-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 20

Žmonų nešimo čempionato laimėtoja N.Kirkliauskienė figūrą formuoja namuose: apie veiksmingiausią pratimą talijai

Nėra laiko sportui? Sporto salėje brangu? Be to, reikia pagaminti vakarienę, pasirūpinti vaikais ir namais, tačiau dailių kūno linijų norisi? „Viskas yra įmanoma“, – sako dviejų vaikų mama, žmona ir žavi moteris marijampolietė Neringa Kirkliauskienė.
Neringa Kirkliauskienė. Ji su vyru Vytautu dukart laimėjo Pasaulio žmonų nešimo čempionatą
Neringa Kirkliauskienė. Ji su vyru Vytautu dukart laimėjo Pasaulio žmonų nešimo čempionatą / Scanpix ir Asmeninio archyvo nuotr.

Neringa fiziniam aktyvumui kasdien skiria po pusvalandį ir sako, kad to – pakanka. Sportuoja ir Neringos vyras Vytautas, o Kirkliauskų šeima išgarsėjo pernai ir šiemet, kai Suomijoje laimėjo Pasaulio žmonų nešimo čempionatą.

Šį kartą 15min GYVENIMO pokalbis su Neringa – ne apie čempionatą, tačiau apie tai, kaip priversti save judėti, ko reikia, norint sportuoti namuose ir kokie pratimai yra svarbiausi.

– Neringa, daugelis mūsų sakome, kad neturime laiko. Jūsų patirtis kiek kitokia – laiko užtenka ir darbui, ir namams, ir sportui. Kiek laiko jau sportuojate namuose, kodėl pasirinkote sportą namie?

– Namuose sportuoju jau beveik trejus metus. Po antrojo sūnaus Adomo gimimo gimimo norėjosi sutvirtinti savo kūną, „atstatyti“ kūno linijas. Laiko eiti į sporto klubą nebuvo, nes reikėjo būti su mažaisiais (pirmajam tuo metu buvo 3,5 metų), todėl nusprendžiau pratimus daryti namuose. Klausimas buvo vienas – kokius?

Žinoma, čia man labai padėjo vyras. Vytautas sportuoja jau 28 metus, todėl gerai išmano, kaip sportuoti sau nepakenkiant.

Laiko eiti į sporto klubą nebuvo, nes reikėjo būti su mažaisiais.

– Minėjote, jog kasdien pusvalandį laiko skiriate sportui. Užtenka tiek?

– Taip, pusvalandį. Man to tikrai užtenka. Manau, svarbiausia yra treniruotės intensyvumas. Nežinau, ar šis pratimų atlikimo ir pertraukos santykis yra tinkamas visiems, tačiau man jis duoda didžiausią naudą. Po treniruotės nėra juntamas didelis nuovargis.

Pratimų pradėjusi sportuoti pirmiausia ieškodavau internete. Jų pririnkusi buvau per šimtą. Tačiau dalis jų netenkino, o besikonsultuodama su Vytautu, tyrinėdama bei stebėdama save, atsirinkau man labiausiai tinkančius ir patinkančius 60 pratimų.

Vienos dienos programa yra 30 minučių treniruotė, kuri susideda iš 20 pratimų po vieną minutę, tarp kiekvieno pratimo būna 30 sekundžių pertrauka. Žinoma, pradedantiems patarčiau pradėti nuo 20–30 sekundžių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vytautas Kirkliauskas ir jo žmona Neringa Kirkliauskienė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vytautas Kirkliauskas ir jo žmona Neringa Kirkliauskienė

– Kokių priemonių reikia norint sportuoti namuose? Ar tik sporto kilimėlio, ar dar, pavyzdžiui, svorių, kamuolio ir panašiai?

– Aš naudoju tik kilimėlį ir kai kuriuose pratimuose – gumas, bet dažniausiai visus pratimus atlieku su savo kūno svoriu.

– Ar reikia apšilimo prieš pradedant sportuoti?

– Pratimai nėra sudėtingi, todėl prieš pradedant sportuoti nedarau apšilimo. Tarkime, bėgimas vietoje ar šuoliukai jau savaime sušildo visus raumenis.

– Kaip sportuojate jūs? Rytais, per pietus, vakarais? Su muzika ar be?

– Beveik visada sportuoju vakarais. Jei žinau, kad vakaras bus užimtas, stengiuosi atlikti pratimus anksčiau. Vakarais leidžiame vaikams pažiūrėti animacinius filmukus, tuo metu aš ir pasportuoju. Turiu ne muzikinį, o animacinį foną.

– Gal galite pasidalinti pratimais, kuriuos siūlote įtraukti į savo treniruotės namuose sąrašą?

– Visų pratimų, žinoma, neišvardinsiu, tačiau kasdien reikėtų atlikti šiuos: bėgimas vietoje, šuoliukai, pritūpimai, įtūpstai, pasistiebimai, atsilenkimai, atsispaudimai, „lenta“. Yra daug pratimų, kuriuos sunku apibūdinti – geriausiai jų ieškotis internete, nes informacijos tikrai yra, atsirinkti tuos, kurie tinka.

– Turbūt svarbu ir tai, kad dėmesys būtų skirtas visoms kūno vietoms? Na, kad nedarytume vien tik pilvo preso ar vien tik sėdmenų?

– Be abejo. Aukščiau išvardinti pratimai skirti absoliučiai visam kūnui stangrinti: blauzdoms, šlaunims, sėdmenims, pilvo presui, krūtinei bei rankoms.

Man pats geriausias pratimas yra „lenta“, nes ją darant vienu metu dirba ne tik pilvo ir pečių juostos, bet ir viso kūno raumenys. Ypač, kai „lentą“ darai šonu, nes tada savo kūno svorį reikia išlaikyti ne ant keturių, o ant dviejų atramos taškų. Norint išlaikyti pusiausvyrą, reikia dar labiau įsitempti. Tai vienas veiksmingiausių pratimų talijai gražinti.

Asmeninio archyvo nuotr. /Namuose sportuojanti Neringa Kirkliauskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Namuose sportuojanti Neringa Kirkliauskienė

– Kaip didinti krūvius? Tarkim, natūralu, kad pradėjęs sportuoti žmogus pirmą kartą lentą išlaikys 10 sekundžių ar padarys tris atsispaudimus. Ar tiesiog apie intensyvumą spręsti pagal kūno siunčiamus signalus?

– Įsiklausyti į savo kūno siunčiamus signalus tiesiog privaloma. Nepersitempti yra svarbiausia. Jei labai persistengsite, kitą dieną bus tikrai nemalonus raumenų skausmas, per didelis nuovargis, nenoras sportuoti.

Reikia vengti staigaus krūvio padidinimo. Krūvį ar pratimų atlikimo laiką reikėtų didinti palaipsniui, kai juos tampa lengva atlikti. Taip organizmas po truputį adaptuosis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Namuose sportuojanti Neringa Kirkliauskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Namuose sportuojanti Neringa Kirkliauskienė

Beje, darant „lentą“ sudeginsite daug daugiau kalorijų, nei darant kitus pratimus, skirtus pilvo presui stiprinti.

– Neringa, bet būna dienų, kai tingisi?

– Būna dienų, kai nėra noro ar nuotaikos sportuoti. Tada patrumpinu pratimų atlikimo laiką (tarkime nuo 60, iki 45 sekundžių). Vis dėlto pajudėjus pagerėja nuotaika ir tampu žvalesnė.

Dar viena didžiulė reguliaraus sportavimo nauda – pagerėja miego kokybė. Žinoma, jei yra rimtų sveikatos problemų, praleiskite ir sportuokite tada, kai būsite visiškai sveiki.

Asmeninio archyvo nuotr. /Namuose sportuojanti Neringa Kirkliauskienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Namuose sportuojanti Neringa Kirkliauskienė

– Kiek išlaikote „lentą“?

– „Lenta“ yra gana sunkus pratimas ir pabandžius jį atlikti pirmą kartą, gali būti išties sudėtinga ir nepatogu, tačiau nuolat kartojant ir didinant išbuvimo laiką, gausite daug naudos. Sustiprės sėdmenų, pilvo, pečių, nugaros ir krūtinės raumenys. Beje, darydami „lentą“ sudeginsite daug daugiau kalorijų, nei darydami kitus pratimus, skirtus pilvo presui stiprinti.

Aš pradėjau „lentą“ laikyti nuo pusės minutės. Po penkių mėnesių jau išbūdavau aštuonias minutes. Kol kas tai ir yra mano rekordas.

Ir dar. Galbūt tai – ne šio pokalbio tema, tačiau didžiausias dėmesys vis tik turi būti skiriamas mitybai. Suderinus ją su sportu būna puikūs rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius