Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 priežastys, dėl kurių žiemą sunkiau atsikratyti antsvorio. Ką turite daryti kitaip?

Nėra jokių abejonių – pavasarį ir vasarą daug lengviau daryti sveikus pasirinkimus: tuo metų laiku gamta mums duoda labai daug. Saulė šviečia, dienos ilgos, todėl jaučiatės motyvuoti eiti į lauką ir tapti aktyviu.
Saldžiosios bulvės
Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Tačiau atėjus šalčiui ir negailestingiems žiemos mėnesiams, „švarus“ valgymas ir lieknėjimas gali atrodyti daug sudėtingesnis. Portalas health.com žemiau pateikia dažniausiai pasitaikančias kliūtis, nukritus temperatūrai, bei ekspertų patarimus, kaip jų išvengti.

Pagunda tūno visur

Karštas šokoladas, trintos sriubos su grietinėle, bulvių košė, makaronai su sūriu – pats laikas paguodos maistui, o tai atrodo labai nesąžininga, turint galvoje, kad stengiatės iš paskutiniųjų valgyti tai, ką „turėtumėte“ valgyti.

Tokios aplinkybės gali pastatyti jus į sunkią padėtį, teigia sveikatos ir gyvenimo būdo trenerė Sheila Viers. Jei nebūsite atsargūs, galite pasinerti į mąstymą, kad visos „nuodėmės“ yra „blogos“, aiškina moteris – ir vos pradėsite maisto pasirinkimams klijuoti etiketes „geras“ ar „blogas“, kiekvienas sprendimas taps sudėtingas.

Kaskart, kai nuklystate nuo griežto mitybos plano, galite patirti kaltės ir gėdos jausmą – tai jausmai, galintys sukelti kūno streso atsaką, teigia S.Viers. O stresas atneša tik dar daugiau nemalonumų: kai nesijaučiate geriausios formos, dar sunkiau nenukrypti nuo tikslų, pažymi moteris.

Nesisielokite dėl visų „reikėtų“, pabandykite priimti sprendimus dėl maisto, tinkamo jums. „Galbūt planuojate į priekį, tad sprendžiate iš anksto, kada norite „nuodėmiauti“ (pavyzdžiui, penktadienio vakarą). O galbūt renkatės vieną mažą „nuodėmę“ per dieną (pavyzdžiui, kelios plytelės aukštos kokybės juodojo šokolado), kad patenkintumėte saldumo poreikį. Svarbiausia, kad jaučiate, jog sprendimas yra geras jums.“

Vida Press nuotr./Makaronai su sūriu
Vida Press nuotr./Makaronai su sūriu

Kovojate su „žiemos miegu“

Sniegas ir ledas, trumpesnės bei tamsesnės dienos – žiemos visiškai pakanka, kad numalšintų jūsų motyvaciją sportuoti. Kas nori eiti į šaltį bėgioti arba per šaltį eiti į sporto salę? Juk namuose taip jauku ir gera. Laimei, kad nebūtina palikti namų šilumos, kad gerai paprakaituoti. Internete yra daugybė vaizdo įrašų su puikiomis treniruotėmis.

„Galite atlikti kelis iš karto, – sako Sheila Viers, – arba padalinti į dvi dalis ir 10 minučių pasportuoti prieš darbą, 10 minučių vakare.“ Sporto režimas padės ne tik atsikratyti antsvorio, papildo moteris. „Sportas naudingas tuo, kad jo pagalba į ląsteles patenka deguonis. Tai padeda kūnui dirbti optimaliai ir palaiko energijos lygį.“

Vartojate labai daug druskos

Jei žiemos mėnesiais valgote mažiau šviežio maisto, greičiausiai valgote daugiau apdoroto maisto, o jame labai daug druskos. Konservuotos daržovės ir sriubos, makaronai, duona, traškučiai ir krekeriai – visi šie produktai sulaiko vandenį.

Net jei palaikote tinkamą suvartojamų kalorijų kiekį, vandens svoris gali priversti jus jaustis išsipūtusiais ir aptingusiais. S.Viers patarimas: gerkite kaip įmanoma daugiau vandens. „Tai iš tiesų yra geriausias būdas atsikratyti to vandens svorio.“

Kaliu praturtintas maistas taip pat gali pagelbėti, kadangi toks maistas reguliuoja druskos kiekį organizme. Puikūs kalio šaltiniai: avokadai, bananai, pomidorai, saldžiosios bulvės ir kokosų vanduo.

Vida Press nuotr./Kokosų vanduo
Vida Press nuotr./Kokosų vanduo

Žalios daržovės atrodo tokios nepatrauklios

Pripažinkite: kai šalta, jūsų skrandis nelabai nori žalumynų. Tikriausiai esate labiau linkę rinktis kažką mėsingo, vietoj salotų, tiesa? Sriubos ir troškiniai yra puikus būdas į racioną įtraukti daržovių, tiesiog reikia protingai išsirinkti, sako S.Viers.

„Sriuba su grietinėle turės daugiau kalorijų, todėl geriau rinktis sriubą sultinio pagrindu.“ O jei į salotas negalite net pažiūrėti, bandykite valgyti šiltas daržoves: troškintos saldžiosios bulvės, saldžiosios paprikos, pastarnokai, morkos, šparagai ir briuseliniai kopūstai puikiai tinka kaip garnyras, sriubos turinys arba tiesiog sumaišyti su žalumynais alkiui numalšinti.

Nepamirškite ir apie šiltus vaisius. Tai gali būti skanus ir sveikas žiemos skanėstas. Galite kepti arba patroškinti kriaušes, persikus, slyvas ar net vyšnias, ir valgyti su šlakeliu medaus ar cinamono, ar lašeliu plaktos grietinėlės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius