geriančios šeimos brolį. Nuotaika buvo puiki, energija tiesiog tryško.

Žinoma, Andriui filmavimo komanda nuolat sakė, ką ir kada daryti. Tačiau berniukui patiko nurodymai, todėl trimetis mažylis sulaukė daug pagyrų ir komplimentų. Tiesa, be kuriozų neapsieita. Vienas epizodas skaniai prajuokino net visą kūrybininkų komandą.

„Žiūrėk į mamą, Andriau“, – šūktelėjo režisierius. Filmavimo metu Andrius atsisuko į savo mamą, kuri buvo už filmavimo aikštelės. Tuomet režisieriui teko parodyti, kad reikia žiūrėti į kitą mamą – aktorę.

Dar to paties filmavimo metu mažiausiajam aktoriui pagal scenarijų reikėjo užlipti ant dėžės, kad jis būtų matomas virš stalo. Tačiau į veiksmą įsijautęs ir pasilypėjęs Andrius neišlaikė pusiausvyros ir nugriuvo.

„Aš žiūrėjau į ekraną režisieriui per petį – filmuojamo sūnaus veidelis tiesiog prapuolė iš kadro. Tuo metu tikrai išsigandau. Laimė, jis neužsigavo, net neverkė. Atsistojęs su šypsena tęsė darbą toliau“, – pasakojo mama.

Pasak jos, smagių nuotykių ir net kuriozų nutinka beveik kiekvieno filmavimo metu, o kai filmavimo komanda atsitraukia nuo filmavimo technikos, Andriui neretai kyla noras patikrinti, ar ji gerai veikia, ar visi mikrofonai ir lempos vietoje.

Studentiško filmo „Žmogus, kuris juokėsi“ filmavime Andriui teko apsivilkti ilgą drabužį, kuris atrodė kaip suknelė, todėl labai sutrikdė berniuką. Vaikas nenorėjo vilktis drabužio ir būti panašus į mergaitę. Kūrybininkams teko sugalvoti, kad tokį apdarą senais laikais dėvėdavo ne mergaitės, o maži princai.

Planuose – pilnametražis filmas

Pirmokas Andrius nėra iš tų, kurie namuose rengia spektaklius, pasirodymus giminėms ar veržiasi deklamuoti eilėraščius. Taip, jis tai gali, tvirtina mama, tačiau jam pirmiausiai turi būti įdomu. Pavyzdžiui, eilėraštis apie automobilius jam bus daug įdomesnis nei apie snaiges.

„Vakarais jam skaitome vaikų literatūros klasikos kūrinius. Andrius labai mėgsta Astrid Lindgren knygas, turi puikią atmintį, jei neužsisvajoja, laisvai cituoja išgirstas frazes, laido knygos herojų pokštus.

Jo netrikdo daugybė nepažįstamų žmonių, jis neatsikalbinėja, kantriai kartoja vaidmenį ir laukia savo pasirodymo eilės.

Patyręs, kaip kuriamos reklamos, Andrius visada į jas atkreipia dėmesį – labiausiai jį domina vaikų vaidmenys. Tačiau apie aktoriaus profesiją jis nesvajoja. Jo norai keičiasi dažnai, vienas naujesnių – lenktyniauti Dakaro ralyje ir važiuoti drauge su Benediktu Vanagu.

Tiesa, viena svajonė apie aktorystę gyva. Daugybėje trumpo žanro vaizdo kūrinių įsiamžinęs Andrius nori nusifilmuoti pilnametražiame filme. Smagiausia, kad tai būtų nuotykių filmas vaikams. Nesitikime ir neskatiname, kad Andrius taptų aktoriumi. Filmuotis leidžiame tam, kad būtų drąsus, ugdytų scenos kultūrą ir kūrybingumą. Juk kūrybingumas ir nestandartinis mąstymas naudingas bet kokioje veikloje“, – sako B.Bernadišienė.

Asmeninio albumo nuotr./Andrius Bernadišius
Asmeninio albumo nuotr./Andrius Bernadišius

Beje, nors Andrių galima vadinti aktorių atrankų profesionalu, atrankos jo nedžiugina. „Mama, juk kamera atrankoje netikra“, – kartą nusivylęs pasakė Andrius.

Tačiau tikroje filmavimo aikštelėje, kur jau supranta visą kūrybininkų žargoną, jis visas atgyja ir kantriai kartoja režisieriaus nurodymus, dabar jau net padrąsina kitus besifilmuojančius vaikus. Kai kiti iš įtampos ašaroja, Andrius juos ima už rankos ir vedasi pažaisti.

„Iš tiesų, filmavimasis jam – smagus užsiėmimas. Nors atrodo, kad Andrius filmavimo aikštelėje tiesiog gerai leidžia laiką, čia jis atiduoda visą save. Jo netrikdo daugybė nepažįstamų žmonių, jis neatsikalbinėja, kantriai kartoja vaidmenį ir laukia savo pasirodymo eilės. Kartais nesuprantu, kaip jis ištveria. Net sukinėjimasis užkulisiuose išvargina. O čia reikia pasimatuoti krūvas drabužių, keletą kartų persirengti, grimuotis, girdėti režisieriaus nurodymus ir visą dieną kartoti, kartoti. Ne vienas režisierius atkreipė dėmesį, kad filmavimo aikštelėje su Andriumi dirbti paprasta, nes jis labai nuoširdus ir organiškas“, – teigė pašnekovė.

Po visą dieną trukusių filmavimų berniukas dažniausiai užmiega automobilyje pakeliui į namus.

Kartą vaidinti atsisakė

Reklamų ir filmų kūrėjai žino, kad darbas su mažais vaikais yra sunkus ir nenuspėjamas. Vaikai greitai pavargsta, išsigąsta, jiems būna nuobodu visą dieną kartoti tuos pačius veiksmus, neretai vos dėl kelių sekundžių rezultato. Vaikams neveikia žodis „reikia“, nes vienintelis jų atsakymas gali nuskambėti bet kada: „Nenoriu.“

„Todėl ne kartą esu girdėjusi filmavimo aikštelės vadovą sakant: „Jokios kavos, jokių parūkymo pertraukų, dirbam, kol dirba vaikas.“ To nelabai supranta kai kurie jauni ir vaikų neturintys aktorių atrankų organizatoriai.

Kartą vienoje atrankoje griežto veido jauna mergina, net nekreipdama dėmesio į tuomet keturmetį Andrių, susakė keletą veiksmų, ką jis turi padaryti – ką ji norėtų nufilmuoti bandymui. Andrius nesijudino iš vietos. Tuomet atrankų specialistė nustebo: „Kodėl tu nevaidini?“

Tačiau tokių, kurie nesupranta, kad mažas vaikas negali tiesiog imti ir vaidinti, kas pasakyta, nedaug.

Dažniausiai pats Andrius greitai įvertina situaciją, atranda ryšį su žmonėmis ir susidraugauja. Savo draugu jis vadina ir jauną režisierių Luką Kacinauską. Prieš porą metų Andrius nusifilmavo jo kurtoje socialinėje reklamoje, kviečiančioje išpildyti vargingai gyvenančių vaikų svajones.

Andriui labai patiko, kad režisierius elgėsi su juo lyg su sau lygiu: spaudė jam ranką, klausė jo nuomonės ir kvietė prie ekrano drauge pažiūrėti nufilmuotų kadrų“, – pasakojo B.Bernadišienė.

***

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius