-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 maisto produktų, kurie trukdo geram miegui

Triukšmas, šviesa ir temperatūra – trys išorinės aplinkos veiksniai, turintys įtakos miegui. Tačiau jam įtakos turi ir maistas. Yra tam tikrų maisto produktų, kurių reikėtų vengti prieš miegą, jei norite gerai išsimiegoti. Taigi, kaip maistas veikia miegą ir ko prieš einant miegoti geriau nevalgyti?
Tėvas su sūnumi valgo picą
Tėvas su sūnumi valgo picą / 123RF.com nuotr.

Kaip maistas veikia miegą?

Nesvarbu, kokie pavargę esate, galiausiai jūsų kūnas sprendžia, kada ir kaip gerai miegosite. Ypač didelę įtaką tam turi skrandis. Kalbame apie maisto produktus, kurie į jūsų organizmą patenka prisidengdami geru skoniu, bet parodo savo tikrąjį veidą, kai bandote užmigti, rašoma msn.com.

Tyrimai rodo, kad blogai išsimiegoję kitą dieną galite norėti daugiau nesveikų užkandžių ir nesveiko maisto. Taigi, atsižvelgdami į tai, kad vakare pasirinktas maistas gali turėti ilgalaikių padarinių sveikatai, pateikiame 11 svarbiausių maisto produktų, kurių reikėtų vengti prieš miegą.

1. Šokoladas

Prieš miegą griebdamiesi batonėlio, atminkite, kad šokoladas turi daug cukraus, kuris gali turėti didelės įtakos jūsų miegui. Žurnale „Journal of Clinical Sleep Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad dalyviai, kurie valgė daugiau cukraus ir sočiųjų riebalų, mažiau miegojo giliu miegu ir dažniau prabusdavo naktį. Šokolade taip pat yra šiek tiek kofeino, kuris gali stimuliuoti nervų sistemą ir neleisti jums ilgai užmigti.

2. Mėsainis su šonine

Kartais norisi sultingo mėsainio su šonine, tačiau šio maisto tikrai venkite prieš miegą. Geram miegui trukdanti šio patiekalo dalis yra didelis riebalų kiekis, kuris skatina rūgšties gamybą skrandyje ir sukelia refliuksą. Gydytojai rekomenduoja vengti rėmenį sukeliančio maisto, įskaitant viską, kas kepta ar riebu, prieš miegą, kad užsitikrintumėte gerą miegą.

3. Vištiena

Vištienai ar bet kokiems kitiems baltymams suvirškinti reikia daug energijos, o pailgėjęs šis procesas gali sutrikdyti jūsų miego grafiką. Baltymuose yra aminorūgšties tirozino, kuris skatina smegenų veiklą. Tačiau baltymų ir angliavandenių derinys yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galima valgyti prieš miegą. Užkandis, kurį sudaro viena porcija baltymų ir viena porcija angliavandenių (pvz., obuolys su migdolų sviestu), padės išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir neleis pabusti vidury nakties.

4. Pica

Vienas klasikinių vėlyvo vakaro patiekalų – pica – iš tiesų nėra pats geriausias pasirinkimas prieš miegą, kad ir kokia skani ji būtų. Sūris turi daug riebalų, o pomidorų padažas yra rūgštus, todėl šis populiarus vakarinis patiekalas yra visiškai netinkamas valgyti prieš miegą. Norint išvengti rėmens graužimo naktį – tai gali sutrukdyti jums gerai išsimiegoti, gydytojai rekomenduoja pietus paversti sočiausiu dienos valgiu, o likus trims valandoms iki miego nebevalgyti.

123RF.com nuotr./Pica
123RF.com nuotr./Pica

5. Ledai

Po vakarienės visada malonu pasimėgauti desertu, tačiau ledai nėra geriausias pasirinkimas prieš miegą. Pieno produktuose gali būti daug riebalų, o net ir neriebiuose leduose gali būti daug cukraus – tai reiškia, kad valgydami ledus vėlai vakare greičiausiai neužmigsite.

6. Dribsniai su pienu

Tai susiję ne tik su pieno produktais, bet ir su dribsniuose esančiu cukrumi, kuris padidina cukraus kiekį kraujyje ir priverčia organizmo riebalų „saugyklas“ dirbti visą naktį. Tačiau cukrus lemia ne tik prastą miegą. Žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbti tyrimai parodė, kad, kai trūksta miego, esate linkę valgyti daugiau nesveiko maisto.

7. Salierai

Gali atrodyti, kad tai yra išskirtinis produktas šiame sąraše, ko geriau nevalgyti prieš miegą, tačiau salierai yra natūralus diuretikas. Tai reiškia, kad jie greitai šalina vandenį iš organizmo ir galiausiai nuveda jus į tualetą, o ne į lovą. Tad nevalgant jų prieš miegą neteks keltis naktį į tualetą.

8. Makaronai

Makaronai yra angliavandeniai, kurie, kaip ir cukrus, suaktyvina riebalų „saugojimo“ sistemą organizme ir leidžia jai veikti visą naktį. Kur kas geresnis pasirinkimas yra viso grūdo makaronai, pagaminti iš sudėtinių angliavandenių, kuriuose yra daugiau skaidulinių medžiagų ir kurie nepadidins cukraus kiekio kraujyje.

Vida Press nuotr./Makaronai su mėsos padažu
Vida Press nuotr./Makaronai su mėsos padažu

9. Aitrieji pipirai

Tokie prieskoniai kaip kajeno pipirai gali suaktyvinti kraują ir pakelti kūno temperatūrą, o tai yra priešingi veiksniai, nei tie, kurių reikia geram miegui. Kai kurie žmonės netgi teigia, kad prieš miegą valgydami aštrų maistą sapnuoja beprotiškus sapnus.

10. Kava

Kava neleis jums užmigti dėl joje esančio kofeino, kuris organizme išlieka dar ilgai po to, kai ją išgeriate.

Vida Press nuotr./Šokoladinė kava
Vida Press nuotr./Šokoladinė kava

11. Alkoholis

Vakare pavartotas alkoholis neleis pasiekti gilaus atkuriamojo miego stadijos, taip pat gali pabloginti esamus miego sutrikimus, pavyzdžiui, miego apnėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius