-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 30

Teisininkas atsako. Kaip nuo liepos 1 d. bus elgiamasi su nepanaudotomis atostogomis, atostoginių mokėjimu?

Nuo liepos 1 dienos įsigalioja naujasis Darbo kodeksas. Kaip keičiasi atostoginių mokėjimo tvarka bei kasmetinių atostogų suteikimo eilės darbovietėje sudarymo tvarka? Kas nutiks su sukauptomis ir nepanaudotomis atostogomis? Turite klausimų? Rašykite gyvenimas@15min.lt.
Kalendorius
Kalendorius / Vida Press nuotr.

Klausimas

Turiu sukaupusi nepanaudotų kasmetinių atostogų (iš viso 40 dienų). Ar po naujo Darbo kodekso įsigaliojimo jos nedings? Jei ne, ar galėsiu šias atostogas panaudoti kalendorinėmis dienomis, ar jos bus kažkaip perskaičiuojamos?

15min skaitytoja

Atsako advokatų profesinės bendrijos „Jankauskas ir partneriai“ advokatė Ieva Darandė

Atsakant į Jūsų klausimą, visų pirma svarbu paminėti, jog iki naujojo Lietuvos Respublikos Darbo kodekso (toliau – Darbo kodeksas) įsigaliojimo, kuris įsigalios jau liepos 1-ąją, darbuotojų sukauptos kasmetinės atostogos nebus anuliuojamos ar atšaukiamos. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 6 straipsnio 8 punktu, darbuotojai, iki Darbo kodekso įsigaliojimo turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už trejus darbo metus, turi teisę jas išnaudoti iki 2020 m. liepos 1 d., taigi turimas keturiasdešimt kalendorinių dienų atostogų, kurių iki šiol nespėjote išnaudoti, turite teisę išnaudoti ir po naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo.

Svarbu paminėti, jog pagal naujojo Darbo kodekso 126 straipsnio 3 dalį kasmetinės atostogos bus skaičiuojamos darbo dienomis, o kalendorinės atostogų dienos, į kurias teisė įgyta iki Darbo kodekso įsigaliojimo, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 6 straipsnio 8 punktu, bus suteikiamos darbo dienomis, tai reiškia, jog Jūsų sukauptos atostogos bus perskaičiuojamos, pagal tai, kiek dienų per savaitę dirbate.

Už kiekvienas septynias kalendorines dienas atostogų suteikiamos penkios darbo dienos kasmetinių atostogų (jeigu dirbama penkias dienas per savaitę) arba šešios darbo dienos už kiekvienas septynias dienas (jeigu dirbama šešias dienas per savaitę). Taigi, Jūsų atveju, jei dirbate penkias dienas per savaitę, Jūsų sukauptos keturiasdešimt kalendorinių dienų atostogų bus perskaičiuotos į 29 darbo dienas atostogų (40x5:7=28,57), o jei dirbate šešias dienas per savaitę, po perskaičiavimo turėsite teisę į 35 darbo dienas atostogų (40x6:7= 34,28). Pažymėtina, kad skaičius po kablelio turėtų būti apvalinamas darbuotojo naudai.

Kalbant apie naujojo Darbo kodekso įvedamus pakeitimus atostogų reguliavime, taip pat paminėtina, jog šiek tiek keisis atostoginių mokėjimo tvarka. Pagal naująjį reguliavimą atostoginiai turi būti išmokami ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną prieš kasmetinių atostogų pradžią, o darbuotojui pateikus prašymą atostoginiai gali būti mokami įprasta darbo užmokesčio mokėjimo tvarka.

Atostoginiai už atostogų dalį, viršijančią dvidešimt darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) ar dvidešimt keturių darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę), ar keturių savaičių (jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas) trukmę, darbuotojui bus mokami atostogų metu darbo užmokesčio mokėjimo tvarka ir terminais be atskiro jo prašymo.

Taip pat, svarbu paminėti, jog darbdaviui uždelsus atsiskaityti už kasmetines atostogas, laikotarpis, kurį buvo uždelsta atsiskaityti, bus pridedamas prie kitų kasmetinių atostogų tik tada, jeigu darbuotojas pateiks prašymą per pirmas tris darbo dienas po kasmetinių atostogų.

Darbuotojai, planuojantys atostogas po liepos 1-osios, turėtų atkreipti dėmesį, kad naujasis Darbo kodeksas numato naują kasmetinių atostogų suteikimo eilės darbovietėje sudarymo tvarką. Darbdavys privalės atsižvelgti į šių darbuotojų pageidavimus (prioriteto tvarka): 1) nėščios darbuotojos ir darbuotojai, auginantys bent vieną vaiką iki trejų metų; 2) darbuotojai, auginantys bent vieną iki dešimt metų ar neįgalų vaiką; 3) darbuotojai, auginantys du ir daugiau vaikų; 4) darbuotojai, paskutiniais kalendoriniais metais atostogavę mažiau negu dešimt darbo dienų; 5) darbuotojai, turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų už praėjusius darbo metus.

Taigi, darbuotojai, kurie turi sukaupę nepanaudotų atostogų dienų jų nepraras, tačiau nuo liepos 1-osios šios dienos bus perskaičiuojamos iš kalendorinių dienų į darbo dienas. Taip pat planuojantiems atostogauti po liepos 1-osios patartina atkreipti dėmesį į šiek tiek pakitusią atostoginių mokėjimo tvarką bei kasmetinių atostogų suteikimo eilės darbovietėje sudarymo tvarką.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į klausimą), dėl detalios teisinės konsultacijos galima kreiptis jankauskas.eu.

Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius