Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 produktai, kuriuose gausu gerųjų riebalų

Riebalai. Didžiajai daliai apie lieknesnes formas svajojančių žmonių tai vis dar yra keiksmažodis. Tačiau mitybos specialistai yra įsitikinę, gerųjų riebalų nereikia vengti. Gerieji riebalai gerina kraujo krešėjimą, atkuria ląstelių membranas ir palaiko, kad jos būtų sveikos, taip pat, palaiko gerą širdies darbą bei sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Pusryčiai: kiaušiniai su avokadais
Pusryčiai: kiaušiniai su avokadais / 123RF.com nuotr.

Todėl kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė pateikia 5 produktus, kuriuose gausu gerųjų riebalų ir papasakos apie jų teikiamą naudą organizmui.

Riebi žuvis ir jūrų gėrybės

Šie produktai praturtinti geraisiais riebalais, baltymais ir daugeliu maistinių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Yra įrodyta, kad žmonės, kurie praturtinta savo mitybą šiais produktais yra sveikesni, turi mažesnę riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, depresija ir panašiomis ligomis.

Riešutai

Tai labai sveiki ir vertingi produktai. Jie praturtinti geraisiais riebalais, skaidulomis ir yra geri augalinių baltymų šaltiniai. Juose taip pat yra vitamino E ir magnio, kurio daugeliui žmonių trūksta. Tyrimai rodo, kad įtraukiant riešutus į savo mitybą sumažinsite riziką susirgti įvairiomis ligomis.

Avokadai

Avokadai yra labai skirtingi nuo kitų vaisių tuo, kad kituose vaisiuose yra labai didelis angliavandenių kiekis, o avokaduose - riebalų. Tačiau tai yra gerieji riebalai, kurie kaip ir minėjau turi didelės teigiamos reikšmės mūsų organizmui. Beje, be gerųjų riebalų avokadai yra puikūs kalio ir skaidulų šaltiniai. Norintiems sulieknėti rekomenduojama avokadus valgyti tik pirmoje dienos pusėje, nes nors tai ir yra gerųjų riebalų šaltinis, vis tik tai yra riebalai.

Kiaušiniai

Tai vieni iš labiausiai maistinių medžiagų praturtintų produktų. Juose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, taip pat yra po truputį beveik visų maistinių medžiagų, kurių mums reikia. Kiaušinio trynyje yra labai didelis cholesterolio kiekis, tačiau atlikti naujausi tyrimai rodo, kad kiaušiniuose esantis cholesterolis neturi jokios įtakos padidėjusiam cholesteroliui kraujyje, bent jau didžiajai daliai žmonių.

„Scanpix“ nuotr./Kiaušiniai su šparagais
„Scanpix“ nuotr./Kiaušiniai su šparagais

Alyvuogės

Alyvuogėmis nereikia piktnaudžiauti, nes jose yra didelis kiekis natrio. Dėl jo gali kauptis skysčiai organizme, kilti kraujo spaudimas.

Viename puodelyje alyvuogių yra 15 gramų riebalų, bet vėl gi, tai gerieji riebalai, kurių nereikia vengti. Nesvarbu kokias alyvuoges renkatės ar juodas, ar žalias, jos visos yra praturtintos ne tik geraisiais riebalais, bet ir kitomis vertingomis medžiagomis, kurios susijusios su vėžio prevencija.

Tačiau alyvuogėmis nereikia piktnaudžiauti, nes jose yra didelis kiekis natrio. Dėl per didelio jo kiekio gali kauptis skysčiai organizme, kilti kraujo spaudimas, atsirasti rizika susirgti osteoporoze, skrandžio ligomis. Puiki viena porcija dienoje alyvuogių būtų 5 didelės ar 10 mažų.

Ne visi riebalai yra blogi. Nors produktai, praturtinti geraisiais riebalais ir yra riebūs, tačiau tinkamai atsirenkant juos dienoje, valgant viską su saiku galite net pagerinti savo sveikatą. Todėl nebijokite žodžių “gerieji riebalai” ir būtinai jais praturtinkite savo mitybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius