Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 20

Triskart lūžusi ranka neatbaidė Patricijos noro čiuožti – 16-metė vadinama viena perspektyviausių Lietuvos snieglentininkių

Patricijai Ivanovaitei – 16-a. Pirmą kartą ant snieglentės ji užlipo būdama 14-os. Dar tik trys sezonai, o mergina jau dalyvavo tarptautinėse snieglentininkų varžybose Lietuvoje ir Makedonijoje, iš pastarųjų šiemet parsivežė du sidabro medalius ir yra vadinama viena perspektyviausių Lietuvos snieglentininkių. Pati Patricija, paklausta, kaip reaguoja į tokį titulą, kukliai šypsodamasi sakė, kad didelės kitų viltys kiek baugina, tačiau merginą džiugina, kad ja tiki ir palaiko.
Patricija Ivanovaitė
Patricija Ivanovaitė / 15min koliažas

Įkvėpė Žiemos olimpinės žaidynės

Patricijos pažintis su snieglenčių sportu prasidėjo 2018-aisiais, tiksliau – po tais metais Pietų Korėjos mieste Pjongčange vykusių Žiemos olimpinių žaidynių.

„Pažiūrėjau olimpines žaidynes ir sugalvojau, kad patiks. Nusipirkau įrangą ir pradėjau važinėti“, – sakė Patricija.

Mergina pasakojo, kad slidinėjančių draugų neturėjo, o ir internete sunkiai sekėsi atrasti, kur galėtų mokytis: „Vėliau atradau porą grupių feisbuke, vieni vaikinukai mokė čiuožti Kaune ir Jonavoje. Pabandžiau pas juos, o paskui feisbuke atradau „Hate Hard“ slidinėjimo mokyklą ir prisijungiau prie jų.“

Patricija dalyvauja mokyklos rengiamose stovyklose, kurios žiemą vyksta kiekvieną savaitgalį, slidinėja Liepkalnyje, praktikuojasi individualiai. Čiuožti ją mokė ir tebemoko mokyklos įkūrėjas Paulius Morkūnas ir snieglenčių sporto treneris Artūras Morauskas – su juo ir Motiejumi Morausku Patricija šiemet treniravosi ir Austrijoje.

„Be Austrijos, yra tekę slidinėti Lenkijoje, Šveicarijoje, šiemet aplankėme mažiau populiarius kurortus Makedonijoje, Serbijoje“, – pasakojo snieglentininkė.

Tarptautinėse varžybose – sidabro medaliai

Paklausta, kas jai labiausiai patinka snieglenčių sporte, Patricija sakė: „Vamzdžiai.“ Iškart nuo jų mergina ir pradėjo. „Nes kickerių (šuolio rampų – aut.) Lietuvoje nelabai buvo ir vis dar nelabai yra, tik retkarčiais, jei gera žiema. O „Snow arenoje“ daugiausia yra vamzdžiai, tai labiausiai ir prilipo.“

Pirmos tarptautinės varžybos, kuriose dalyvavo Patricija, 2020 m. vyko Lietuvoje. „SES Snowboard Cup 2020“ snieglentininkė užėmė antrą ir trečią vietą akrobatinio nuolydžio (angl. „Slope Style“) ir didžiojo šuolio (angl. „Big Air“) rungtyse.

„Big Air“ rungtis yra vienas šuolis dažniausiai ant didžiausio kickerio, esančio parke. „Slope Style“ rungtis yra keli vamzdžiai ar dar kokia nors įdomesnė figūra ir vienas arba keletas kickerių. Per juos visus vienu bandymu turi pravažiuoti nenukritęs“, – apie rungtis paaiškino pašnekovė.

VIDEO: Patricija Ivanovaitė „Absoliut“ parke Austrijoje atlieka vadinamąjį didįjį šuolį („Big Air“)

Šiemet Patricija sausio pabaigoje laimėjo geriausio moteriško triuko apdovanojimą „Jib King“ turnyre „Absoliut“ parke Austrijoje, o vasarį „SES Cup“ (FIS kvalifikacija) varžybose Makedonijoje dvi dienas vykusioje moterų akrobatinio nuolydžio („Slope Style“) rungtyje užėmė antrą vietą ir parsivežė du sidabro medalius.

Labiausiai džiugina ir žavi jos aistra šitam sportui, atrodo, kad Patricija galėtų treniruotis kiekvieną mielą dieną be jokių pertraukų.

„Patricija šiuo metu yra vienintelė mergina, atstovaujanti Lietuvai tarptautinėje snieglenčių scenoje“, – sakė jos treneris P.Morkūnas. O tai, kad mergina vadinama viena perspektyviausių šalies snieglentininkių, P.Morkūno teigimu, yra ne tik bendra lietuvių snieglentininkų nuomonė, bet tai rodo ir merginos pasiekti rezultatai:

„Per labai trumpą laiką Patricija sugeba varžytis ant turėklų ir vyrų lygyje, o moterų „Slope Style“ varžybose jau išaugo iš mėgėjų lygio. Tokių pasiekimų ir rezultatų nėra turėjusi nė viena lietuvė, o Patricijai tam pasiekti prireikė vos poros metų treniruočių mūsų „Hate Hard“ slidinėjimo mokyklos stovyklose ir kelionėse su A.Morausku.“

VIDEO: Patricija Ivanovaitė „Absoliut“ parke Austrijoje

Tėvai palaikė ir padovanojo įrangą

Paklausta, kaip pati reaguoja į tai, kad yra vadinama viena persperktyviausių šalies snieglentininkių, Patricija sakė, kad didelės kitų viltys kiek baugina ir įpareigoja, bet džiaugiasi sulaukdama tokio palaikymo:

„Manau, kad per daug didelės viltys nėra labai gerai. Būna visokių minčių, kartais ir per sunku, bet nesinori niekieno nuvilti. Tačiau labai faina, kad tiki ir palaiko, tai viską nusveria.“

Palaikymo mergina sulaukia ir tarp draugų, ir savo šeimoje. Nors patys Patricijos tėvai neslidinėja, nuo šio sporto dukros neatkalbinėjo. Priešingai, Patricijai išreiškus norą tuo užsiimti, padovanojo reikiamą įrangą.

„Ir dar nupirko visas apsaugas, kurių yra labai per daug ir tikrai visų nereikėjo, bet labai norėjo apsaugoti“, – sakė pašnekovė.

Pastebėjo talentą ir nuoširdų norą tobulėti

P.Morkūnas, kalbėdamas apie Patriciją, pabrėžė, kad dar per pirmąsias treniruotes pastebėjo neeilinį talentą, kūno kontrolę, plastiškumą ir nuoširdų norą tobulėti.

„Labiausiai džiugina ir žavi jos aistra šitam sportui, atrodo, kad Patricija galėtų treniruotis kiekvieną mielą dieną be jokių pertraukų“, – gražių žodžių savo mokinei negailėjo P.Morkūnas.

Paklaustas, kaip šiame sporte pasiskirto talentas ir sunkus darbas, treneris sakė, kad talentas sudaro labai nedidelę dalį rezultato, o 95 proc. lemia treniruotės ir motyvacija:

„Jeigu tikrai nori pasiekti rimtų rezultatų, turi labai nuodugniai įsiklausyti į trenerių nurodymus, neskubėti ir po truputį įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.“

Triskart lūžusi ranka neatbaidė noro čiuožti

Pasak Pauliaus, visi ekstremalūs sportai pasižymi tuo, kad asmens progresą dažniausiai apsprendžia traumos:

„Jos ne tik mažina pasitikėjimą savo jėgomis, bet ir atima daugybę laiko, tad, kaip treneris, turiu kuo atsakingiau paruošti treniruočių programą, kuri leistų pakankamai greitai tobulėti, bet ir apsaugotų nuo traumų. O Patricija turi klausyti nurodymų ir neeksperimentuoti, kas dažnu atveju gali baigtis nereikalingomis traumomis.“

Kalbant apie traumas, deja, nė vienas ekstremalus sportas be jų neapsieina. Jų teko patirti ir Patricijai – mergina triskart susilaužė kairę ranką. Beje, pirmoji trauma įvyko pirmą kartą slidinėjant, tačiau, kaip sakė pašnekovė, tai jos neišgąsdino ir neatbaidė noro toliau tobulėti.

Aistės Ridikaitės nuotr./Patricija Ivanovaitė
Aistės Ridikaitės nuotr./Patricija Ivanovaitė

Aktyviai laisvalaikį mėgstanti leisti Patricija šiuo metu baiginėja vienuoliktą klasę. Be snieglenčių, važinėjimo dviračiu ir kitų aktyvių veiklų, merginą traukia ir menai. „Piešiu savo malonumui“, – sakė pašnekovė.

Paklausta apie ateities planus – tiek mokslų, tiek susijusius su snieglentėmis, mergina teigė niekuo konkrečiu šiuo metu negalinti pasidalyti: „Žiūrėsim, kaip viskas bus. Dėl mokslų – yra variantų, pamąstymų, bet dar pati nenusprendžiau, tad ir pasakyti negaliu.“

Tik patikslino, kad, jei ir nesiektų sporto aukštumų, snieglentės ir vamzdžiai iš jos gyvenimo nedings.


Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius