Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 12

Vilniečiai Simonas ir Violeta sukūrė žaisliukus-papuošalus ir jais papuoštą eglę dovanojo „Maisto bankui“: tai padėka geradariams

Unikalius papuošalus iš augalų ir metalo kuriantis vilnietis Simonas Balkaitis šiuos metus nusprendė užbaigti darydamas gerus darbus. Kartu su savo bičiule Violeta Rajeckaite jis sukūrė išskirtinius žaisliukus-pakabukus, kuriais papuoštą Kalėdų eglutę padovanojo „Maisto banko“ Vilniaus padaliniui. Ši dovana savyje slepia staigmeną: prieš Kalėdas eglutės žaisliukus galės išsidalinti „Maisto banko“ savanoriai ir jais puoštis, prisimindami nelengvus, tačiau prarasti žmogiškumo neleidusius 2020-uosius.
Eglutę puošiančius žaisliukus-pakabukus vėliau išsidalins _Maisto banko_ komanda
Prieš šventes šie žaisliukai atiteks savanoriams ir darbuotojams / Asmeninės nuotr./15min koliažas

„Gerus darbus daryti gera visus metus, tačiau artėjant šventiniam laikotarpiui dažniau atsigręžiame į tuos, kurių kasdienis darbas ne visada pastebimas. Tai ypač aktualu šiais metais. Mums kilo klausimas, kas padarys gera geradariams? Nutarėme, kad tai būsime mes“, – apie idėją padovanoti nevyriausybinės organizacijos, globojančios senolius ir vienišus asmenis, darbuotojus ir savanorius pasakojo Simonas ir Violeta.

Žaisliukus-papuošalus Simonas sukūrė sau įprastu būdu: panaudodamas gamtines medžiagas (giles, kankorėžius, kriaukles ir pan.) bei jas padengdamas tauriaisiais metalais. Jo įvaldyta technika leidžia net pačius trapiausius daiktus padengti sidabru, variu ar auksu, objektui liekant tauriojo metalo viduje.

Asmeninė nuotr./Šiuos žaisliukus-pakabukus po švenčių išsidalins ir jais puošis „Maisto banko“ kolektyvas
Asmeninė nuotr./Šiuos žaisliukus-pakabukus po švenčių išsidalins ir jais puošis „Maisto banko“ kolektyvas

Idėją nešiojosi nuo rudens

Kaip kilo idėja sukurti eglutės žaisliukus-papuošalus? Simonas ir Violeta pasakoja, kad idėja kilo bevaikštant po rudeninį mišką. „Dar šiltu oru rudenį bimbinėjome po Rūdninkų girią, džiaugėmės gamtos grožiu ir kalbėjom apie jau gamintus papuošalus, tarp kurių yra ir sodriai raudoni pomidoriukai. Jie Violetai priminė kalėdinius žaisliukus. Ši mintis nugulė mano galvoje ir artėjant šventiniam laikotarpiui vėl sugrįžo! Žodis po žodžio, idėja po idėjos viskas išsirutuliojo į aiškesnę formą, kurią panorome įgyvendinti“, – pasakojo Simonas.

Jis neslėpė, kad iš karto pajuto, jog tokie žaisliukai galėtų atlikti kur kas svarbesnę misiją. Todėl neilgai trukus kilo mintis nupirkti eglutę, ją papuošti autoriniais papuošalais-žaisliukais ir prieš šv. Kalėdas padovanoti ne pelno siekiančiai organizacijai, kurios nuolatinė veikla ir yra – daryti gerus darbus.

Iš karto pajuto, jog tokie žaisliukai galėtų atlikti kur kas svarbesnę misiją.

„Viena iš pirmųjų į galvą šovusių organizacijų buvo „Maisto bankas“, kadangi jame Violeta yra savanoriavusi studijų metais, Kauno padalinyje. Be to, žodis „bankas“ labai žaismingai derėjo su tauriųjų metalų turinčių žaisliukų idėja“, – pasakojo Simonas.

Lapkričio pradžioje jie susisiekė su „Maisto banko“ Vilniaus padalinio direktoriumi ir pasiūlė padovanoti originaliai puoštą eglutę.

„Vadovas Modestas Bastys užtikrino, kad su malonumu priimtų tokią dovaną. Tik pridūrė, kad norėtų, jog eglutės papuošimams nebūtų naudojami maisto produktai, nes tai prieštarautų „Maisto bankas“ skleidžiamai idėjai ir misijai – maisto švaistymo mažinimui. Dėl to teko atsisakyti raudonų vyšninių pomidoriukų ir suktų makaronų žaisliukų variantus“, – prisipažino juvelyras.

Lapkričio viduryje išsigryninę idėją, kokius žaisliukus kurs, Violeta ir Simonas pradėjo juos gaminti. Visą procesą jie fiksavo nuotraukose.

„Žaisliukams pasirinkome Simono Vilniuje rinktas giles, jo tėtės pajūryje rinktus kankorėžius, babos Kelmėje rinktas aguonų sėklų dėžutes ir nuo Violetos gautos gėlių puokštės apskabytas (nevalgomas!) uogytes“, – pasakojo abu.

Asmeninė nuotr./Tauriaisiais metalais buvo padengti gamtiniai objektai – uogos, kankorėžiai, gilės
Asmeninė nuotr./Tauriaisiais metalais buvo padengti gamtiniai objektai – uogos, kankorėžiai, gilės

Pats procesas, anot Simono, beveik niekuo nesiskyrė nuo to, kuris vyksta kuriant jau įprastus jam papuošalus iš augalų, vabzdžių, padengiant juos tauriaisiais metalais.

„Pirmiausia visus daiktus padengėme variu, tuomet vienus pasidabravome, kitus paauksavome, o uogytėms grąžinome jų originalią – raudoną – spalvą!“, – kalbėjo kūrėjai.

Jie tikino, kad, nors kūrybos procesas buvo labai malonus, smagiausia šio projekto dalis – kad visi eglutės žaisliukai po Kalėdų taps papuošalais-dovanomis „Maisto banko“ kolektyvui. „Savanoriai jais galės puoštis ir prisiminti šias Kalėdas“, – džiaugėsi Violeta ir Simonas.

Visi eglutės žaisliukai-pakabukai po Kalėdų taps papuošalais-dovanomis „Maisto banko“ kolektyvui.

Pabaigę žaisliukų gamybą jie išlankstė eglės viršūnei skirtą žvaigždę iš vario. Pati eglutė auga vazone. Papuošta originaliais žaisliukais „Maisto banko“ Vilniaus padalinį ji papuoš gruodžio viduryje.

Tvari eglutė – ne tik dovana, bet ir darbų įprasminimas

Dabartinis laikotarpis „Maisto banko“ savanoriams ir darbuotojams yra ypatingai sudėtingas. „Ne tik dėl to, kad kiekvieną dieną gelbstime dešimtis tonų maisto, bet ir dėl to, jog prie susidariusios situacijos esame priversti adaptuoti savo veiklą. Patys saugomės nuo viruso bei saugome ir savo globojamus žmones, todėl silpniausiems pristatome maistą į namus, didiname paramos dalinimo punktų skaičių, gyvenamuosiuose rajonuose paramą daliname tiesiai iš mūsų autobusiukų“, – pasakojo „Maisto banko“ Vilniaus padalinio direktorius M.Bastys.

Pasak jo, karantino metu darbo krūviai padidėjo labai stipriai, todėl kartais atrodo, jog nėra laiko net sustoti ir pasidžiaugti savo darbais, o ką jau kalbėti apie artėjančias šventes.

„Ši autentiškai papuošta šventinė eglutė išties labai nudžiugino „Maisto banko“ komandą. Priimame ją ne tik kaip šventinę dovaną, bet ir kaip šių metų mūsų darbų įvertinimą. Simboliška – visus metus dirbdami tam, kad vartoti tinkamas maistas būtų išgelbėtas – nepūtų šiukšlynuose ir neterštų mūsų planetos, metus užbaigiame ir su tvaria šventine eglute, ant kurios, tarsi simbolis, žiba nuo žiemos speigų išgelbėtos miško grožybės. Esame dėkingi už šią džiugią dovaną“, – sakė „Maisto bankas“ Vilniaus padalinio vadovas.

Dvi meniškas sielas suvedė chemija ir straipsnis 15min

Apie Simoną ir jo kuriamus „Simply Simon Botanic Jewellery“ papuošalus daugelis jau girdėję. Vis dėlto paklaustas, ką veikia gyvenime, pašnekovas tik nusijuokia – tikrai ne tik kuria unikalius papuošalus.

„Esu šiek tiek chemikas, šiek tiek mokytojas, šiek tiek šokolado gamintojas, šiek tiek papuošalų kūrėjas ir „Simply Simon Botanic Jewellery“ įkūrėjas. Laisvalaikiu stengiuosi įamžinti įvairiausių gamtos kūrinių grožį juos dengdamas tauriaisiais metalais. Naudoju techniką, kuri leidžia net pačius trapiausius daiktus padengti metalu, objektui liekant metalo viduje. Tuo tarpu metalas įgauna visas originalo (augalo, vabzdžio ar kt. gamtos objekto – aut. past.) formas, tekstūras“, - apie tai, kaip tvirtu metalu padengti gamtos kūriniai pavirsta vienetiniais papuošalais, pasakojo kūrėjas.

Su Violeta, kaip abu sako, jiedu susipažino gana linksmomis aplinkybėmis. „Besibaigiant pavasario karantinui susitikome kaip pardavėjas ir pirkėja – sukūriau jai auskarus. Violeta mane atrado perskaičiusi pavasarį 15min publikuotą straipsnį! Ją sudomino šokoladas, labai patiko tokia papuošalų gamybos technika, tad bendravimą tęsėme toliau. Vėliau jai kilo noras pabandyti kažką pasigaminti ir savomis rankomis“, – pasakojo Simonas, pridūręs, kad Violetos darbas irgi šiek tiek susijęs su chemija, tiesa, labiau iš biologinės pusės.

Violeta mane atrado perskaičiusi pavasarį 15min publikuotą straipsnį.

Gražiausių metų švenčių laukiantiems 15min skaitytojams jiedu linkėjo dažniau sugrįžti prie paprastų kasdienių džiaugsmų.

„Tokių – kaip kad pasivaikščiojimas miške, kur kartais kyla netikėtos idėjos. Dažniau įžvelgti grožį jus supančioje aplinkoje ir džiaugtis visais gyvenimo skoniais“, – linkėjo Violeta ir Simonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius