Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 dalykų, kurie tinka jūsų mitybai, nors manoma priešingai

„Esu pripratusi prie gėdinančio bendraamžių žvilgsnio, kai atsidarau becukrio energinio gėrimo skardinę. Klausimai – ir smerkimas – niekada nesibaigia. „Tas gėrimas tave nužudys“, – kažkas man pasakė aną dieną, kraipydamas galvą. „Tiek daug chemijos“, – tai išgirdau praėjusią savaitę“, – taip rašo „Business Insider“ mokslo žurnalistė Erin Brodwin.
Ementalis
Ementalis / Fotolia nuotr.

Tiesą pasakius, energinis gėrimas (na, bent jau becukris) nėra toks jau blogas. Jame tėra apie 10 kcal, nėra cukraus, ir tik 80 g kofeino pakuotėje - (tai tik trečdalis kofeino kiekio, kurio yra bet kurios kavinės kavoje).

Kaip parodė moksliniai tyrimai, kitos medžiagos, vitaminas B ir taurinas, vis dėlto, yra saugios. Tačiau mano mėgstamiausias kofeino šaltinis, rašo E.Brodwin, nėra vienintelis šiaip jau nekenksmingas produktas, turintis blogą reputaciją.

Štai keletas kitų ir mokslinių tyrimų duomenys, kurie įrodo jų saugumą.

1. Riebus maistas

Mitas: Riebus maistas, toks, kaip avokadai bei alyvuogių aliejus, skatina svorio augimą.

Kodėl tai netiesa: Nors intuicija ir sako, kad tai logiška, šis mitas neturi jokio mokslinio pagrindo. Buvo atliktas didelis tyrimas, publikuotas 2017-ųjų rugpjūčio 29 dieną žurnale „The Lancet“, tyrimas buvo vykdomas 18-oje šalių ir buvo tirta 135 000 žmonių.

Tyrimo metu mirė beveik 6000 žmonių, beveik 5000 patyrė širdies smūgį arba susirgo širdies ligomis.

Tačiau didžiausią riziką susirgti turėjo žmonės, kurie laikėsi ne daug riebalų turinčios mitybos, o daug angliavandenių turinčios mitybos.

Kitaip tariant, daug riebalų turinčios dietos niekaip nesusijusios su mirtimi ar širdies ligomis – kita vertus, daug angliavandenių turinčios dietos – susijusios. Mokslininkų išvados?

„Pasaulinės mitybos gairės turėtų remtis šiais rezultatais“, - rašė tyrimo autoriai.

Daug riebalų turinčios dietos niekaip nesusijusios su mirtimi ar širdies ligomis.

2. Gliutenas

Mitas: Kai vis daugiau ir daugiau jūsų draugų atsisako gliuteno, pradedate mąstyti: ar ši nauja mitybos srovė tokia naudinga? Ar gliuteno netoleravimas dabar populiarus? Ar jis pasitaiko vis dažniau?

Kodėl tai netiesa: Tik vienas procentas pasaulio gyventojų serga celiakija – tai retas genetinis sutrikimas, dėl kurio žmogus netoleruoja gliuteno, praneša Celiakijos fondas.

O likusiai mūsų daliai šis ingredientas yra tiesiog skanus.

3. Kiaušiniai

Mitas: Didžiulis kiaušiniuose esančio cholesterolio kiekis pavirs didžiuliu cholesterolio kiekiu jūsų kraujagyslėse.

Kodėl tai netiesa: Nors kiaušiniuose ir yra daug cholesterolio (viename kiaušinyje yra apie 185 mg), jų vartojimas, tikėtina, nepadidins cholesterolio kiekio kraujyje.

Pirmieji tai parodę tyrimai buvo atlikti su triušiais, kaip pranešė E.Brodwin kolega Kevinas Loria. Tad pirmyn, pagardinkite kiaušiniu tą skrebutį su avokadu. Juk būtent to ir norite.

Silkės salotos su avokadais ir kiaušiniais
Silkės salotos su avokadais ir kiaušiniais

4. Kofeinas

Mitas: Kofeinas sustabdo augimą ir sujaukia sveikatą.

Kodėl tai netiesa: Pasak Mayo klinikų, vidutinis suaugęs žmogus kasdien gali saugiai suvartoti iki 400 mg kofeino. Dauguma standartinių kavos puodelių turi nuo 90 iki 120 mg. Tad jei geriate iki 4 puodelių kavos per dieną, esate saugūs.

Tačiau kai kurios kavos rūšys kofeino turi daugiau už kitas. Pavyzdžiui, didelė „Starbucks“ kava turi apie 260 mg – išgėrę du puodelius tokios kavos, jau gerokai viršijate dienos normą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Asmeninė patirtis – mėnuo be kavos. 6 svarbiausi pokyčiai

5. Gazuotas vanduo

Mitas: Gazuotas vanduo paskutiniu metu labai populiarus; dabar jo galima rasti ir skaninto, pavyzdžiui, kokosų ar arbūzo skonio. Tačiau dauguma žmonių nerimauja, kad tokie gėrimai sukelia inkstų akmenis, iš kaulų išsiurbia kalcį ir net ištirpdo dantų emalį.

Kodėl tai netiesa: Gazuotas vanduo teikia tokią pačią naudą, kaip ir paprastas vanduo, sakė Jennifer McDaniel, registruota dietologė ir sertifikuota sporto dietetikos specialistė.

„Gazuotas vanduo gaminamas vandenyje tirpdant anglies dioksidą ir taip sukuriant anglies rūgštį, – rašė D.Spector. – Šis procesas prideda burbuliukų, tačiau neprideda cukraus, kalorijų ar kofeino. Toniko vanduo, gazuoti gėrimai ir mineralinis vanduo yra gazuoto vandens rūšys, turinčios pridėtinio natrio, vitaminų ar saldiklių, todėl svarbu skaityti etiketes.“

6. Sūris

Mitas: Kai kurie naujienų portalai pranešė, kad sūris yra blogis, kadangi prie jo priprantama kaip prie narkotiko.

Kodėl tai netiesa: Mes atradome tyrimą, kuris yra šio teiginio pagrindas, ir jame neradome tokių teiginių.

Keli Mičigano universiteto mokslininkai paprašė žmonių pasidalinti, kurių produktų iš pateikto sąrašo jiems buvo sunkiausia atsisakyti arba valgyti saikingai. Išnagrinėjus rezultatus, sūris buvo sąrašo lentelės viduryje.

Tačiau kadangi pica (labai daug sūrio turintis patiekalas) užėmė aukštą vietą abiejuose sąrašuose, žmonės spekuliavo, kad dėl to, kad žmonėms sunku atsisakyti picos kaltas yra sūris, ir net svarstė apie tai, kad vienas iš sūryje esančių baltymų kūne skyla ir priverčia prie jo priprasti. Šis faktas įrodymas nėra.

Shutterstock.com nuotr./Pica
Shutterstock.com nuotr./Pica

7. Dirbtiniai saldikliai

Mitas: Dirbtiniai saldikliai sukelia vėžį.

Kodėl tai netiesa: Maisto ir vaistų administracija (JAV) įvertino šimtus cukralozės, aspartamo, sacharino ir daugelio kitų saldiklių tyrimų. Kol kas visi saldikliai, vartojami standartinėmis dozėmis, pripažinti saugiais.

Kai kurie preliminarūs tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali pakeisti žarnyno florą ir nepatenkinti potraukio saldėsiams, ir todėl jie gali būti neveiksmingi bandant sumažinti bendrą suvartojamo cukraus kiekį.

8. GMO produktai

Mitas: Genetiškai modifikuoti produktai sukelia vėžį ir kenkia aplinkai.

Kodėl tai netiesa: GMO kruopos, kurios gyvuoja jau nuo 1980-ųjų, buvo ilgai tiriamos, ir naujausias Nacionalinės mokslo, inžinerijos ir medicinos akademijos pranešimas parodė, kad aplinkai jos nekelia didesnės grėsmės už įprastas kruopas.

Tyrimuose taip pat nėra įrodymų, kad jos yra mažiau saugios vartoti už įprastą maistą.

9. Druska

Mitas: Druska sukelia širdies problemas ir svorio augimą.

Kodėl tai netiesa: Mokslas dar neišsiaiškino, ar saikingai vartojama druska turi neigiamą ar teigiamą poveikį mūsų sveikatai.

Tačiau 2011 metais septynių tyrimų, stebėjusių daugiau kaip 6000 žmonių, metaanalizė, publikuota žurnale „American Journal of Hypertension“, nerado svarių įrodymų, kad mažesnio druskos kiekio vartojimas sumažina širdies smūgio, insulto ar mirties riziką – net tiems žmonėms, kurie turi aukštą kraujo spaudimą.

„Jei JAV atsisakys druskos, ką iš to gausime? Beskones skrudintas bulvytes. Tačiau sveiką tautą? Nebūtinai“, – „Scientific America“ rašė Melinda Wenner Moyer.

Ne visi angliavandeniai yra jūsų priešai. Kai kurie yra sveiki ir puikus energijos šaltinis. Pavyzdžiui, bulvės.

10. Visi angliavandeniai

Mitas: Angliavandeniai – įskaitant ryžius, duoną, sausus pusryčius ir bulves – lemia svorio augimą.

Kodėl tai netiesa: Nors visai nebloga mintis riboti perdirbtų angliavandenių, tokių kaip batonas, baltieji ryžiai ir makaronai, vartojimą, ne visi angliavandeniai yra jūsų priešai. Kai kurie yra sveiki - puikus energijos šaltinis. Pavyzdžiui, bulvės.

„Baltosios bulvės iš tiesų yra labai naudingos“, - „Health“ sakė Christianas Hendersonas, registruotas dietologas. Bulvėse gausu kalio ir vitamino C, taip pat jose yra beveik 4 g ląstelienos – tiesiog gaminkite jas su lupena.

123RF.com nuotr./Keptos bulvės
123RF.com nuotr./Keptos bulvės

11. Žuvis

Mitas: Žuvyje daug gyvsidabrio, dėl to galite susirgti.

Kodėl tai netiesa: Nors gyvsidabris gali susikaupti didesnėse, ilgiau gyvenančiose grobuoniškose žuvyse, tokiose kaip rykliai, mažesnėms žuvims tai negresia.

Maisto ir vaistų administracija sudarė naudingo gyvsidabrio kiekio jūrų gėrybėse gairių sąrašą – lašiša, upėtakis, austrės, silkė, sardinės, ir Atlanto bei Ramiojo vandenyno skumbrė yra laikomos geru arba geriausiu pasirinkimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius