Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dienų laikiausi badavimo su pertraukomis: kuo man patiko šis mitybos režimas?

„Daugiau kaip dešimtmetį laikiausi mitybos be gliuteno, nes mano kūnas jo netoleruoja. Nors svoris per tuos 10 metų išliko stabilus, kartais priaugu keletą kilogramų, kurių norisi atsikratyti. Kadangi jau ir taip riboju tai, ką valgau, dietos, kurių laikantis reikia ko nors atsisakyti, man yra tikras iššūkis“, – Businessinsider.com rašo Jamie Friedlander.
Badavimas labiau skirtas išsivalyti organizmą, nei atsikartyti nereikalingų kilogramų.
Badavimas labiau skirtas išsivalyti organizmą, nei atsikratyti nereikalingų kilogramų. / Fotolia nuotr.

„Neseniai priaugau keletą kilogramų dėl peties traumos, dėl kurios nebegalėjau lankyti kasdienių užsiėmimų, todėl nusprendžiau pakeisti savo mitybą ir atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Radau straipsnį apie badavimą su pertraukomis – kai tam tikru dienos ar savaitės metu atsisakai maisto (badauji).

Badavimas su pertraukomis, labai mėgstamas Silicio slėnyje, turi nemažai naudos sveikatai, nesvarbu, nukris svoris, ar ne. Apribodami kalorijų vartojimą tam tikru laiko tarpu kasdien ar kas savaitę (pavyzdžiui, valgyti tik nuo 12 val. dienos iki 20 val. vakaro), galite atsikratyti svorio, sumažinti vėžio riziką, sumažinti kraujo spaudimą bei pagerinti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą – anksčiau pranešė „Business Insider“. Badavimas su pertraukomis skiriasi nuo kitų dietų, nes leidžia valgyti viską, ką norite, svarbu, kad valgytumėte nustatytu laiku.

Badavimas su pertraukomis gali įgauti daugybę pavidalų. Kai kurie žmonės badauja 24 valandas kas trečią ar kas ketvirtą savaitės dieną, praneša „Healthline“. Kiti renkasi 5:2 dietą, o tai reiškia, kad 5 dienas jie vartoja normalų kalorijų kiekį, ir dvi dienas vartoja 500–600 kalorijų.

TAIP PAT SKAITYKITE: „5 ir 2“ – dieta, užkariavusi pasaulį

Kadangi mane dažnai kamuoja migrena, bijojau rinktis drastišką dietą. Pasirinkau 16/8 metodą, kai 16 valandų pasninkauji ir 8 valgai. Štai ką sužinojau, 10 dienų pasilaikiusi badavimo su pertraukomis“, – sako J.Friedlander.

Normalu iš pradžių jaustis alkanam

Nusprendžiau kasdien pasninkauti nuo 20 val. vakaro iki kitos dienos vidurdienio - 12 valandos. Tai reiškia, kad visas dienos valgymas vyko tarp vidurdienio ir 20 val. vakaro. Pradžioje pabusdavau išbadėjusi.

Po 3–4 dienų mano kūnas prisitaikė prie dietos, ir galvos skausmai išnyko.

Pastebėjau, kad vakare suvalgius kažką labai baltymingo, pavyzdžiui, kiaušinio baltymų ar sūrio, ryte nekamuodavo alkio priepuoliai, o dėl to būdavo lengviau ištverti iki vidurdienio.

Pirmas kelias dienas kankino galvos skausmai, tačiau vėliau jie iš lėto pranyko

Nors (ačiū dievui) eksperimento metu migrena nekankino, pirmas kelias dienas jaučiau šiokius tokius galvos skausmus, ypač į pasninko pabaigą, apie 11 valandą ryto. Po 3–4 dienų mano kūnas prisitaikė prie dietos, ir galvos skausmai išnyko.

Jei praleidžiate pusryčius – tai jau gera dieta

Niekada nevalgiau pusryčių, dėl to ši badavimo su pertraukomis forma sekėsi gana lengvai. Laiko tarpas nuo 10 valandos iki vidurdienio buvo sunkus, tačiau visada iškęsdavau.

Kiekvieną rytą gerdavau kavą su grietinėle (kai kurie ekspertai siūlo gerti paprastą juodą kavą laikantis šio tipo dietos, tačiau, pasak „Popsugar“, nuomonės skiriasi). Galiu nevalgyti 16 valandų, tačiau tikrai negaliu rašyti be rytinės kavos puodelio.

Didžiausias iššūkis – negalėjimas valgyti (ar gerti) spontaniškai

Sudėtingiausia badavimo su pertraukomis dalis buvo tokios dietos poveikis mano socialiniam gyvenimui. Vakarieniauti su draugais turėdavau eiti anksčiau, nei įprastai, o karštais vakarais turėdavau atsisakyti ledų.

Kai valgydavau daug, nesijausdavau dėl to kalta

Turiu įprotį apytiksliai apskaičiuoti, kiek kilokalorijų kasdien suvartoju. Griežtai neskaičiuoju kilokalorijų, tačiau visada maždaug nutuokiu, kiek jų suvartojau, ir stengiuosi išlikti 1600–1800 kcal per dieną ribose. Šio eksperimento metu, peržengusi 1800 kcal ribą, nesijaudindavau tiek, kiek įprastai, kadangi ribodavau valgymo laiką.

Vieną dieną tikrai suvartojau daugiau kaip 1800 kcal. Bet, kadangi žinojau, kad laukia pasninkas, nesijaučiau tokia kalta dėl suvalgyto sūrainio, skrudintų saldžiųjų bulvių bei išgertų kokteilių.

„Shutterstock“ nuotr./Saldžiosios bulvės
„Shutterstock“ nuotr./Saldžiosios bulvės

Susitvarkė rūgštinis refliuksas ir gastroezofaginio refliukso liga

Turiu gastroezofaginį refliuksą ir kasdien geriu vaistus nuo rūgštinio refliukso ir rėmens. Kelias dienas pamiršdavau išgerti vaistus (įprastas reiškinys) ir pastebėjau, kad gastroezofaginio refliukso ligos simptomai – kurie paprastai pasireiškia vėlai vakare – nebuvo tokie baisūs.

Man patiko badavimas su pertraukomis, nes galėjau valgyti viską, ką norėjau, ir neriboti savęs.

Duodama savo kūnui 3–4 valandas suvirškinti maistą prieš miegą, išvengiau refliukso, kuris dažnai lydi sočias vakarienes arba naktipiečius.

Buvo smagu neatsisakyti kažkokio maisto

Visada vengdavau specifinių dietų (pavyzdžiu, Viduržemio jūros ar Atkinso dietų), nes man nepatinka, kai reikia atsisakyti daug maisto produktų. Jau ir taip nevartoju gliuteno, kadangi jo netoleruoju, ir man nesinori atsisakyti dar kažko, pavyzdžiui, pieno produktų ar mėsos. Man patiko badavimas su pertraukomis, nes galėjau valgyti viską, ką norėjau, ir neriboti savęs.

Badavimą su pertraukomis tęsiu ir toliau, išskyrus savaitgalius

Po 10 dienų atsikračiau apytiksliai vieno kilogramo, ir tai buvo daugiau, nei tikėjausi. Neturiu didelių svorio metimo tikslų ir nuo pat pradžių ieškojau dietos, kuri padėtų atsikratyti kelių kilogramų bei palaikyti sveiką svorį. Ši dieta buvo prieinama ir realistiška.

Tačiau didžiausias 16/8 metodo trūkumas buvo suvaržyti savaitgaliai. Negalėjau pasilinksminti su draugais ar naktimis pasimėgauti šokoladu su savo vyru. Toliau planuoju laikytis šios dietos nuo sekmadienio iki ketvirtadienio, o penktadienį ir šeštadienį ilsėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius