5 savybės, kurios tyliai žlugdo jūsų pasitikėjimą savimi

Nuolat abejojate savimi, o jūsų galva kupina nuvertinančių minčių? O galbūt aukojate savo svajones tam, kad išpildytumėte kitų? Šie ir daugiau įpročių kaip reikiant žlugdo jūsų pasitikėjimą savimi jums to net nepastebint.
Kūno kalba
Kūno kalba / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Būtent dėl to labai svarbu atkreipti dėmesį į savo elgesį ir pastebėti nuolat daromas klaidas. Nuolat stebėdami save ir keisdami savo įpročius galėsite sustyguoti iš savęs naują bei savimi pasitikinčią asmenybę.

Ilgametę darbo patirtį turinti psichologė Melanie Greenberg portalui „Psychology Today“ pateikia penkias savybes, kurios paslapčia žlugdo jūsų pasitikėjimą savimi. Pats metas jų atsikratyti.

Nuolat jaučiate kaltę

Kaltė – tai jausmas, kurio dažniausiai išmokstame dar vaikystėje, prisiminkite dažniausiai girdimas tėvų frazes: Kiek aš daug dirbu, kad galėčiau tave išleisti į šį būrelį arba Suvalgyk visą maistą, juk vaikai Indijoje badauja.

Mums užaugus ši įtaka niekur nedingsta, tik kaltė reiškiasi jau kalbant apie kitus dalykus – dažniausiai tiesiog jaučiamės negalintys būti tokie geri, kokiais iš mūsų tikimasi.

Kaltės rūšių yra ne viena ir ne dvi, tačiau bet kurią iš jų yra labai svarbu pastebėti ir suvaldyti. Psichologiniai tyrimai rodo, kad tik viena kaltės rūšis yra naudinga žmogui – tai juntama kaltė dėl padarytos žalos – ji motyvuoja keistis ir nedaryti tos pačios klaidos.

Daugelis kitų kaltės rūšių žmogui daro tik nereikalingą žalą. Dažniausiai išskiriamos trys jos rūšys:

  • Jaučiate kaltę, kad nepadarėte pakankamai dėl kito žmogaus (jei iš tiesų padarėte jau labai daug ir tas žmogus nesijaučia jums dėkingas);
  • Jaučiate kaltę, kad esate turtingesni, turite geresnius santykius ar jaučiatės laimingesni nei jūsų draugai ar giminaičiai;
  • Jaučiate kaltę už neigiamas savo mintis (pavyzdžiui, pavydite, kad draugė sukūrė šeimą).

Norėdami įveikti juntamą kaltę, privalote suprasti, kad pliekdami save situacijos nepakeisite, tik nereikalingai išeikvosite savo energiją.

Manote esąs nevykėlis

Dažnai, jei kas nepasiseka, kaltiname save – ir kuo dažniau tų nesėkmių pasitaiko, tuo labiau save pliekiame manydami, kad tiesiog nieko nesugebame ir tuomet į gyvenimą pradedame žvelgti pro negatyvizmo prizmę.

Toks savęs vertinimas taip pat turi šaknų vaikystėje, kuomet nuolat būdavote lyginami su sportiškesniais giminių vaikais ar bendraklasiais, kurie mokėsi geriau nei jūs. Savęs nuvertinimas taip pat gali kilti ir dėl stipriai nenusisekusių santykių, išgyventų skyrybų ar prarasto svajonių darbo.

Labai svarbu savęs nuvertinimą laiku pastebėti ir nesinešti jo į naujas situacijas, nes tokiu atveju bet kokios pastangos bus nesėkmingos ir tai ves į dar didesnį apmaudą arba svarbių reikalų atidėliojimą.

Pirmas žingsnis, kurį turite žengti norėdami įveikti nusistatymą, jog esate nevykėlis, – tai suprasti, kad taip apie save manote ir liautis tuo tikėjus. Keiskite savo mąstymą ir supraskite, kad kiekviena nauja galimybė – tai pradžia ir šansas jums, pasimokius iš praeityje padarytų klaidų, ateityje jų nekartoti ir elgtis kitaip.

Esate perfekcionistas

Pasvarstykite, pavyzdžiui, kaip jūsų gyvenimas atrodo dabar ir kaip jis atrodė praėjusiais metais. Toks mąstymas galbūt įkvėps kažką keisti savo gyvenime.

Esate pats sau didžiausias kritikas ir jokie jūsų veiksmai niekuomet neįtinka jūsų pačių susikurtiems standartams? Nors perfekcionizmas kartais ir gali išeiti į naudą, dažniausiai jis tik smukdo pasitikėjimą savimi. Nuolat nepavykstant pasiekti užsibrėžtų tikslų, galiausiai pradėsite savimi abejoti, norėsis vis labiau atidėlioti darbus arba iš viso pasiduoti.

Taip pat skaitykite: Testas: ką apie jus atskleidžia pasirinktas paveikslėlis?

Tyrimai rodo, kad perfekcionistams yra kur kas didesnė depresijos ar nerimo sutrikimų rizika – tad su šia savybe kovoti yra būtina. Liaukitės pliekti save, jei nepavyksta visko atlikti tobulai ir išmokite vertinti save bent už įdėtas pastangas. Nežiūrėkite į klaidas kaip į didžiausią gyvenimo tragediją ir į situaciją visuomet stenkitės žvelgti kiek plačiau.

Lyginate save su kitais

„Palyginimas – tai džiaugsmo vagis“, – kažkada labai protingai pasakė Theodore'as Rooseveltas. Ir išties nesuklydo – nuolat save lygindami su kitais, jaučiamės tik prasčiau, nors iš tiesų net nežinome, kaip iš tikrųjų jie gyvena. Visuomet rasime sričių, kuriose kiti žmonės bus geresni už mus, bet taip jau sustyguotas pasaulis, o nuolatinis lyginimasis tik smukdys pasitikėjimą savimi.

Verčiau visus palyginimus nukreipkite tik į save ir pasvarstykite, pavyzdžiui, kaip jūsų gyvenimas atrodo dabar ir kaip jis atrodė praėjusiais metais. Toks mąstymas galbūt įkvėps kažką keisti savo gyvenime.

Stengiatės pamaloninti kitus

Įprotis padėti kitiems savo laiko ar energijos sąskaita dažniausiai slepia dvi charakterio savybes – tai norą, kad aplinkiniai jus mėgtų ir jiems patiktumėte, bei polinkį pervertinti kitų žmonių nuomonę ir priimti ją kaip svarbesnę nei savo. Dažnai ši savybė taip pat kyla iš vaikystės patirčių bei bendravimo su tėvais arba iš baimės būti atstumtam.

Žinoma, nėra nieko blogo padėti kitiems, tačiau tik ne tada, kai tai darote aukodami savo pačių poreikius, mat tokiu atveju, nesulaukę tinkamos padėkos, galite jaustis išduoti ir išnaudoti. Išmokite susidėlioti prioritetus ir atrasti balansą tarp savo pačių ir kitų žmonių poreikių tenkinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius