Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 patarimai Lietuvos vyrams, norintiems išmokti gerai rengtis

O išmokti tikrai reikia. Ir nereikia galvoti, kad šios problemos nėra, ar su ja susiduria tik vyresni vyrai. Jaunesnės kartos atstovai gatvės stiliaus rūbais gal ir moka rengtis (nors, tiesą sakant, visi atrodo labai panašiai, nes perka drabužius iš tų pačių greitosios mados parduotuvių), tačiau supratimo, kaip tai reikėtų daryti aplinkoje, kurioje yra nurodytas aprangos kodas, dažniausiai neturi.
Juozo Statkevičiaus 2017 m. pavasario-vasaros kolekcija
Juozo Statkevičiaus 2017 m. pavasario-vasaros kolekcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyresni vyrai, savo ruožtu, dėl neaiškių (o gal aiškių?) priežasčių mėgsta įsigyti keliais dydžiais per didelius drabužius, todėl galutinis rezultatas būna ypač prastai atrodantis per ilgų ir plačių aprangos dalių kratinys. Toks netinka nei lieknam, nei stambesnio sudėjimo vyrui, nes pirmasis atrodo dar liekniau, o antrasis – stambiau.

Taigi, ką daryti, kad vyrų stiliaus situacija Lietuvoje pagerėtų?

Aprangos kodo paisymas

Gana nesenai vyko renginys „Lietuvos garbė 2017“, kuriame svečiai fotografavosi ant raudono kilimo. Taip, ten tikrai buvo džentelmenų, apsirengusių pagal aprangos kodą, tačiau dauguma vilkėjo savo kasdienius, kiek pasiraukšlėjusius kostiumus. Deja, buvo ir tokių, kurie atėjo su džinsais ar odinėmis striukėm.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos kodo paisęs Justinas Jankevičius ir Greta Mikalauskytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos kodo paisęs Justinas Jankevičius ir Greta Mikalauskytė

Išvada paprasta – aprangos kodo nėra paisoma. O tai labai prisideda prie bendro vyrų stiliaus vaizdo formavimo Lietuvoje. Nuotraukos, esančios naujienų portaluose, parodo, jog į elementarų aprangos etiketą dažniausiai žiūrima pro pirštus. Gal tai ir suprantama, kai aplink visi elgiasi ir rengiasi labai panašiai, bet juk nebūtina lygiuotis į juos, ar ne?

Elementari aprangos kodo paieška internete dažniausiai pateiktų atsakymus, kaip reikėtų rengtis gavus kvietimą į renginį, o, jeigu atsakymų rasti nepavyktų, visuomet galima klausti organizatorių. Aprangos kodą atitinkanti apranga ne tik padės atrodyti stilingiau, tačiau ir parodys pagarbą renginio šeimininkams. Galutinis rezultatas – elegantiški ir stilingi vyrai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mados vakaro akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mados vakaro akimirka

Tinkamo dydžio drabužiai

Kita problema, kuri dažnai kiša koją – drabužių dydis. Neretai ypač vyresni vyrai dėvi vienu ar keliais dydžiais per plačius ar per ilgus drabužius. Kartais atrodo, jog jie buvo pasiskolinti iš gerokai aukštesnio ir stambesnio brolio ar draugo.

Dažniausiai tai galima pastebėti tuomet, kai vyrai vilki kostiumus, tačiau nuo jų neatsilieka ir megztiniai, marškiniai ar kelnės. Per platūs, per ilgi, tokie drabužiai atrodo visiškai prastai ir, kad ir koks prabangus būtų jų prekės ženklas, jis tikrai situacijos neišgelbės.

Vida Press nuotr./Per ilgas švarkas
Vida Press nuotr./Per ilgas švarkas

Treniruotas kūnas tikrai gražu, bet jį rodyti kur kas labiau tiktų, pavyzdžiui, paplūdimyje, o ne miesto gatvėse, klube ar restorane.

Žinoma, būna ir priešingai – kai bandoma įsisprausti į gerokai mažesnius drabužius. Ši tendencija labiau pastebima tarp sportuojančių vyrų, kuomet jie dėvi S dydžio marškinėlius trumpomis rankovėmis, nors kūno sudėjimas turbūt labiau tiktų L. Treniruotas kūnas tikrai gražu, bet jį rodyti kur kas labiau tiktų, pavyzdžiui, paplūdimyje, o ne miesto gatvėse, klube ar restorane.

Taigi, pasiūlymas tiek vieniems, tiek kitiems – pasimatuoti atitinkamai mažesnio ar didesnio dydžio drabužius ir pabandyti pasiekti optimalų sprendimą – dėvėti aprangą, kuri nei slėptų, nei per daug išryškintų vyrišką figūrą. Beje, tai padaryti yra gerokai lengviau, nei atrodo – pakanka tik pasirinkti tinkamo dydžio drabužius.

Vyras turėtų rengtis pats

Taip, vaikystėje beveik visus vyrus aprengdavo mamos, tačiau suaugusiems vyrams reikėtų baigti šituos pokštus ir pradėti rengtis patiems. Deja, tenka pripažinti, kad nemažai vyrų savo garderobu nesirūpina ir leidžia tai daryti savo merginoms ar žmonoms, kurios, tiesą sakant, apie vyrų stilių dažniausiai išmano ne ką daugiau, todėl savo vaikinui ar vyrui priperka ne itin jam tinkančių ir patinkančių drabužių.

Juk ir moterys ne visos moka rengtis stilingai, tad patarimų vyrams tokiu atveju gal ir nereikėtų dalinti. Elementarus vyriškos mados pagrindų supratimas turėtų būti privalomas kiekvienam vyrui, jis pats turėtų rūpintis savo drabužių spintos turiniu.

Domėtis stiliumi ir mada

Nebūtina žiūrėti naujausių vyriškų kolekcijų pristatymų ir mados tendencijų interpretacijų, tačiau įsigyti vieną kitą knygą, paskaityti internetinį žurnalą ir tokiu būdu ugdyti stiliaus bei mados suvokimą tikrai bus naudinga, norint išmokti gerai rengtis.

Jeigu galvojate, kad gerai atrodyti visiškai nesvarbu ir savo apranga rūpintus yra tuščia, tai rimtai siūlyčiau apie tai pagalvoti dar kartą. Stilinga ir gerai parinkta apranga gali atverti ne vienas duris – tiek į naują darbą, tiek į patinkančios moters širdį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Liucijos Kvašytės kolekcijos modelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Liucijos Kvašytės kolekcijos modelis

Naudotis siuvėjo paslaugomis

Parduotuvėje nupirktas drabužis gana retai bus idealiai tinkantis – švarką, galbūt reikės liemenuoti, rankoves – trumpinti, o kelnes – siaurinti. Tačiau gerai tai, jog tokius ir kitus panašius pataisymus siuvėjas gali nesudėtingai atlikti. Nors iš pirmo žvilgsnio tai ir neatrodo svarbu, tačiau gali visiškai pakeisti galutinį vilkimo drabužio vaizdą.

Tokios korekcijos paprastai kainuoja labai nedaug ir sudaro tik mažą dalį įsigyto drabužio kainos, todėl jas daryti verta. Galbūt iš pradžių tai gali atrodyti kaip laiko gaišimas, tačiau tik šiek tiek pataisius drabužius galima padaryti taip, kad jie atrodytų ne pusėtinai, o labai gerai.

Vida Press nuotr./Siuvimas
Vida Press nuotr./Siuvimas

Štai tokie 5 paprasti patarimai, kurie pravers kiekvienam vyrui, norinčiam išmokti geriau rengtis ir aukščiau pakelti savo stiliaus kartelę.

Algirdas Gricius yra internetinio žurnalo „Vyro stilius“ autorius ir vyrų stiliaus konsultantas. Neseniai knygynuose pasirodė pirmoji jo knyga „Idealiai tinkantis kostiumas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius