Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 07

Viešas kunigaikščio Gedimino kreipimasis į Nerijų Numą: ragina nestatyti naujo „Akropolio“

„Tai utopinė mintis, bet manau, kad daugiau nei 50 proc. vilniečių palaikytų šią idėją“, – 15min sakė vilnietis Mantas Titas Urbonas. Visai neseniai savo feisbuko paskyroje pasitelkęs kunigaikščio Gedimino balsą jis parašė laišką „Vilniaus prekybos“ akcininkui Nerijui Numai su pasiūlymu padovanoti antrojo „Akropolio“ statybai numatytą sklypą Vingio parko plėtrai. Pašnekovas teigė, jog tai N.Numai būtų puiki proga „kartu su kunigaikščiu Gediminu išlikti nemirtingu“.
Kunigaikštis Gediminas ir Nerijus Numa
Kunigaikštis Gediminas ir Nerijus Numa / Wikipedia commons nuotr./ Irmanto Gelūno nuotr./ 15min nuotr.

„Mano tikslas – apie rimtą problemą kalbėti linksmai. Ne taip, kad „ojoj čia blogas Nerijus, jie vėl statys ir miestas kentės“. Noriu įkvėpti ir juos, jog tai iš tiesų būtų milžiniškas 100–200 metų sprendimas į priekį. Juk galėtume padaryti ir [vietos] sportui, žaidimų vaikams, o svarbiausia, jog jis pats nenukentėtų <...>“, – teigė pašnekovas.

„Gal jis ir pasirašys. Bandysime susisiekti ir su N.Numa bei Remigijumi Šimašiumi“, – tęsė jis. Anot vilniečio, apie šią idėją jis jau diskutavo ne tik su bičiuliais, bet ir su menininkais.

Visgi M.T.Urbonas tokį laišką norėjo parašyti dar 2019 metais, kai dar nebuvo numatyta sustabdyti antrojo „Akropolio“ statybų prie Vingio parko. Įgarsinti savo idėjas Gedimino balsu vilnietį paskatino žinia, jog dėl koronaviruso statybos bus nukeliamos.

Kaip teigė pašnekovas, vienas iš šio laiško tikslų yra tai, jog Vilniuje nėra „kokybiško pabėgimo į mažą miškelį“:

„Dabar pats auginu dukrytę, tad dažnai būnu Vingio parke. Ir suprantu, jog jis nėra tobulas ir nėra pats didžiausias, nors atrodo tikrai didelis. Tačiau naudodamasis juo dažnai supranti, jog jis tikrai galėtų būti dar gyvesnis, juolab jis netoli Geležinio vilko magistralės.“

M.T.Urbonas sako, kad atsidarius antrajam „Akropoliui“ Vingio parkas dėl didžiulių transporto srautų, gyventojų daugiabučių, parduotuvių stipriai nukentėtų.

„Man kilo tokia idėja, kodėl gi šiam garbingam ir vienam stambiausių nuo Gedimino laikų pirkliui neparašyti laiško, kuriame siūloma 700-ojo Vilniaus gimtadienio proga ne tik vilniečiams, bet ir visai Lietuvai laisva valia padovanoti nedidelį sklypuką <...>. Tai būtų lyg mecenatystė ir čia nėra jokios priespaudos, o tik linksmas pasiūlymas N.Numai, – pasakojo M.T.Urbonas. – O jeigu jis nelabai norėtų padovanoti, tai gal galėtume pasikalbėti su Vilniaus vaivada R.Šimašiumi ir kitais miestelėnais ir galbūt galėtume išsipirkti sklypą?“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vingio parko takas iš viršaus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vingio parko takas iš viršaus

Feisbuke sulaukė kritiškų komentarų

Feisbuke Gedimino laiškas sulaukė ir kritiškų komentarų, mat Gediminas kaip tik į LDK kvietė įvairios tautybės pirklius ir kėlė ekonomiką.

M.T.Urbonas sako, kad džiaugiasi kylančia Vilniaus ekonomika, tačiau jis norėjo pažvelgti iš kito kampo – nemažinti paties buvimo kokybės. „Turėti gamtą pašonėje arba jos neturėti yra du skirtingi dalykai“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie palyginimus su Gediminu M.T.Urbonas 15min pažymi du dalykus. Pirma – tai, kad „prie Gedimino Vilnius buvo labai žalias miestas“, o ir pats kunigaikštis, M.T.Urbono manymu, sutiktų su iniciatyva, nepaisant to, kad „Akropolis“ yra „pirklių ir amatų meka“. Antra – pašnekovas sako, kad tikrai palaiko verslą, tačiau šiuo atveju norėtų surasti tvaresnį bei žalesnį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius