Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atsispirti paguodos, spontaniškų ir kitų neaiškių pirkinių pagundoms

Nežinau, kaip jums, man šopingas yra tam tikra terapija. Internetu ar gyvai (pageidautina), „gydau“ save nuo nerimo, blogos nuotaikos ir panašių kartais aplankančių kompanionų. Nors aiški tendencijų ir stiliaus prioritetų „piramidė“ galvoje dažniausiai apsaugo nuo nesąmonių, bet visko pasitaiko (18 cm platforminiai aukštakulniai? O kodėl ne?). Tiesa, grąžinu daiktus retai – jie, nors ir rinkdami dulkes, savo laiko kantriai išlaukia (nors ir metų metus).
Merginos prie vitrinos
Merginos prie vitrinos / Vida Press nuotr.

Visgi, jei netyčia atrandate save su nesuprantu-kur-buvo-mano-galva pirkiniu – besiguosdama mažumėlę persistengėte ir nebeliko pinigų komunaliniams, bandėte apgauti kūną netinkamo dydžio drabužiu ar tiesiog pirkote, nes pigu – karčių ašarų neliekite. Yra keli būdai, kaip atsilaikyti pagundai sunkiai uždirbtus eurus paleisti pavėjui ir išsisukti nuo aštrių madam Sąžinės pabaksnojimų.

Atlikite inventorizaciją

Permetus akimis tendencijas, apžiūrėjus ir kritiškai įvertinus spintos turinį, bus aiškiau, kas nebepatinka ir ko norisi. Atsivėrė depresiją kelianti juodoji/pilkoji skylė? Vadinasi, dar vieno tokios pačios spalvos daikto nereikia. Ištraukite savo mėgstamiausius drabužius, rankines, batus ir juos patyrinėkite: iširusios siūlės, išdilusi palto vilna, pageltusios audinio pažastys, neišvalomos dėmės padės praskaidrinti atmintį, ko jums reikia, kai „neplanuotai“ atsidursite parduotuvėje.

Vida Press nuotr./Moteris renkasi drabužius
Vida Press nuotr.

Nutraukite internetinių parduotuvių naujienlaiškių prenumeratą

Nemeluosiu, kai mėgstama parduotuvė atsiunčia man laiškelį su „viliojančiu pasiūlymu“, 24 valandų išpardavimu ar 30% nuolaida, priežastis ką nors pirkti, nepaisant punkto nr.1, labai greitai atsiranda. Bėda ta, kad tuos daiktus grąžinti nėra paprasta ar net neįmanoma.

Tad jei visokie viliojantys pasiūlymai ir išpardavimai per dažnai išvilioja jūsų pinigus, atsisakykite tų prenumeratų (dažnai elektroninio laiško pabaigoje, mažytėmis raidėmis yra pažymėtas pasirinkimas „unsubscribe“, ant kurio spustelėjus galėsite atlaisvinti gudrias pirkėjų viliojimo pinkles.

Vida Press nuotr./Moteris matuojasi rūbus
Vida Press nuotr.

Palaukite dar dieną

Šis variantas gali būti itin sunkus, bet ir labai efektyvus mėgstantiems po darbo pakeliui namo užsukti į parduotuvę (ar tris) „apsižvalgyti“ ar nenuilstamai šukuojantiems internetinių parduotuvių lentynas. Ką reikės daryti? Laukti. Bent 24 valandas. Parduotuvėje atsidėkite daiktą rytdienai – jei atsikėlus vis dar jo norėsite, tada pirmyn.

Internetinėse parduotuvėse susidėjus daiktus krepšelin, neskubėkite spausti „pirkti“ – nustebsite, kad ta para (ar daugiau) parodys, ko reikia ir ko ne, ar net visai tą pilną krepšelį pamiršite. Aišku, jei ieškojusi skersai išilgai radote išsvajotų stiletų porą ar dėl žalios rankinės negalite sudėti bluosto – pirkite. Norimus, ilgai ieškotus daiktus su malonumu dėvime.

„Scanpix“ nuotr./Chanel rankinė
„Scanpix“ nuotr./„Chanel“ rankinė

Brangius pirkinius apgalvokite

Brangus, nenešiojamas, ne į temą daiktas bus skaudžiausias priekaištas kas rytą atsidarius spintą.

Kai ieškote namo ar automobilio neperkate penkių pigių, tiesa? Jei tikrai norite „Chanel“ rankinės, pagalvokite, ar ji tiks prie esamo garderobo, ar nešiosite ją tiek, kad atsipirktų (vadinama pay-per-wear – kainos ir daikto dėvėjimo dažnumo proporcija). Brangus, nenešiojamas, ne į temą daiktas bus skaudžiausias priekaištas kas rytą atsidarius spintą. Galų gale, prieš pirkdama brangų daiktą paskaičiuokite, ar liks pinigų būsto paskolai ir sąskaitai už šildymą sumokėti (žinoma, grikių dieta dėl naujų labutinų kartais net sveika, piniginei taip pat).

Vida Press nuotr./„J Crew“ 2016 m. rudens-žiemos kolekcijos pristatymas
Vida Press nuotr./„J Crew“ 2016 m. rudens-žiemos kolekcijos bateliai

Nepameskite galvos dėl gatvės tendencijų

Kai kurios garsios gatvės mados pažibos (Alexa Chung, Leandra Medine, Miroslava Diuma) yra išties pribloškiančios savo stiliumi, tačiau verta nepamiršti štai ko: garsiems, milijonus sekėjų ir skaitytojų turintiems mados tinklaraštininkams dizaineriai siunčia savo daiktus, kad šie su jais prasisuktų – renginiuose, vakarėliuose ar ant šaligatvio, o gerbėjai pultų graibstyti dizainerio drabužius.

Egzistuoja ir tokių gatvės stileivų, kurie yra tiesiog turtingesni nei vidutinių pajamų mados maniakė. Kad mada netaptų paskolų monstru, ieškokite į dizainerių panašių daiktų fast fashion parduotuvėse. Arba kalbinkite siuvėją.

Vida Press nuotr./Gatvės stilius
Vida Press nuotr./Miroslava Diuma

DAUGIAU: Asmeninis Lauros Mizgirytės-Latour tinklaraštis apie stilių, madą ir įkvepiančius dalykus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius