Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 18

Veido išraiška ir būdo bruožai: kaip jie veikia vienas kitą?

Bendraudami su žmonėmis mes nesąmoningai duodame įvairiausias užuominas, kurios daug išduoda apie mūsų asmenybę. Išlaikyti akių kontaktą, palaikyti gerą laikyseną ir šypsotis – keletas būdų, kaip galime kontroliuoti savo įvaizdį.
Galima „užsilipinti“ kitą nuotaiką?
Galima „užsilipinti“ kitą nuotaiką? / Shutterstock nuotr.

Jei jūs manote, kad galite gerai valdyti savo kūno kalbą ir įspūdį, kurį sukuriate apie save, neapsirikite, nes tai, kaip atrodote, irgi turi įtakos jūsų įvaizdžiui.

Socialinis tinklas „Facebook‘‘ valdo naujienų srautus, reguliuoja tai, ką jūs matysite ant savo sienos. „OKCupid“– internetinių pažinčių portalas panašiai kontroliuoja informaciją, kuri reikalinga parenkant partnerius pagal panašius bruožus. Šiame tinklalapyje buvo atliktas bandymas – kai kurių vartotojų nuotraukos buvo ištrintos tam, kad būtų nustatyta, kiek išvaizda yra svarbi pasirenkant partnerį. Kaip ir buvo numatyta – vartotojai mieliau rinkosi partnerius su nuotraukomis, kuriose matėsi veidas, negu tas, kuriose veido nebuvo matyti.

Visiems žinoma, jog išvaizda yra tikrai svarbus veiksnys renkantis partnerį, o šio pažinčių portalo tyrimas tik dar kartą patvirtino šį faktą.

Taip pat skaitykite: 6 moksliškai įrodyti būdai, kaip tapti patrauklesnei asmenybei

Dar vienas tyrimas buvo atliktas Toronto universitete, tyrimui vadovavo psichologė Raluca Petrican. Jei jauno žmogaus charakteris atitinka kažkieno kito idealą, tuomet tikėtina, jog ir ateityje jis bus fiziškai patrauklus – tai buvo pavadinta „Doriano Grėjaus efektu“. Kaip Shakespeare'as yra parašęs: „Su linksmumu ir juoku tegu raukšlės ateina“, Coco Chanel irgi yra pasakiusi: „Gamta duoda jums veidą, kai esate 20-ties, tačiau tik nuo jūsų priklauso, kokį veidą turėsite būdami 50-ties“.

Žmonės, kurie visą savo gyvenimą būna pikti ir nedraugiški, dažniausiai atrodo pikti, net jei ir elgiasi neutraliai ir nerodo jokių blogų emocijų. Genetika irgi gali turėti įtakos, tačiau bėgant laikui, jums būdinga išraiška ilgainiui tiesiog „prilimpa“ jums prie veido.

Jei charakterio savybės turi įtakos išvaizdai, kaipgi išvaizda veikia charakterio savybes, kurias priskiriame kitiems žmonėms? R. Petrican ir jos kolegos įvertino šias savybes: patikimumas, dominavimas ir patrauklumas; tyrėjai atsižvelgė tik į veido bruožus.

Kaip ir tiriant „Doriano Grėjaus“ reiškinį, taip ir šiame tyrime dalyviai buvo vyresnio amžiaus žmonės  (vidutinis amžius buvo apie 70 metų) tam, kad būtų lengviau nustatyti, kaip veido bruožai veikia asmens savybes. Taip pat visi dalyviai buvo sutuoktiniai, o tai palengvino tyrėjų darbą, nes kiekvienas dalyvis galėjo įvertinti ir savo partnerį, ir patys save. Galite manyti, kad esate pats maloniausias žmogus, tačiau jūsų partnerio pastebėjimai gali būti visiškai priešingi.

Tyrimo rezultatai parodė, jog žmonės, kurie buvo laikomi patrauklesniais, kartu buvo pavadinti ir patikimesniais. Taip pat save žmonės linkę vertinti, turėdami omeny ir išorės bruožus. Jei dažnai šypsotės, jūsų veidas atrodo daug malonesnis tiek jūsų sutuoktiniui,  tiek ir tiems, kurių visai nepažįstate.

Tikėtina, kad jeigu neatrodote patikimas, neturėsite gerų santykių su aplinkiniais. Taip atsitinka ne tik santykių pradžioje, bet ir vėliau, metams bėgant.

Pagalvokite apie žmogų, kuris atrodo nepatikimas dėl savo veido išraiškos ar aprangos, ir pasekite, kas atsitinka, kai jis tampa piktas. Ir priešingai – jei patikimai atrodantis žmogus bus ne itin geros nuotaikos. Nepasiginčysite su partneriu, kurio išvaizda jums kelia negerų emocijų, net jam būnant ir neutralių emocijų, o ką ir kalbėti, jei jį apims negatyvūs jausmai.

Taip pat skaitykite: Veidotyros specialistė Eglė Pelienė: „Veido bruožai išryškina ne tik teigiamas, bet ir neigiamas asmens savybes“

R. Petrican inicijuotas tyrimas iškelia klausimą: ar galite pateikti malonesnę veido išraišką, atrodyti patrauklesni, paprasčiausiai pakeisdami savo charakterio bruožus? Jei jau esate gimę niurgzliais, ar galėtumėte „priklijuoti“ nuolatinę šypseną ant savo veido tam, kad atrodytumėte malonesni ir draugiškesni?

Autorių nuomone, tokios dirbtinės šypsenos yra greitai atpažįstamos. Kita vertus, jei nuolat šypsositės, išvengsite piktų linijų ant veido.

Galima ginčytis ir sakyti, kad spręsti apie žmogų iš išvaizdos yra labai paviršutiniška. Vis dėlto, anot R. Petrican, yra įmanoma, jog ir veidas, ne tik akys, yra langas į žmogaus sielą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius