Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25

Trys smagios idėjos, ką nuveikti gamtoje su vaikais

Jeigu mažieji mieliau griebiasi telefono, nei skautiškos kuprinės, vadinasi, pats metas jiems priminti, kad paslapčių pilni ne tik išmanieji įrenginiai, bet ir gamta. ,,Liesdami laiką gamtoje su vaikais, kursite ne tik stipresnius tarpusavio santykius, tačiau ir suteiksite galimybę mažiesiems mokytis iš aplinkos, pažinti ir suprasti ją”, – sako Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro skyriaus vedėjas ir Aplinkos ministerijos projekto „Gamtukai“ metodininkas Almantas Kulbis. Tam, kad laikas lauke būtų maksimaliai naudingas ir įdomus, specialistai pataria pasirinkti aktyvią veiklą.
Žygis
Žygis / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 „Gamtukai“

Sodinkite sodinukus

Daugelis vaikų raukia nosį išgirdę apie lauko darbus, tačiau tai išties gali būti smagi pažintinė patirtis. Pasikvieskite mažuosius kartu sodinti prieskonines žoleles, vaistažoles ar netgi daržoves. Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Ugdymo mokslų instituto docentė Dr. Rita Makarskaitė-Petkevičienė, parengusi dvi mokomąsias knygelę „Pažink aplinką su Gamtukais“ apie gyvąją ir negyvąją gamtą sako, kad augalų vystymąsi ir augimą galima stebėti net gyvenant mieste ir neturint daržo ar lysvės – tam puikiai pasitarnaus paprasčiausias vazonas. Nedaug priežiūros reikalaujantys krapai, bazilikai, raudonėliai ir mėtos pagardins patiekalus, o, nespėjus sunaudoti visų žalumynų, juos galima sudžiovinti ir turėti naminių prieskonių net žiemą. Namuose galima išauginti ir augurkus, pomidorus ar paprikas. Tačiau reikėtų rinktis specialias rūšis, kurios būtų tinkamos sėti ir auginti namuose. Ši informacija yra nurodyta ant pakuotės.

Pasivaikščiokite pažintiniais takais

Vis labiau populiarėjančios laisvalaikio leidimo vietos – pažintiniai takai, kurie suteikia galimybę pasivaikščioti pelkėmis, paupiais, šimtamečiais ąžuolynais... Jei eidami taku neskubėsite, o įdėmiau patyrinėsite, galite pamatyti įvairiausių vabalų, gyvūnų ir augalų. Kiekviename Lietuvos regione galima aptikti unikalių, vietos kraštovaizdį atskleidžiančių takų.

Varnikų pažintinis takas šalia Trakų – tai takas, vedantis per pelkę, tačiau jaudintis nereikėtų – jis yra visiškai saugus. Užburianti pelkės augmenija leidžia pasijusti, kaip pasakoje. Eidami taku su pertraukomis pailsėti bei pasigrožėti aplinka užtruksite apie 2 valandas. Taku taip pat patogu važiuoti dviračiais.

Karmazinų pažintinis takas Neries regioniniame parke nustebins aukštu skardžiu, didžiausiu Vilniaus apylinkėse pilkapynu, čia pamatysite ir vieną plačiausių Neries vagų. Šis takas tiks ilgesniems pasivaikščiojimams – šalia tako yra įrengtos penkios poilsio vietos su stalais, suolais ir laužavietėmis, taigi galėsite ne tik pasigrožėti gamta, bet ir paiškylauti.

Žemaitija gali didžiuotis Paplatelės pažintiniu taku, esančiu vietos nacionaliniame parke. Pasivaikščiosite liaudyje apdainuotomis, miškais apaugusiomis Žemaitijos kalvomis, pasimėgausite Platelių ežero vaizdais, o pakeliui sutiksite daugybę žaismingų medinių skulptūrų. Pažintinio tako apžvalgos bokštas leis iš viršaus apžiūrėti spygliuočių medžių miškus ir pažvelgti į Nacionaliniame parke esantį Sultekio tvenkinį.

Lankydamiesi Dzūkijoje, būtinai užsukti į Vidzgirio ekologinį, mokomąjį taką. Net 452 ha plotą užimančiame Vidzgirio miške driekiasi beveik 3 km. ilgio pažinitnis takas, kuriuo keliaudami, pamatysite retus, didelę botaninę vertę turinčius augalus, gamtos draustinyje gyvenančius saugomus gyvūnus, grožėsitės plačialapiais ir mišriais miškais, vandens telkiniais. Užkopę į Radžiūnų pilialaknį, galėsite stebėti įspūdingą Nemuno slėnį.

Šilelio pažintinis takas, įsikūręs Dzūkijoje, šalia Vištyčio ežero pasiūlys reto grožio vaizdus ir iššūkį – ištvermingiausiems tako lankytojams įrengta net 7 km. ilgio pažintinė trasa. Tiesa, atvykusiems su vaikais ir senoliais rekomenduojama rinktis trumpesnę, 2,4 km., trasą. Pasirinkusieji šią trasą kelione nei kiek nenusivils – pamatysite vaizdingą Vištyčio ežero pakrantėje esantį skardį, išvysite paslaptingas „Raganos šluotas“, patyrinėsite medžių dreves, sutiksite aukščiausią, net 30 m. aukščio eglę, o tako pabaigoje galėsite atsigaivinti gėlu Šventojo šaltinėlio vandeniu – vietiniai tiki, kad jis turi stebuklingų galių.

Leiskitės į dviračių žygį

Gamtą tyrinėti smagu ne tik žygiuojant pėsčiomis, bet ir važiuojant dviračiu. Dažnai sakoma, kad gražiausia dviračių trasa yra pajūryje ir turbūt retas su tuo nesutiktų. Ši trasa driekiasi per visą Lietuvos pajūrį, tačiau galite pasirinkti jums patogiausią atkarpą. Pavyzdžiui, dviračiu galite minti nuo Palangos iki Klaipėdos – susidarys apie 27 kilometrų kelionė. Jei juos numynę būsite pavargę, atgal parvažiuoti galėsite autobusu. Vykstant su mažais vaikais, rekomenduojame nuvažiuoti iki Plocio arba kitaip Plazės ežeriuko, plytinčio 15 kilometrų Klaipėdos link. Tai yra arčiausiai jūros Lietuvoje esantis gėlo vandens telkinys su šalia esančia milžiniška kormoranų kolonija. Įrengtoje stebykloje akių negalėsite atitraukti nuo kormoranųnuniokoto miško. Grįždami, pasilikite pajūryje ilgiau ir stebėkite į jūrą besileidžiančią saulę. Įspūdingi vaizdai, pušynai, kopos – unikalūs objektai, kuriais grožėsite dviračių žygio ir malonių atokvėpių metu.

Būti arčiau gamtos, gali būti visiškai paprasta ir labai linksma. Aktyvus laisvalaikis gryname ore išliks ilgam jūsų ir jūsų vaikų atmintyse, stiprins tarpusavio ryšį, mokys vaiką savarankiškumo ir meilės gamtai.


Aplinkos ministerijos neformalaus gamtos pažinimo pamokų projekto „Gamtukai“ tikslas šiuolaikinėmis, moderniomis, kuo patrauklesnėmis priemonėmis skatinti jaunąją kartą pažinti gamtą, ją saugoti ir puoselėti. Mobili gamtos pažinimo studija „Gamtukai“ per 2018 – 2019 metus aplankė daugiau kaip 160 mokyklų, kur praktinėse gamtos pažinimo pamokose sudalyvavo per 50 000 pradinių klasių moksleivių. Projekto metu sukurtą spalvingą ir įdomią mokomąją medžiagą galite išbandyti ir jūs – apsilankykite svetainėje www.gamtukai.lt ir spręskite „Gamtukų“ testus, žiūrėkite mokslinius eksperimentus ir vartykite knygeles apie negyvąją ir gyvąją gamtą.

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius