Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 požymių, rodančių, kad vartojate per daug cukraus

Vyrauja nuomonė, kad tik sergantieji diabetu turi problemų dėl padidėjusio cukraus lygio kraujyje. Tačiau per daug cukraus gali būti kiekvieno mūsų organizme, tik mes dažniausiai savo organizmo simptomų su cukraus pertekliumi nesusiejame ir net nežinome.
Dieta
Dieta / Vida Press nuotr.

Mitybos specialistai jau pavargo kalbėti apie tai, kad šiandien cukraus vartojame tikrai per daug, juolab kad jo dedama į daugybę maisto produktų, netgi į mėsos gaminius.

Cukraus perteklius neigiamai veikia mūsų nervų sistemą, kraujagysles ir kitus vidaus organus.

Nuolatinis noras valgyti

Dėl padidėjusio cukraus lygio gliukozei sunkiau patekti į ląsteles, o ji – svarbiausias mūsų organizmo energijos šaltinis. Negaudamas energijos, organizmas vėl reikalauja maisto. Taigi susidaro uždaras ratas. Todėl, norint išvengti didesnių nemalonumų, verta atpažinti pirmuosius simptomus, kuriuos sukelia per didelis cukraus vartojimas.

Padidėjęs nuovargis

Dėl cukraus pertekliaus organizmas nesugeba tinkamai įsisavinti gliukozės. Energija naudojama neefektyviai ir ląstelės negauna „degalų“, kurie joms būtini. Dėl to žmogus dažnai jaučiasi pavargęs, net jei priežasties taip jaustis tarsi ir nėra.

Vida Press nuotr./Draugės valgo pyragėlį
Vida Press nuotr./Draugės valgo pyragėlį

Dažnas šlapinimasis

Su per dideliu cukraus kiekiu nesusidoroja inkstai – nespėja jo perdirbti. Todėl organizmas, stengdamasis sureguliuoti gliukozės lygį kraujyje ir ląstelėse, kraują atskiedžia ląstelių viduje esančiu skysčiu ir tokiu būdu sumažina gliukozės lygį. Pasekmė – dažnas šlapinimasis.

Sausumas burnoje, troškulys

Šie simptomai atsiranda tuomet, kai netenkame daug skysčių. Į smegenis siunčiamas signalas, pranešantis, kad organizmui trūksta skysčių, o smegenys savo ruožtu signalizuoja sukeldamos troškulio pojūtį.

Svorio netekimas

Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, dėl per didelio gliukozės lygio kraujyje per labai trumpą laiką galite netekti daug svorio, net jei valgysite normaliai ir kaloringai. Daugelis moterų apie tai tik ir svajoja, tačiau neapsigaukite – tai nėra sveika, ypač jeigu jūsų svoris normalus.

Šiuo atveju svorio netenkama dėl kelių priežasčių. Pirma, dėl padažnėjusio šlapinimosi organizmas netenka daug skysčių, dėl to natūraliai mažėja svoris. Antra, jeigu insulino lygis nepakankamas, kad normaliai vyktų gliukozės apytaka, organizmas „persijungia“ į riebalų deginimo režimą. Trečia, didelis šlapimo kiekis derinyje su padidintu gliukozės lygiu kraujyje taip pat verčia organizmą naudoti daugiau kalorijų. Tokiu būdu organizmas bando sumažinti gliukozės lygį.

Infekciniai susirgimai

Dėl cukraus pertekliaus žmones gali kamuoti besikartojančios šlapimo ir lytinių takų infekcinės ir grybelių sukeltos ligos. Mat cukrus sudaro palankias sąlygas daugintis bakterijoms ir grybeliams. Beje, moterims šis simptomas pasireiškia dažniau nei vyrams.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Išsausėjusi oda

Viena iš sausos odos priežasčių – tas pats skysčių netekimas, atsiradęs dėl padažnėjusio šlapinimosi. Natūralu, kad trūkstant skysčių audiniai sausėja. Be to, išsausėjusi kojų oda gali byloti apie aterosklerozės pasekmes, kai dėl susiaurėjusių kraujagyslių sutrinka kraujotaka mažosiose kraujagyslėse, kurias žaloja per didelis cukraus lygis, kaip, beje, žaloja ir nervus, kurie atsakingi už fiziologines organizmo funkcijas. Kai šie nervai pažeidžiami, sutrinka prakaitų liaukų, atsakingų už odos drėgmės balansą, veikla.

Sunku sukaupti dėmesį

Cukraus perteklius trukdo patekti gliukozei ir į galvos smegenų ląsteles. Dėl to smegenys greitai pavargsta, žmogui tampa sunkiau sukaupti dėmesį, mąstyti ir priimti sprendimus.

Neaiškus matymas

„Išplaukęs“ matymas taip pat gali atsirasti dėl padidėjusio cukraus lygio. Sutrikus gliukozės pasisavinimui akių ląstelėse, pastarosios deformuojasi ir praranda gebėjimą aiškiai sufokusuoti vaizdą.

Fotolia nuotr./Moteris skaito laikraštį.
Fotolia nuotr./Moteris skaito laikraštį.

Lėtai gyja žaizdos

Kaip jau buvo aptarta anksčiau, cukrus neigiamai veikia mūsų kraujagysles, dėl to prastėja kraujotaka, audiniai prasčiau aprūpinami jiems reikalingomis medžiagomis. Ypač dėl to gali būti pažeistos galūnės.

Impotencija

Problemos, susijusios su erekcija, taip pat gali būti sukeltos cukraus pertekliaus organizme. Gerai erekcijai reikia sveikų nervų, geros kraujotakos, teisingos hormonų pusiausvyros. Cukrus turi neigiamą poveikį visoms šioms sritims.

Dirglumas

Tyrimų duomenimis, žmonės, vartojantys per daug cukraus, dažniau nei kiti jaučia nerimą, dirglumą ir yra linkę į depresiją. Smegenys turi būti reguliariai aprūpinamos vienodu gliukozės kiekiu, o staigūs šuoliukai neigiamai veikia jos veiklą. Pirmiausia tai paveikia mūsų nuotaiką.

Cukrus taip pat turi įtakos kitos svarbios medžiagos, atsakingos už mūsų nuotaiką, t. y. chromo, įsisavinimui. Šis mineralas būtinas stabilaus cukraus lygio kraujyje palaikymui, kadangi be jo savo darbo negali atlikti insulinas, atskiriantis iš kraujo gliukozę.

Galite bent vieną iš minėtų požymių pritaikyti sau? Pats laikas peržiūrėti savo mitybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius