Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 25

Tyrimas: „pilvo nutukimas“ mažina smegenis?

Jau daug žinoma apie žalingą antsvorio poveikį žmogaus sveikatai, tačiau, pasirodo, jis gali turėti poveikį ir smegenims.
Alaus pilvas
Alaus pilvas / Vida Press nuotr.

Pasak „Mirror“, naujas Loughborough universiteto tyrimas parodė, kad vyrų su „alaus pilvu“ ir moterų, kurių talija turi itin didelį riebalų sluoksnį - gelbėjimo ratą, smegenų dydis yra mažesnis, palyginti su lengvesniais žmonėmis, rašoma ladbible.com.

Minėto universiteto profesorius Markas Hameris sakė: „Šį faktą dar reikia tyrinėti, tačiau ateis diena, kai KMI (kūno masės indeksas) ir liemens bei klubų santykis gali padėti įvertinti smegenų sveikatą.

Turimi tyrimai susiejo smegenų mažėjimą su suprastėjusia atmintimi ir didesne demencijos rizika.

Tačiau tyrimai apie papildomų kūno riebalų apsauginį ar žalingą poveikį smegenų dydžiui nebuvo galutiniai. Mes pamatėme, kad nutukimas, ypač pilvo srityje, gali būti siejamas su smegenų mažėjimu.“

Tyrimas surinko beveik 10 000 žmonių duomenis, įskaitant jų kūno masės indeksą bei klubų ir liemens santykį. Visiems dalyviams buvo atliktas MRT skenavimas, norint pamatyti, ar yra sąsaja tarp jų kūno ir smegenų dydžio.

Akivaizdu, kad, kaip ir minėjo profesorius M.Hameris, šį faktą reikia ištirti detaliau, prieš pateikiant galutines išvadas, tačiau jis taip pat sakė, kad rezultatai yra labai įdomūs.

Pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo #ŠvarusValgymas (angl. #CleanEating) mantros, o daug cukraus ir nereikalingų kalorijų kupinas maistas tapo dažniau ignoruojamas. Tačiau visuomenei patiko ne visi mitybos patarimai.

Pavyzdžiui, Harvardo universiteto mitybos katedros profesoriaus Erico Rimmo patarimas vienu prisėdimu suvalgyti ne daugiau kaip 6 skrudintas bulvytes (lazdeles), o tai yra... pusė bulvės!

Mitybos ekspertas apibūdino bulvytes kaip „krakmolo bombas“, todėl norint išvengti širdies ligų, viena porcija neturėtų viršyti 6 lazdelių.

Kalbėdamas su „The New York Times“, jis komentavo: „Manau, būtų gerai, jei jūsų maistas būtų patiekiamas su daržovių ir šešių skrudintų bulvyčių lazdelių garnyru.“

Žinoma, šaunu, kad rūpinamasi mūsų sveikata, tačiau mes jau suvokiame, kad skrudintos bulvytės nėra sveika. Kuklioji bulvė mikroelementų atžvilgiu yra prasčiausia daržovė, o kai nulupame odelę, įmerkiame ją į aliejų, o vėliau paskandiname pomidorų ar kario padaže, gauname širdies virpesius lėkštėje.

123RF.com nuotr./Bulvytės fri
123RF.com nuotr./Bulvytės fri

Tačiau jos yra labai skanios ir galbūt reikėtų atkreipti dėmesį į kokybę, o ne kiekybę. Kaip buvo pažymėta pranešime, E.Rimmo įdomi mintis kilo iš tyrimo, kuris teigia, kad žmonės, nevalgantys skrudintų bulvyčių, vidutiniškai gyvena 6 mėnesiais ilgiau, o valgančiųjų jas 2–3 kartus per savaitę rizika susirgti diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei nutukti yra didesnė.

Tad galbūt geriau būtų bulvytes valgyti rečiau, nei 3–4 kartus per savaitę save kankinti 6-mis bulvyčių lazdelėmis ir patirti nusivylimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius