-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„5 ir 2“ – dieta, užkariavusi pasaulį

Ši dieta, o gal greičiau mitybos režimas, pelnytai puikuojasi populiariausių dietų reitingų viršūnėje. Ji nežaloja sveikatos, jos nesunku laikytis, o užvis svarbiausia, kad yra neįtikėtinai veiksminga.
Nuo maisto bėganti mergina
Nuo maisto bėganti mergina / Fotolia nuotr.

Kur slypi šios dietos populiarumo paslaptis? Paprastumas ir lankstumas – štai, kuo daugelį paperka britų gydytojo bei populiaraus sveikatos mokslo žurnalisto Michaelio J. Mosley sukurta mitybos sistema. Jos esmė – 5 dienas valgote, kaip įprastai, o 2 skiriate organizmo iškrovai.

Iš pradžių kurdamas šią sistemą M. Mosley labiau galvojo ne apie norinčius numesti svorio, o apie kamuojamus įvairių ligų žmones. Tai buvo tarsi moksliškai pagrįsta sveikatinimo sistema. 2012 m. per BBC televizijos kanalą parodytas dokumentinis M. Mosley filmas apie reguliaraus badavimo naudą sukėlė didelį susidomėjimą visame pasaulyje.

Britų žurnalistė Mimi Spencer, daug metų rašiusi apie sveiką mitybą, garsenybių dietas, nutarė M. Mosley metodikos veiksmingumą išmėginti pati. Įsitikinusi, kad „5 ir 2“ sistema dar ir tirpdo riebalus, žurnalistė kartu su jos autoriumi parašė knygą „The Fast Diet“ („Greita dieta“), kuri tapo bestseleriu daugelyje pasaulio šalių.

Kam tinka? Jei iš esmės esate patenkinta savo figūra, tačiau nenorite priaugti svorio, nes sunkiai atsispiriate gardžioms pagundoms arba jei norite lieknėti palengva ir visam laikui, „5 ir 2“ dieta kaip tik jums.

Kiek valgyti? Per iškrovos dienas reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 500 kilokalorijų. M. Spencer pradedančiosioms rekomenduoja apsiriboti viena iškrovos diena per savaitę ar net per 10 dienų, o norinčiosioms sparčiau lieknėti – 2 arba 3.

Taip pat skaitykite: 5 dienų dieta: valgykite dažniau ir sverkite mažiau

Svarbi sąlyga. Per iškrovos dienas tarp valgymų turėtų būti 12 valandų tarpas. Mat patys efektyviausi lieknėjimo procesai vyksta būtent tokių pauzių metu. „Tik po kelių valandų, praleistų be jokių užkandžiavimų, jūsų organizmas pradeda ne kaupti, o deginti riebalus, – rašo M. Mosley. – Tai susiję su insulino kiekiu kraujyje: kuo jo daugiau, tuo lėčiau dega riebalai.“

O kiekvienas valgymas, nesvarbu – suvalgysite kalną makaronų su padažu ar keletą razinų – yra insulino pliūpsnis. Taigi idealu būtų, jei per iškrovos dieną pusryčiautumėte 7, o vakarieniautumėte 19 valandą. Tačiau nieko bloga, jei dienos kalorijų normą (500 kcal) gausite ir per vieną valgymą.

Būtina: baltyminiai produktai – mėsa, žuvis, varškė; naudingieji angliavandeniai, produktai su mažu glikeminiu indeksu (GI) – citrusiniai vaisiai, obuoliai, avižų dribsniai; švarus negazuotas vanduo – ne mažiau kaip 1,5 l per dieną.

Galima: juoda kava be cukraus.

Negalima: cukraus, saldžių kepinių, krakmolingų produktų, riebaus, kepto maisto, alkoholio.

Dviejų iškrovos dienų valgiaraščio pavyzdys

1-oji diena

Pusryčiai (190 kcal)

  • Avižinių dribsnių (40 g) košė, virta vandenyje (160 kcal);
  • Obuolys (30 g).

Vakarienė (306 kcal)

  • 140 g vištos krūtinėlės supjaustykite juostelėmis, apkepkite sausoje keptuvėje. Kai gabalėliai gražiai paruduos, užpilkite padažu, pagamintu iš smulkiai sutarkuoto imbiero (1 šaukštelis) susmulkintų petražolių (1 šaukštelis), sutrintos skiltelės česnako, sojų padažo (1 šaukštas) ir citrinos sulčių (3–4 šaukštai). Galite įpilti ir šiek tiek vandens. Kepkite kelias minutes, tada dėkite kokių nors daržovių, pvz., šiaudeliais supjaustytų morkų, brokolinių kopūstų, žirnelių, ir patroškinkite dar 10 minučių.
  • Mandarinas (25 kcal).

2-oji diena

Pusryčiai (290 kcal)

  • Omletas su sūriu ir pomidorais. Išplakite du kiaušinius su šlakeliu pieno. Kepkite sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies. Kai plakinys pradės tvirtėti, sudėkite griežinėliais supjaustytą pomidorą, apibarstykite mėgstamais prieskoniais. Kai omletas baigs kepti, sudėkite sūrio griežinėlius ir, uždengusi keptuvę dangčiu, nukelkite nuo ugnies.

Vakarienė (210 kcal)

  • Saują mėgstamų salotų nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite ir išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus dėkite 50 g griežinėliais supjaustyto šviežio mocarelos sūrio, gabaliukais supjaustyto vidutinio dydžio pomidorą ir porą lapelių šviežio baziliko. Salotas apšlakstykite balzaminiu actu ir keliais lašais alyvuogių aliejaus.
  • Pusė apelsino (20 kcal).

Palengvinkite sau užduotį

  • Reikiamais produktais pasirūpinkite iš anksto. Taip pat ir šaldytuvo turiniu – kad nekiltų pagunda silpnumo akimirką sukrimsti dešros gabalėlį ar kokį skanumyną.
  • Naudokite mėgstamus prieskonius, žalumynus – valgykite skaniai, jausdama malonumą.
  • Susiraskite įdomią veiklą, kuri atitrauktų jūsų dėmesį nuo maisto.
  • Sumažinkite fizinį krūvį. Į sporto salę eikite kitomis dienomis, per iškrovą užteks pasivaikščioti gryname ore ar lengvai pasimankštinti.

Ernestos Pakrosnienės tekstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius