Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 17

Tortų dizainerė Kotryna laimėjo bronzą pasaulio čempionate, o didžiausias jos tortas svėrė 90 kg

Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba ir jos gaminti tortai yra tarsi meno kūriniai. Jie kartais primena sudėtingus statinius, o moters fantazija ir rankos sukuria tai, ką sunku įsivaizduoti. Didžiausias jos pagamintas tortas svėrė net 90 kilogramų. Neseniai Kotryna sugrįžo iš Birmingame vykusio didžiausio pasaulyje pyragų ir tortų čempionato, kur laimėjo prizinę vietą. Skirtingose kategorijose šiame čempionate varžėsi net apie 1800 dalyvių.
Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba
Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba / Asmeninio archyvo nuotr.

Tortų gamybos entuziastė ir specialistė iš Vilniaus, plačiai žinoma savo konditeriniais kūriniais Didžiojoje Britanijoje, o šiuo metu gyvenanti Vilniuje, laimėjo bronzos apdovanojimą didžiausiame pasaulio konditerijos konkurse „Cake International“.

Konkursas, vykstantis jau ketvirtį amžiaus, šiemet buvo rengiamas Birmingeme.

Tortą įkvėpė Afrikos ritmai

Kotrynos darbas buvo, pasak jos pačios, „įkvėptas Afrikos, jos ritmų, šokių ir spalvų“, mat moteris pasirinko vieną iš konkurso organizatorių pasiūlytų temų: pasaulio festivaliai ir šventės.

„Ši tema sudomino, nes tai buvo kažkas naujo, ko dar nebuvo daryta. Prieš konkursą labai daug piešiau, galvojau, kurią šalį pasirinkti. Taip ir atsirado tortas“, – sakė K.Uba.

Asmeninio archyvo nuotr. /Prizą laimėjęs tortas
Asmeninio archyvo nuotr. /Prizą laimėjęs tortas

Konkursinį tortą, kuris svėrė apie 7 kilogramus, Kotryna kūrė maždaug 150 valandų.

Pergale konkurse besidžiaugianti tortų dekoratorė sako, kad daugelis kitų dalyvių atvyko su nepalyginamai didesniais resursais – komandomis iš dešimčių, o kartais ir šimtų dalyvių.

„Tai lyg olimpinės žaidynės arba kasmetinis pasaulio ekonomikos forumas Davose“, – sakė Kotryna Uba.

Pradžia – tortas draugės vestuvėms

Kotryna tortus gamina ir juos dekoruoja jau beveik 10 metų. Architektūrą, o vėliau – scenografiją ir filmų gamybą studijavusi jauna moteris šį pomėgį, kuris tapo mėgiama veikla ir darbu, atrado visiškai netyčia.

„Vieną kartą draugės vestuvėms iškepiau tortą. Ir jis jai labai patiko, patiko ir svečiams. Taip viskas ir prasidėjo, kaip sniego kamuolys. Vieni per kitus vis klausdavo“, – sakė Kotryna.

Kurti ir gaminti tortus ji pradėjo gyvendama Didžioje Britanijoje, kur buvo išvykusi mokytis.

„Čia studijavau filmų gamybą. Esu meniškas žmogus. Tad man tie tortai buvo kaip vienas iš būdų realizuoti visus savo meninius pomėgius“, – sakė pašnekovė.

Kotryna juokauja, kad nors tortų gamyba nuo filmų kūrimo visiškai skiriasi, tačiau ji yra labai arti architektūros.

„Tai irgi įspūdžio kūrimas“, – sakė K.Uba.

Asmeninio archyvo nuotr. /Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba ir jos gaminti tortai
Asmeninio archyvo nuotr. /Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba ir jos gaminti tortai

Dekoravimas patinka labiau nei kepimas

Atradusi pomėgį kepti ir dekoruoti tortus, Kotryna nutarė grįžti į Lietuvą, kurios, sako, buvo pasiilgusi.

„Maždaug prieš pusantrų metų grįžau. Pagalvojau, kad su tortais galėčiau lygiai taip pat sėkmingai dirbti Vilniuje“, – sakė pašnekovė.

Savo veiklos ji nevadina darbu, o greičiau pomėgiu, taip pat negamina tortų masiškai.

„Nes man tai užima labai daug laiko. Kiekvieną tortą išmyliu, išsėdžiu prie jo, išgalvoju. Dekoravimas man patinka labiau nei pats kepimas. Ten mano meilė, ten mano aistra“, – kalbėjo tortų dekoratorė.

Ne tortas, o skulptūra

Vis tik, kalbant apie gyvenimą ir veiklą Didžiojoje Britanijoje, ten įgyta patirtis buvo nepamatuojama.

„Turėjau įdomių klientų ratą, dauguma jų – indai. Kaip žinia, jų vestuvės yra be galo didelės, labai prabangios. Tokie būdavo ir tortai. Man yra tekę gaminti beveik 90 kilogramų sveriantį tortą, kuris buvo 7 ar 8 aukštų. Be proto didelis. Labiau jį pavadintum skulptūra ir menu, nei tortu.

Indų visai kitas požiūris nei pas mus, Lietuvoje. Mes mėgstame skanius tortus, o jie labiau mėgsta, kad gražiai atrodytų“, – sakė K.Uba.

Tiesa, sulaukus tokio užsakymo, moteriai teko susiimti už galvos ir svarstyti, kaip tokį tortą pagaminti.

„Visa laimė, kad aš užsakymą gavau maždaug prieš pusmetį, nes vestuvės planuojamos gerokai iš anksto. Gaminant šį didelį tortą labai padėjo mano architektūros studijos, nes tai buvo ne kepinys, o inžinerinis planavimas. Kaip suręsti, kaip sustatyti, kokios pertvaros bus? Visai kitoks darbas tada vyksta“, – pasakojo Kotryna.

Didžiausiam savo pagamintam tortui moteris buvo pasirinkusi cirko temą. „Labai sunku paaiškinti, tačiau vizualiai atrodė, kad torto aukštai kabo ore. Klientai liko labai patenkinti, tad po to buvo daug klientų indų“, – sakė K.Uba.

Asmeninio archyvo nuotr. /Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba ir jos gaminti tortai
Asmeninio archyvo nuotr. /Tortų dizainerė iš Vilniaus Kotryna Uba ir jos gaminti tortai

Lietuviams svarbus skonis

Kalbėdama apie savo klientus lietuvius, Kotryna sako, kad jiems visų pirma svarbus torto skonis.

„Jie nori, kad tortai būtų labai skanūs. Mes vertiname savo tradicijas, mums svarbu, ką gamino mūsų močiutės, ką gamina mūsų mamos. Tą labiausiai ir mylime“, – kalbėjo Kotryna.

Gaminant tortą labai svarbu, kad būtų naudojami laisvėje augintų vištų kiaušiniai, tikras sviestas, kiti natūralūs ir kokybiški produktai – visa tai lemia torto skonį.

Tiesa, svarbus lietuviams ir dekoravimas, tačiau jie labiau nori natūralumo: daugiau gamtos, daugiau natūralių produktų, daugiau natūralaus grožio.

Teminius tortus tėvai dažniausiai užsako vaikams jų gimtadienio proga. Tai dažniausiai būna filmukų, knygų personažai, kiti žinomi veikėjai.

Kartais klientai Kotrynai atsiunčia nuorodas ar rodo nuotraukas, ko konkrečiai nori: „Ir gerai, kad žmonės žino. Tada lengviau gaminti.“

Tortus užsisako ir jaunavedžiai: „Lietuviai šiuo metu labiau mėgsta minimalistinius vestuvių tortus: lygius, gražius, švarius, su minimaliu dekoru.“

Moteris sako sunkiai suskaičiuotų, kiek tortų per dešimtmetį yra pagaminusi: „Gal 200? Gal daugiau? Tikrai nežinau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius