Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18 /2018 04 19

4 balų maitinimas Joniškėlio gimnazijoje: kanalizacijos kvapas, šaldyta pica ir patižę „piršteliai“

Pirmadienį vaikų maitinimą ugdymo įstaigose vertinanti komisija lankėsi Pasvalio raj. Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje. Įvertinimas – 4 balai iš 10-ties. Vertintojai pažymėjo, kad vaikai pietauja drėgname rūsyje, valgo patižusius „pirštelius“ bei draudžiamus produktus. Valgyklos bufete – daug cukraus turinys užkandžiai ir gėrimai.
Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje
Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje / Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Maitinimo paslaugas mokykloje teikia UAB „Kretingos maistas“.

„Su maitinimo paslaugos tiekėju sudaryta sutartis baigiasi šiais mokslo metais ir toliau ji nebus tęsiama“, – rašoma vertintojų žiniasklaidai išplatintoje išvadoje.

Gimnazijoje mokosi 386 mokiniai. iš jų 150 gauna nemokamą maitinimą. Dauguma mokinių, komisijos tvirtinimu, pertraukų metu išeina iš mokyklos teritorijos į aplink esančias parduotuves pirktis sau maisto ir užkandžių.

„Vos atidarius valgyklos duris pasijuto nemalonus kanalizacijos ir drėgmės kvapas. Patalpa buvo rūsyje, drėgna, silpnai apšviesta, apsilupusiomis sienomis. Administracijos atstovas sakė, kad patalpos po didesnio lietaus užliejamos vandeniu, todėl viskas čia taip drėgna ir kažką tvarkyti nėra prasmės, nes dažai ant sienų neišsilaiko. Rimtesniam remontui lėšų nėra“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje

Valgykloje, anot komisijos, maitinosi nedaug mokinių. Jie tikina nusistebėję, kad jų apskritai yra.

„Prie atskiro stalo sėdėjo nemokamą maistą gaunantys vaikai ir valgė patižusius delno dydžio bulvių-varškės „pirštelius“ (jų kaina kitiems 1,03 eurai). Dauguma tą maistą tiesiog išmesdavo. Paklausus ar neskanu, nė vienas nekalbėjo ir į klausimus neatsakinėjo. Mokyklos vadovas sakė, kad kai būna „dešrelių diena“ visi jas suvalgo ir nieko neišmeta. Šiems vaikams taip pat buvo patiekta sriuba ir obuolys“, – teigiama komisijos išvadoje.

Kiti valgykloje tiekiami mokami patiekalai buvo: žiedinių kopūstų sriuba, kalakutienos kepinukai, kiaulienos kepsnys, šaldyta pica. Garnyras vienas − ryžiai. Iš daržovių – tik morkos. Patiekalai, komisijos tikinimu, buvo vėsesni nei norma. Arbata tik su „privalomu“ cukrumi.

„Temos apie sveikatos stiprinimą integruotos į atskirus dalykus, todėl nuoseklios sveikos gyvensenos pagrindų mokymo sistemos nėra. Apklausus kelias dešimtis vaikų apie vienintelį oficialų sveikatai palankių maisto produktų ženklinimą „rakto skylutės“ simboliu, beveik niekas nežinojo, ką jis reiškia“, – dėsto ŠMM ir priduria, kad gimnazijos valgykloje prekiaujama vaikų maitinimui draudžiamais produktais – kepamos picos iš pramoniniu būdu greitai užšaldytų pusgaminių.

„Taigi, bendras maisto vaizdas skurdus, estetika prasta. Patiekalai primityvūs, nuobodūs, pasirinkimas mažas. Anoniminėje anketoje daugiau nei pusė vaikų parašė, kad valgykloje brangu, neskanu, mažas sveikatai palankių produktų pasirinkimas. Beveik visi siūlė gerinti maisto kokybę ir skonį“, – apibendrina ministerija.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Maistas Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje

Komisija maitinimą Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje įvertino 4 balais iš 10-ties. Rekomendacijos:

  • Koreguoti valgiaraščius, įtraukti naujų, įdomesnių, sveikatai palankių patiekalų.
  • Pasiūlyti įvairesnių daržovių patiekalų ir garnyrų. Aktyviau raginti vaikus valgyti daržoves.
  • Vandenį patiekti su daugiau ąsotėlių. Taip pat padėti daugiau stiklinių.
  • Bufete atsisakyti daug cukraus turinčių užkandžių ir gėrimų.
  • Kas dieną vaikams pasiūlyti pieno, varškės, pasukų, nesaldžių jogurtų.
  • Analizuoti vaikų nuomones apie maitinimą.
  • Išvalyti sandėliavimo patalpas.
  • Sutaisyti šaldiklį, kuriame laikomi ledai.
  • Atnaujinti susidėvėjusį maisto gaminimo inventorių.
  • Nepardavinėti ugdymo įstaigose neleidžiamų produktų.
  • Suremontuoti valgyklos patalpas, apsaugoti nuo užliejimo ir drėgmės. Įrengti patikimą ventiliaciją. Išsiaiškinti, iš kur patenka kanalizacijos kvapas, ir sutvarkyti.

Maitinimą gimnazijoje vertino komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų.

Pastarieji vertinimo išvadoje pažymėjo, kad maisto gaminimo patalpų būklė patenkinama, tačiau joms reikalingas remontas, sandėliavimo patalpose – voratinkliai, valgykloje juntamas nemalonus drėgmės kvapas.

„Kretingos maistas“: moksleiviai maitinami pagal suderintus valgiaraščius

Ketvirtadienį savo poziciją dėl moksleivių maitinimo Joniškėlio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimnazijoje pateikė ir įstaigai maitinimą tiekianti bendrovė VšĮ „Kretingos maistas“.

„Esame profesionalias specializuotas maitinimo paslaugas teikianti įmonė, vykdome veiklą griežtai laikydamiesi visų galiojančių norminių teisės aktų reikalavimų, moksleiviai maitinami pagal su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintus valgiaraščius.

Komisijos patikrinimo metu vyko pertrauka, kurios metu valgė pradinių klasių moksleiviai. Pagal su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintą valgiaraštį pirmadienį mokiniams buvo gaminamas kiaulienos kepsnys su kmynais, ryžių koše ir morkų salotomis su citrina ir aliejumi, žiedinių kopūstų sriuba su žaliaisiais žirneliais ir grietine, bulviniai piršteliai su varške ir grietinės padažu (tausojantis patiekalas), džiovintų abrikosų kompotas, apelsinai.

Mažiesiems buvo siūlomas tausojantis (sveikatai palankus) patiekalas – bulviniai piršteliai su varške ir grietinės padažu. Vaikai turėjo galimybę rinktis ir kitą patiekalą. Buvo siūlomi ir kalakutienos kepsniukai, jautienos maltiniai bei lietiniai blynai su sūriu. Patiekalai gaminami iš aukščiausios rūšies žaliavų pagal visus vaikų mitybai keliamus reikalavimus.

Mokyklos valgykloje prekiaujame tik įstatymais leidžiamais produktais. Su gimnazijos bendruomene palaikome nuolatinį ryšį, nesame gavę skundų ar prašymo pakeisti valgiaraštį. Šiuo atveju jau paprašėme gimnazijos direktoriaus, kad pateiktų informaciją, kokių patiekalų mokiniai nemėgsta ir kokių pageidautų. Esame atviri, visada atsižvelgiame į prašymus, išklausome pasiūlymus, pastabas, keičiame, papildome valgiaraščius, susideriname su VMVT ir gaminame. Dar kartą norime priminti, kad pasakyti savo nuomonę ar gauti reikiamos informacijos galite nemokama kokybės telefono linija 8 800 51010.

Dėl kvapo mokyklos valgykloje – maisto gaminimo ir mokyklos valgyklos patalpos įrengtos mokyklos rūsyje, kuriame yra įrengti kanalizacijos tinklai. Lietingais laikotarpiais dėl užtvinusių tinklų (ar jų gedimų) tvyro nemalonus kvapas valgyklos patalpoje. Šie komunikaciniai tinklai priklauso gimnazijai. Kapitaliniam remontui mokykla pinigų neturi“, – bendrovės komentare spaudai cituojama VšĮ „Kretingos maistas“ Mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė.

SAM ir ŠMM patikrinimus ne tik ugdymo įstaigose, bet ir ligoninėse nusprendė organizuoti po to, kai socialinėje erdvėje vis pasirodydavo įrašų apie prastą maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius