-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 09

Vaikštant po laukinių gėlių pievas, išsiskiria visos laimę skatinančios cheminės medžiagos

Padovanoję puokštę, brangiam žmogui veikiausiai suteiksite daugiau pasitikėjimo savimi, svetainėje psychologytoday.com rašo profesorė Loretta G.Breuning. Anot jos, gėlių dovanojimas, gavimas ar pirkimas yra nekenksmingas būdas įtvirtinti savo svarbą. O vaikštant po laukinių gėlių pievas, išsiskiria išsyk visos laimę skatinančios cheminės medžiagos.
Levandų laukai Prancūzijoje
Levandų laukai Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Gėlės Laimė

Dopaminas

Dopaminas plūsteli tikintis atlygio. Tais laikais, kai vystėsi mūsų smegenys, gėlės būdavo stiprus atlygio signalas, nes joms pražydus po alkanos žiemos prasidėdavo gausos laikotarpis. Šiandien maisto pakanka visus metus, todėl sąmoningai nebesiejame gėlių su mityba, bet pražydus gėlei vis tiek kyla ypatingas jausmas, nes ima išsiskirti dopaminas.

Mūsų medžiotojams-rinkėjams protėviams ryškios spalvos reikšdavo vertingas maistines medžiagas. Valgiaraštis būdavo sudaromas gamtoje dairantis spalvų. Senovės žmonės taip elgdavosi ne dėl to, kad išmanydavo chemiją, o dėl to, kad išsiskyrus dopaminui pagerėdavo savijauta. Šiandien spalvos ir įvairovė taip pat kelia geras emocijas bei traukia dėmesį, nors maitinamės visai kitais būdais.

Shutterstock nuotr./Mama ir vaikas.
Shutterstock nuotr./Mama ir vaikas.

Oksitocinas

Ši cheminė medžiaga dažnai vadinama „tarpusavio ryšių hormonu“ ar „meilės hormonu“. Oksitocinas kelia malonų visuomeninio pasitikėjimo jausmą: įsimylėjimo, motiniško prieraišumo ar grupinio solidarumo. Visi žinome, kaip sunku atrasti ir kaip lengvą prarasti šį jausmą. Būtent dėl to nuolat ieškome būdų jį sustiprinti. Tam galima pasitelkti gėles!

Gėlės visuomeninį pasitikėjimą skatina keleriopai. Jos perteikia ketinimą dėti pastangas į santykius. Taip pat rodo pagarbą trapumui. Mes suvokiame gėlių laikinumą ir jis mums primena, kad gyvybę galima palaikyti tik ja rūpinantis. Santykiai irgi gali būti trapūs kaip gėlės, o rūpestis augalais padeda neužmiršti, kad rūpintis reikia ir santykiais.

Serotoninas

Ši cheminė medžiaga neretai minima kalbant apie antidepresantus, bet XX a. atlikti tyrimai su beždžionėmis aiškiai parodė, kad gera savijauta išsiskyrus serotoninui juntama augant žinduolio visuomeninei svarbai. Gėlės gali prisidėti prie šio jausmo. Auginant ar perkant gėles arba jomis žavintis iš atstumo stiprėja pasididžiavimo jausmas, kurio siekia žinduolio smegenys.

15min.lt skaitytojos Renatos nuotr./Pienių vainikas
15min.lt skaitytojos Renatos nuotr./Pienių vainikas

Niekas nenori pripažinti, kad jam ar jai svarbi visuomenės nuomonė, bet jei serotoninas neišsiskirs, jausitės prastai. Būtent dėl to visada ieškome visuomenei priimtinų būdų paskatinti šią cheminę medžiagą. Daugelis visuomeninių ritualų egzistuoja tik tam, kad deramai patenkintume prigimtinį savivertės poreikį. Prie šių ritualų prisideda ir gėlės. Gėlių dovanojimas, gavimas ar pirkimas yra nekenksmingas būdas įtvirtinti savo svarbą.

Laukinių gėlių paieškos

Vaikštant po laukinių gėlių pievas išsiskiria išsyk visos laimę skatinančios cheminės medžiagos! Atradimas po atradimo palaiko nenutrūkstamą dopamino srautą. Džiaugiantis šiais reginiais su bendražygiais ima išsiskirti oksitocinas. Girdami save už tai, kad pasirinkote tokį nuostabų užsiėmimą, gausite serotonino dozę. O jei žygiuosite sparčiai ir ilgai, plūstelės net endorfinas. Matyt, laukinių gėlių festivaliai ne veltui populiarėja visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius