Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milano mados savaitė: ką 2022 metų šiltajam sezonui diktuoja italų kūrėjai?

Didžiųjų mados savaičių maratonui įsibėgėjus ir netgi persiritus į antrąją pusę, viso pasaulio mados sekėjų akis prikaustė viena pagrindinių šios sferos sostinių – Milanas. Italų mados namai jau ne vieną dešimtmetį garsėja subtilia prabanga, savitumu ir novatoriškumu, tad kviečiame žvilgtelėti, kokie pagrindiniai kitų metų pavasario ir vasaros sezonų akcentai, išryškėję kolekcijų pristatymuose.
Milano mados savaitė
Milano mados savaitė / „Scanpix“/„Zumapress“, „Reuters“/„Scanpix“, ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ryški pečių linija ir abstraktūs raštai

Viena pirmųjų pristatyta mados namų „Fendi“ kolekcija, kuri netrukus buvo išliaupsinta ir stebėtojų pradėta vadinti mados savaitės pažiba. Išties kolekcija išsiskiria elegancija, rafinuotumu, subtilumu, lengvumu.

Pastebimas šviesių spalvų, ypač baltos, dominavimas. Taip pat kelios suknelės pasiūtos iš metalinį efektą turinčių audinių. Kolekcijos pabaigoje (pristatymo metu) audinių spalvos tamsėja, tačiau tokių drabužių bendrame kontekste yra tik maža dalis.

Siluetai laisvi, platūs, gracingai krentantys. Galima pastebėti abstrakčius, nefragmentuotus raštų motyvus ir kailį, kuris yra neatskiriama „Fendi“ mados namų dalis.

Laisvi, apkritę siluetai išryškėjo ir „Jil Sander“ mados namų kolekcijoje. Švarkai, palaidinės, kelnės – visi šie garderobo elementai kolekcijoje platūs ir plevėsuojantys, įliemenuotų detalių beveik nėra. Žvelgiant į kolekciją retrospektyviai, galima pastebėti daug šviesių atspalvių.

Be laisvų siluetų, matoma ir plati, ryški pečių linija, kurios konstrukcija dar kiek nuleista mums įprastam modeliavimui. Drabužiai gana uždari, apnuoginto kūno mažai, pridengta kaklo linija, garderobas pulsuoja komfortu, patogumu.

Nuleista bei griežta pečių linija būdinga ir vienai laukiamiausių – „Prada“ – mados namų kolekcijai. Pirmasis Miuccia Prada ir Rafo Simonso bendradarbiavimas išskirtinai konceptualus ir konstruktyvus – raštuotų audinių beveik nėra, o be minėtos pečių linijos, akcentuojama juosmens linija, pastebėta jau Londono kolekcijose.

Taip pat kolekcijoje didelis dėmesys skiriamas paltams, kurių didžioji dalis – odiniai, tad galima prognozuoti šio audinio pakilimo laikotarpį.

Naujojo ilgai laukto „Prada“ tandemo startas yra gana sėkmingas – kolekcija gerai sukomplektuota, struktūruota, nors gali pasirodyti perdėm saugi bei nestebinanti.

Oda ir kutai

Žiniasklaidos dėmesį kausčiusi ir platų modelių desantą ant podiumo sutraukusi „Versace“ kolekcija patvirtino tam tikrų akcentų tendencingumą, pateikė ir savitų, įdomių sprendimų.

Pirma, oda tikrai bus populiari ateinantį šiltąjį metų sezoną. Net ir žinant seną „Versace“ meilę šiai medžiagai, kolekcijoje odiniai drabužiai koncentruoja žiūrovų dėmesį, nors nėra iškeliami į pirmą vietą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./ „Versace“ 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./ „Versace“ 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis

Jau anksčiau ne kartą minėta prailginta pečių linija bei siluetų laisvumas šiame pristatyme vėl pastebimi, tačiau akcentuojami ir kiti dėsningi elementai.

Pavyzdžiui, blizgantis, metalinio efekto audinys, kurio apraiškas šiek tiek nuosaikesne forma galima buvo įžvelgti jau „Fendi“ kolekcijoje. Tokios rūšies efektas įmanomas su visų spalvų medžiagomis, jis atrodo išskirtinai bei gana puošniai.

Melancholišką ir netgi kiek jūreivišką nuotaiką spinduliavo kitų žymių italų mados namų „Giorgio Armani“ kolekcija, kurios idėja tapo meilė jūrai ir saulei. Tai buvo matyti audinių ir siluetų pasirinkimuose, kurių subtilumas ir nuosaikumas šiek tiek skyrėsi nuo to, ką ši italų mados legenda yra kūrusi anksčiau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giorgio Armani 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giorgio Armani 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis

Matome abstrakčius raštus, kurių motyvą nusakyti sunku – galbūt dizaineris apeliavo į jūros bangos gyvybę ir nesiekė konkretizuoti elementų. Audiniai ploni ir nukeliantys į Italijos pajūrį ar jachtos denį, o siluetai ypač kurortiniai bei neįpareigojantys.

Pastebimas juosmens akcentavimas – dar iš Londono mados savaitės atkeliavusi tendencija.

Vieni paskutiniųjų ant podiumo žengė legendinių italų mados namų „Dolce & Gabbana“ modeliai. Būtent šių dizainerių kolekcijos kasmet išsiskiria itališku autentiškumu, išskirtiniu teatrališkumu ir sicilietiška prabanga.

„Scanpix“/„Zumapress“ nuotr./„Dolce & Gabbana“ 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis
„Scanpix“/„Zumapress“ nuotr./„Dolce & Gabbana“ 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis

Akcentai vėlgi pabrėžiami ties pečių linija, kuri arba prailginama, arba išplatinama. Taip pat kolekcijoje gausu raštų ir blizgesio, kas šiems mados namams yra gana įprastas pasirinkimas.

Dar viena detalė – kutai. Juos galima pastebėti irgi ne vienoje kolekcijoje. Kutais dengta gali būti sijono, palto apačia arba suknelė.

VIDEO: „Dolce & Gabbana“ Milane pristatė žvilgesio kupiną 2022 m. pavasario ir vasaros kolekciją

Kutai, nors ir skirtingo pavidalo, regimi ir „Alberta Ferretti“ kolekcijoje, pasižymėjusioje, kaip ir įprasta šiai kūrėjai, moteriškumu, subtilumu, delikatumu. Visi pasirinkti akcentai puikiai sukombinuoti, o pati kolekcija organiška, brandi, rafinuota.

Daug žemės spalvų alsuoja natūralumu, o siluetų išskirtinis moteriškumas liudija tai, kad kūrėja puikiai suvokia, ko trokšta jos klientės.

Kokias išvadas galima daryti?

Akcentuojama pečių linija. Bus madingi skirtingi būdai, atkreipiantys dėmesį į pečius – tai gali būti linijos prailginimas, neįprastas konstravimas, klostavimas. Bet kokiu atveju stilingai atrodys išraiškingi, konstruktyvūs pečiai.

Šviesios spalvos. Balta ir jos tonai, taip pat kitos lengvos pastelinės spalvos pavasario/vasaros sezonais dominuos spalvinėje paletėje.

Platūs, laisvi siluetai. Komfortabilumas tiek prasiskverbęs į madą, kad įliemenuotų, griežtų siluetų per šiuos pristatymus atsisakė didžioji dalis pirmaujančių mados namų. Formos dažniausiai plevėsuojančios, plačios, neįliemenuotos, o tai garantuoja patogumą.

„Scanpix“/AP nuotr./Giorgio Armani 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis
„Scanpix“/AP nuotr./Giorgio Armani 2022 m. pavasario ir vasaros kolekcijos modelis

Kutai. Ši detalė, pasiduodanti įvairioms manipuliacijoms, pranaši tuo, kad suteikia dėvimam drabužiui judesį. Suknelėje, sijone ar palte galintys atsirasti kutai bus dar vienas šiltųjų sezonų akcentas.

Oda. Tarsi ir niekada nepasitraukusi iš mados olimpo, oda užburs visu gražumu. Ypač madingi bus odiniai švarkai su jau minėtais praplatintais pečiais.

Abstraktūs raštai. Madinga bus pasitelkti aprangoje įvairių raštų motyvus, tačiau konkretizuoti ar apibrėžti jų koncepcijos netgi nebūtų įmanoma.

Raštai laviruoja nuo vos užčiuopiamos geometrijos iki abstrakčių gamtos motyvų, tačiau visi elementai nekonkretūs ir nedetalizuojami, o tai garderobui prideda mįslingumo bei romantiškumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius