-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 patarimų, norintiems kritikuoti efektyviai

Žmonės labai dažnai nemėgsta kritikos dėl labai paprastos priežasties. Kam malonu girdėti tave peikiančius žodžius, kurie įsminga giliai širdin? Visgi, jeigu pažvelgtume į pačios kritikos prigimtį, greičiausiai tektų sutikti, kad laiku išsakyta nuomonė daugeliui tampa tramplinu į sėkmę, kad ir kas tai bebūtų: darbas, asmeniniai santykiai, širdžiai miela veikla. Tik svarbu mokėti tą kritiką pasakyti taip, kad nežlugdytume asmenybės, o ją pastūmėtume efektyvesnei veiklai.
Kaip išmokti tinkamai kritikuoti?
Kaip išmokti tinkamai kritikuoti? / Shutterstock nuotr.

Efektyvi, konstruktyvi kritika labai dažnai nuleidžia ant žemės pernelyg pasipūtusius žmones, savimylas, egoistus, tuos, kurie mano, jog nėra tobulesnio kūrinio už juos pačius. Dažnai tokios asmenybės nenori pripažinti, kad kažką daro ne taip, bando viską suversti aplinkinių „kvailumui“, nesupratimui ar dar vienai populiariai priežasčiai – pavydui.

Štai 10 taisyklių, padėsiančių kritikuoti efektyviai. Kokios jos?  

  • Turite gerai pažinoti ir save, ir savo oponentą. Pavyzdžiui, turite trūkumų, kurie būdingi ir jūsų kritikuojamam žmogui. Savaime aišku, kad turėtumėte vengti apie tai kalbėti, pabrėžti. Juk reziumė būtų toks, kad „juokiasi puodas, kad katilas juodas“, tuo labiau jūsų oponentas iškart perims valdžią į savo rankas. 
  • Žinokite, kada sustoti. Nereikia pernelyg įsijausti ir kritikuoti tol, kol žmogus net pajuos. Sulaukite atsakymo, reakcijos į jūsų kritiką ir nesileiskite į pernelyg aštrias diskusijas. Susitelkite į vieną dalyką, kurį norite aptarti, o ne leiskite savo kritikai lietis lyg iš gausybės rago. Viskas turi būti išsakyta aiškiai, tiksliai ir dalykiškai. 

Taip pat skaitykite: Įžeidžiančios etiketės ir frazės, kurias būtina išmesti iš savo žodyno

  • Iš pradžių pagirkite. Galite išreikšti pagarbą, susižavėjimą darbu, pavyzdžiui, „Jūs puikiai pasirodėte pristatydami projektą, tačiau turiu keletą pastabų, kad darbas vyktų sklandžiau“. Taip asmuo supras, kad vertinate jo darbą, o ne tik kritikuojate. Dažno kritiko bėda ta, kad jie mato tik blogąsias puses ir niekada neįvertina, kad nė vienas žmogus nėra visiškai beviltiškas. 
  • Išlaikykite vidinę ir išorinę ramybę. Kuo garsiau kalbama, tuo šneka tampa agresyvesnė ir žiauresnė. Natūralu, kad ramiai kalbėdamiesi atrodysite kur kas tvirčiau, išlaikysite savo poziciją. Konstruktyvi kritika ir turi skambėti konstruktyviai, o ne būti išsakoma destruktyviai šaipantis, rėkaujant, pasiduodant emocijoms. Faktas, kad atrodysite ne rimtai, o veikiau isteriškai. 
  • Galvokite, ką kalbate. Turime omenyje, kad būtina vengti necenzūrinių, įžeidžių epitetų, kuriais siekiama pašiepti žmogų. Dar neprofesionaliau atrodo, kai kritika nukreipta ne tik į tuos dalykus, kuriuos norite aptarti, bet ir į tai, kas visai nesusiję su esama situacija. Pavyzdžiui, esate nepatenkintas darbu, kurį atlieka jūsų pavaldinys, tačiau duriate skaudžiausion vieton ir pradedate kritikuoti išvaizdą ar elgesį. Susitelkite į esmę, o visi kiti niuansai tegu būna aptariami kitu metu.
  • Laikas ir vieta taip pat svarbu. Niekam nemalonu būti kritikuojamiems, kai šalia yra kitų žmonių. Žinoma, pastarieji dažniausiai su malonumu klausosi, todėl verčiau venkite suteikti peno apkalboms ir kalbėkite su asmeniu akis į akį. Visų akivaizdoje sukritikuotas asmuo turi atlaikyti ne tik jį kritikavusio puolimą, bet ir aplinkinių siunčiamas emocijas.

Konstruktyvi kritika ir turi skambėti konstruktyviai, o ne būti išsakoma destruktyviai šaipantis, rėkaujant, pasiduodant emocijoms. Faktas, kad atrodysite ne rimtai, o veikiau isteriškai. 

  • Būkite konkretūs ir objektyvūs. Susitelkite į esminę situaciją ir neprisiminkite visko, kas buvo blogai. Kvailai atrodo, kai pradedamos vardyti būtos ir nebūtos nuodėmės. Nesileiskite į jokius asmeniškumus, apkalbas, gandus, o tvirtai ir objektyviai įvertinkite situaciją. Žmogus, kuris nori tobulėti, augti, tapti lankstesnis jį supančiam pasauliui, visuomet įvertina tinkamą kritiką. Žinoma, tuo pačiu reikėtų įvertinti ir pačiam kritikuotojui savo išsakomą nuomonę – kiek ji teisinga? 
  • Leiskite suprasti, kad situacija gali būti ištaisyta. Dažniausiai kritika remiasi tuo, kad būtina dėti daugiau pastangų vienoje ar kitoje gyvenimo srityje. Ir, jeigu tai nėra neištaisoma, kritika įneštas indėlis skatina labiau pasistengti, gali dovanoti puikių rezultatų. 

Taip pat skaitykite: 20 minčių, griaunančių jūsų gyvenimą ir svajones

  • Įvertinkite. Jeigu žmogus sureagavo į jūsų kritiką ir visomis išgalėmis siekia pasitaisyti, nenumokite į tai ranka. Įdomu, jog dažniausiai tylime, kai viskas eina lyg sviestu patepta, tačiau iškart paskelbiame karinę padėtį, jeigu situacija pradeda šlubuoti. Mokėkite laiku pagirti ir laiku išsakyti kritiškus žodžius. Šiuo atveju tinka patarimas – girkite prie visų, o peikite akis į akį. 
  • Išsiaiškinkite. Leiskite žmogui išsakyti savo nuomonę, kadangi jūs situaciją matote vienaip, o jis visai kitaip, dar kitu kampu viskas gali atrodyti aplinkiniams. Čia ir pasitarnauja platus požiūris, kuris labai praverčia tinkamai išsakant kritiką. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius