-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 būdų, kaip išmesti iš galvos tai, kas skaudina

Greičiausiai ne vienam mūsų yra tekę galvoti apie ką nors ir niekaip negalėti, nesugebėti išmesti iš galvos minčių, girdėtų žodžių, komentarų, elgesio, kurie mūsų galvoje persukami it užstrigusi plokštelė. Ką jau bekalbėti apie mylimuosius, kurių paveikslai ir patirtis su jais persekioja metų metus.
Kaip atsikratyti įkyrių minčių?
Kaip atsikratyti įkyrių minčių? / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Nejaugi taip sunku ką nors išmesti iš galvos? Matyti, girdėti, įsivaizduoti, tai ką galiausiai norėtume pamiršti ir užkloti dulkėmis? Įkyrios mintys gali būti susijusios ir su jumis pačiais, tarkime, troškimais – turėti tai, ko negalite turėti arba gauti tai, ko visai nenorite. Trumpai tariant, tai itin toksiškas minčių ciklas, kenkiantis mums ir emociškai, ir fiziškai.

Tyrimai atskleidžia, kad nuolat „atrajodami mintis“, mes galime susirgti pačiomis įvairiausiomis ligomis – nuo depresijos iki vėžio ar širdies, autoimuninių susirgimų. XXI a. taip rimtai besistengdami gyventi švariai, sveikai ir ekologiškai, visiškai pamirštame apie tai, kad ir mūsų „mintys“ turėtų pažaliuoti...

Štai 15 patarimų, kuriais dalinasi knygos „The Last Best Cure: My Quest to Awaken the Healing Parts of My Brain and Get Back My Body, My Joy, and My Life“ autorė  Donna Jackson Nakazawa.

1. Kalbėkite mažiau ir duokite daugiau laiko. „Tai mano asmeninis moto – kai mažiau kalbame ir duodame daugiau laiko sudėtingai situacijai ar žmogui, tai visuomet galime pavadinti protingu žingsniu“, – tikina autorė. Be to, nusiraminime ir tai padeda atlikti kitus svarbius reikalus mūsų kelyje. Ilgainiui erzinantys dalykai atkrinta savaime.

2. Palaukite ir pamatysite, kas nutiks vėliau. Dažnai jaučiame, kad turime atsakyti ar reaguoti tuojau pat, tad sėdime lyg ant adatų mąstydami, ką ir kaip turime pasakyti ar padaryti. Budistė, psichologė Sylvia Boorstein tikina, kad verčiau duotume sau leidimą palaukti ir pažiūrėti, kas iš to išeis.

Taip pat skaitykite: Seksologas Viktoras Šapurovas – apie naujas sekso tendencijas ir vyrų neištikimybę: „Ji užprogramuota“

3. Pasitraukite iš žaidimo. Prisimindami, kas nutiko ir stengdamiesi kažką, o gal ir save apkaltinti, retai kada elgiamės produktyviai. Blogi dalykai ir nesusipratimai dažniausiai nutinka kaip domino efektas, todėl ne visada tik vienas žmogus būna kaltas dėl atitinkamai susiklosčiusios situacijos.

4. Pasistenkite neįsimylėti kitų žmonių būsenos, nuotaikos ir minčių. Viskas tuo ir pasakyta.

Pyktis – tai lyg debesis, sunkinantis kelią, tad nematome, kaip galėtume pasielgti protingai ir sąmoningai. 

5. Pirmiausia susidorokite su didžiausia savo problema. Budistas, meditacijos mokytojas Normanas Fischeris tikina, jog kad ir kas nutiktų, didžiausia mūsų bėda yra mūsų pačių pyktis. Pyktis – tai lyg debesis, sunkinantis kelią, tad nematome, kaip galėtume pasielgti protingai ir sąmoningai. Susidorokite su tuo, ką jaučiate, fizine veikla: eikite pasivaikščioti, medituokite, sportuokite, o svarbiausia – pasinaudokite patarimu: kuo daugiau duoti laiko situacijai ir mažiau kalbėti.

Taip pat skaitykite: 12 laimingos santuokos paslapčių

6. Kai pykstate, „raukšlėjasi“ jūsų protas. Jūs negalite būti kūrybingi, visiškai „švarūs“ sieloje ir dargi išspręsti kankinančios situacijos tuomet, kai pykstate.

7. Nesistenkite suprasti kitų. Paklauskite savęs – jeigu kiti pradėtų rūpintis, ką jūs galvojate, kas jus motyvuoja ir panašiai, kiek jų nuomonė būtų teisinga? Kažin ar jie pataikytų į taikinį. Taigi, galvoti, ką galvoja kiti, kartais tėra tuščias laiko švaistymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius