Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02

Talentingi vaikai. Rašytoja norinti būti 11-metė Gabija lyginama su A.Lindgren

Kretingos rajone gyvenanti vienuolikmetė Gabija Austytė raidėmis susižavėjo dar vaikystėje. Rašyti spausdintinėmis raidėmis ji išmoko dar iki mokyklos, o į pirmą klasę atėjo jau puikiai skaitydama, todėl jos rankose dažniausiai atsirasdavo vyresniems vaikams skirta literatūra. O vos tik jai išmokus visas rašytines raides, pasipylė ir jos kurti darbai.
Gabija Austytė
Gabija Austytė / Asmeninio albumo nuotr.

Gabija – viena iš 15min projekto „Talentingi vaikai“ dalyvių. Didžiausi mergaitės kūrybos gerbėjai yra klasės draugai, kurie vienareikšmiškai teigia, kad klasėje jai lygių nėra. Tačiau apie jos kūrybą žino ne tik draugai, bet ir mokyklos bendruomenė, kiti šalies pedagogai.

Gabijos kurtą tekstą „Veiksmažodžių karalystė“ matė tūkstančiai Lietuvos mokytojų, kurie negailėjo mergaitei pagyrų ir „pavogė“ jos tekstą tam, kad galėtų su kitais pradinių klasių mokiniais skaityti, analizuoti ir išmokti, kas visgi tie veiksmažodžiai yra.

Kaip sako pati mergaitė, kai ji sėda rašyti, žodžiai jai ima lietis patys. Jau dabar žinanti, kad nori būti rašytoja. Artimieji ir aplinkiniai Gabiją palygina su Astrida Lindgren ir pasvarsto: gal ateityje ji galėtų tapti Nobelio literatūros premijos laureate?

Taip pat mergaitė mėgsta piešti, tačiau ir jos piešiniai nelieka be teksto, kuris stebina brandumu ir gerokai pranoksta jos amžių.

Asmeninio albumo nuotr./Gabijos komiksas
Asmeninio albumo nuotr./Gabijos komiksas

Kretingos rajono Jokūbavo A.Stulginskio mokyklos–daugiafunkcio centro ketvirtokės talentu neatsidžiaugia ir visokeriopai ją palaiko jos mokytoja Alvadorija Keblytė.

„Jau nuo pat pirmos klasės pastebėjau, kad Gabija niekada nesirenka lengviausio varianto. Kai jos klasės draugai dar tik mokėsi dėlioti sakinius, ji jau rašydavo sudėtingus žodžius, sakinius ir sudėdavo kablelius ten, kur reikia. Kartas nuo karto jos paklausdavau, iš kur ji viską taip žino... „Aš jaučiu!“ – visada atsakydavo. Gal jos pagrindinis talentas ir yra jausti mūsų kalbą.

Darbeliai visada yra išbaigti iki tobulumo, pagalvota apie kiekvieną detalę. Kasmet mergaitė dalyvauja raštingiausio pradinuko, dailyraščio konkursuose. Viename iš jų yra apdovanota už originaliausią raštą.

Jos darbą „Veiksmažodžių karalystė“ matė keli tūkstančiai Lietuvos mokytojų ir jie labai nustebo, kad apskritai dar yra taip rašančių vaikų... Žinokite, Gabija – tikras lobis mūsų mokykloje. Tai tikiuosi, kad sulig kiekvienais metais šis talentas tik didės, ir mintys taps dar brandesnės“, – gerų žodžių negailėjo mokytoja.

Paklausėme ir pačios mergaitės, kaip ji vertina savo talentą ir kaip gimsta jos kūryba.

Asmeninio albumo nuotr./Gabijos kūryba
Asmeninio albumo nuotr./Gabijos kūryba

Gabija, suaugusieji pastebėjo, kad tu mėgsti labai skaityti. Ar turi knygą, kuri tau labiausiai patiko?

– Mėgstamiausios knygos neturiu. Nuo pirmos klasės iki pat ketvirtos labiausiai mėgdavau skaityti apie įvairius gyvūnus. Ne pažintinę, bet grožinę literatūrą. Tiesiog man patiko, kai knygų veikėjai būdavo gyvūnai. Gal todėl, kad labai norėjau šuniuko. Dabar šuniuką jau turiu. Vasario 10 d. bus jo gimtadienis, sukaks dveji metai.

Dabar kas pasitaiko, tai ir skaitau, bet ne visos knygos įdomios. Labiausiai mėgstu fantastiką, įvairias išgalvotas istorijas.

Asmeninio albumo nuotr./Gabijos kūryba
Asmeninio albumo nuotr./Gabijos kūryba

O apie ką pati mėgsti rašyti?

– Dažniausiai rašau pagal mokykloje mokytojos užduotą temą. Namuose pati kuriu retai, užtenka darbų mokykloje. Tačiau kai noriu rašyti, laiko visada randu. Mokytoja man vienintelei užduoda darbą - parašyti kokią nors istoriją, o kiti daro kitokią užduotį. Pavyzdžiui, apie veiksmažodžių karalystę man vienintelei uždavė parašyti.

Tavo „Veiksmažodžių karalystė“ parašyta labai išradingai. Ar ilgai teko galvoti istoriją?

– Galima sakyti, kad mintys man liejosi pačios. Taip būna visada, kai aš atsisėdu rašyti, mintys ima lietis. Aš visada parašau labai lengvai ir greitai. Pavyzdžiui, apie veiksmažodžių karalystę mokytoja man pasakė tik temą, o visus veikėjus aš sugalvojau pati. Man patinka išgalvoti istorijas.

Asmeninio albumo nuotr./Gabijos piešinys
Asmeninio albumo nuotr./Gabijos piešinys

Kaip jautiesi rašydama?

– Priklauso nuo to, ką rašau. Kartais emocijos keičiasi, kartais būna liūdna, jeigu rašau kažką liūdno, tačiau dažniausiai rašau apie linksmus dalykus, tuomet man ir pačiai būna linksma.

O ar mėgsti fantazuoti, svajoti? Tiesiog šiaip, nerašydama?

– Retai, dažniausiai fantazuoju, tik kai rašau.

Ką dar mėgsti veikti?

– Mėgstu dainuoti, mokykloje lankau muzikos būrelį. Anksčiau lankiau dailės būrelį, bet dabar jo nebėra. Užtat pradėjau lankyti geografijos būrelį. Buvo jame laisva vieta ir pagalvojau, kad visai įdomu daugiau sužinoti apie pasaulį, žemynus ir vandenynus.

Savo mėgstamiausios šalies neturiu, bet norėčiau nuvykti ten, kur šilta. Šiluma man labiau patinka.

Namie dar mėgstu piešti savo pasirinkta tema – kokius nors vaisius arba gyvūnus. Piešiu iš galvos, nelabai žiūrėdama į kitus pavyzdžius.

Tavo mama sakė, kad tau praktiškai nereikia jokios pagalbos su namų darbais, viską paruoši pati. Tau mokslai taip gerai sekasi?

– Man visi dalykai mokykloje sekasi gerai, išskyrus matematiką, tiksliau matematika sekasi, tik sunku su tekstiniais uždaviniais.

Kuo svajoji būti užaugusi?

– Kadangi man labai patinka dainuoti, pagalvoju apie dainininkės profesiją. Mokytoja sako, kad galėčiau būti rašytoja arba dailininke. Piešti labai mėgstu, bet jeigu dabar reikėtų rinktis, rinkčiausi būti rašytoja.

Asmeninio albumo nuotr./Gabijos piešinys
Asmeninio albumo nuotr./Gabijos piešinys

Gabijos kūrinėlis „Veiksmažodžių karalystė“

Kartą pasaulyje atsirado paslaptinga vieta – didžiulė veiksmažodžių karalystė. Ten karaliavo keturi žmogučiai – veiksmažodžio laikai. Kiekvienas iš jų turėjo vardą: Ateitis, Dabartis, Kartinukė ir Dažnukas. Jie visada būdavo kažkuo užsiėmę: sekdavo laiką, kontroliuodavo veiksmus, netaisyklingus veiksmažodžius mesdavo į šiukšlių dėžę, o pačius gražiausius – surūšiuodavo lentynose. Jie gyveno taikiai ir atsakingai, buvo pasiskirstę pareigomis. Optimistė Ateitis rūpinosi būsimuoju, nekantrioji Dabartis – esamuoju, liūdnoji Kartinukė – būtuoju kartiniu, o užmirštuolis Dažnukas – būtuoju dažniniu laiku.

Asmeninio albumo nuotr./Gabija Austytė
Asmeninio albumo nuotr./Gabija Austytė

Ramų pavasario rytą darbai karalystėje vyko kaip ir visada – keturi vardai dirbo savo darbus, tačiau karalystėje pasklido nerami žinia... Į veiksmažodžių karalystę įsibrovė grėsmingas monstras! Nedorėlis pagrasino, kad pavogs laiką, sunaikins veiksmažodžius ir visus gyvus padarus. Žinoma, valdovai taip lengvai nepasidavė. Jie niekada nepasiduoda! Dabartis, Kartinukė, Dažnukas ir Ateitis, kaip įmanydami, bandė kontroliuoti situaciją. Deja, monstras pavogė brangiausią turtą – laiką, visus turimus laikrodžius ir pabėgo slapčia. Mažieji žmogeliukai nebežinojo, kiek valandų... Nebežinojo, kaip elgtis... Gyvenimas karalystėje sustojo. Tačiau vadai net neketino sudėti rankų, jie nusprendė keliauti po pasaulį ir ieškoti blogiuko. Po ilgų, labai įtemptų paieškos mėnesių jie dvokiančiame, tamsiame urve rado blogąjį monstrą. Pabaisa išsigando įsiutusių žmogeliukų ir grąžino pavogtus turtus.

Grįžę į karalystę, vadai paslėpė laikrodžius ir laiką į pačią slapčiausią vietą ir toliau nėrė į darbus. Nuo tos dienos karalystės gyventojai pradėjo ypač branginti šį turtą – laiką, nes ir taip jo maža mūsų gyvenime...

***

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius