-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

3 santykius nuodijantys įpročiai, kurių verta atsikratyti kuo greičiau

Taisyklių ir patarimų, kokie turėtų būti geri santykiai, prirašyta daug. Tik ne visi juos skaito ir ne visi patarimai yra geri. Aistros, kovos dėl mylimosios rankos, dūžtančios lėkštės ir rožių žiedlapiai, nubarstyti lovos link, o gal besąlygiška meilė – palikime tai pietiečiams ir kino filmams. Ką iš tiesų galite padaryti gerų santykių vardan, tai atsikratyti trijų toksiškų įpročių.
Pyktis
Pyktis / Vida Press nuotr.

1. Partnerio kaltinimas dėl savo emocijų

Jums šiandien nekokia diena, rodos, viskas nesiseka, dėl to jaučiatės prislėgta. Norėtųsi susisukti į kamuoliuką ir kartu su antrąja puse pažiūrėti gerą filmą. Gal net – šiek tiek – sulaukti paguodos. Tačiau partneris, kaip tyčia, visai nesupranta jūsų ir nekreipia dėmesio į pablogėjusią nuotaiką. Netgi sugalvoja, kad reikėtų išeiti „į žmones“, išgerti alaus ar pan. Jei šiuo atveju jums norisi užsipulti antrąją pusę dėl nesupratingumo ir pareikšti, kad tai dėl jos jūsų nuotaika tokia bloga, būsite neteisi.

Pirmiausia, tai savanaudiška. Mylimas žmogus nėra visuomet atsakingas už tai, kaip jaučiatės. Antra, partnerio gyvenimas neturi suktis pagal jūsų nuotaikų ratą.

Ką daryti? Prisiimkite atsakomybę už savo jausmus ir supraskite jų priežastį. Blogai jaučiatės? Taip ir pasakykite. Nekaltindama kito asmens dėl savo savijautos.

Vida Press nuotr./Santykiai
Vida Press nuotr.

2. Blogybių suvestinė

Įsivaizduokite situaciją: partneris netyčia sudaužo jūsų gražųjį puodelį, jūs susinervinate ir pradedate rėkti: „Tu nieko rankose nenulaikai, tai puodelis, tai vaza, sakiau, kad nelįstum!”. Partneris savo ruožtu atsikerta, kad jūs geriau apskritai patylėtumėte, ir prasideda visų blogybių vardijimas.

Galiausiai prieinate iki 1999-ųjų Naujųjų šventimo, kuomet jis prisigėrė ir flirtavo su jūsų trečios eilės pussesere, o „pati irgi ne ką geresnė“ – darbo vakarėlyje prieš penkerius metus meiliai šokote su kolega. Jei ilgai esate kartu, šis skaičiavimo mačas gali tęstis iki ryto. Ir nugalėtojo tokiais atvejais nebūna.

Nuspręsdami būti su konkrečiu žmogumi, turite priimti visas jo savybes – geras ir blogas.

Kai esame kuo nors kaltinami, norisi atsikirsti, o norint, visuomet galima rasti argumentų. Taigi abu eikvojate savo energiją mėgindami įrodyti, kad esate mažiau blogi nei antra pusė. Tačiau kaip gali jaustis žmogus, jei jam nuolat primenama, koks jis netikęs, blogas ir pan.? Ir tai nebūtinai būna tiesa!

Ką daryti? Reikia suprasti, kad nuspręsdami būti su konkrečiu žmogumi, turite priimti visas jo savybes – geras ir blogas. Jei jos absoliučiai nepakenčiamos, tuomet galima svarstyti, ar apskritai jums pakeliui su tokiu žmogumi, o jei ne, nereikia sieti vieno netinkamo veiksmo su buvusiais anksčiau. Sunku? O kas sakė, kad meilė lengva?

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

3. Pasyvus agresyvumas

Sakykime, jūsų antroji pusė jus kažkuo nuliūdino ar nuvylė. Užuot tiesiai tai įvardijusi, jūs laidote įvairias užuominas, nelabai gražiai elgiatės, tačiau atvirai neišreiškiate savo pykčio ir jo priežasčių. Dėl to partneris, gerai nesuprasdamas, kas čia vyksta, pasijuntač blogai, o jūs džiaugiatės atkeršijusi.

Jau vien keršto, kad ir nedidelio, troškimas rodo, kad esate neteisi. Pasyvus agresyvumas sunkiai atpažįstamas ir sunkiai pakeliamas kitam žmogui. Jūs nesakote, kad blogai jaučiatės, bet specialiai ką nors negero padarote ir apsimetate, kad nieko neįvyko. Tarkime, nepadarote to, ką pažadėjote; kai jis žiūri krepšinio varžybas, garsiai trankote duris ar sugalvojate išplauti kalną indų, sukeldama baisų triukšmą. Partneris nesupranta, kodėl tai vyksta. Jūs neįvardijate, kad kas nors nepatinka, dėl to jam belieka tik spėlioti.

Ką daryti? Reikškite jausmus atvirai ir aiškiai. Tarkime, jums nepatiko, kad jis nepagarbiai su jumis elgėsi viešint pas draugus. „Aš blogai jaučiuosi dėl to, kaip šiandien eilgeisi su manimi pas Kamilę. Nereikėjo manes pašiepti, tai nebuvo juokinga.” Toks pasakymas būtų daug geresnis, negu vaidinti, kad nieko nenutiko, ir tyliai regzti keršto planus.

Vida Press nuotr./Santykiai
Vida Press nuotr.

Beje, šie dalykai aktualūs ne tik kalbant apie santykius su antrąja puse, bet ir apskritai apie santykius su žmonėmis: draugais, giminėmis, tėvais ar kolegomis. Niekas nesitiki, kad per dieną pakeisite savo elgesio modelį, juolab kai tai padaryti turite ne tik jūs, bet ir asmuo, su kuriuo bendraujate. Tačiau galite būti puikus bendravimo pavyzdys, kuris ilgainiui turėtų padaryti įtakos ir kitiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius