-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 sveikos gyvensenos pagrindai

Jeigu žmogus nori pasiekti savo svajones, būti sėkmingas ir laimingas, jis turi būti puikios fizinės ir dvasinės sveikatos. Tačiau, nors skamba paradoksaliai, dėl šiuolaikino greito gyvenimo tempo judame daug mažiau, o valgome bet ką ir bet kaip. Dėl to nukenčia ne tik mūsų fizinis kūnas, bet dvasinė sveikata: nuolat jaučiamės pavargę ir nervingi.
Sveika gyvensena
Sveika gyvensena / Fotolia nuotr.

Mes patys esame atsakingi už savo sveikatą ir dvasinę savijautą. Pateikiame keletą paprastų patarimų, kurie padės ugdyti sveikos gyvensenos įpročius.

1. Miegas

Miegokite ne mažiau kaip 7–8 val. per parą. Gerai pamiegojęs ir pailsėjęs žmogus būna darbingesnis, laimingesnis, sveikesnis ir, žinoma, gražesnis. Beje, anot mokslininkų, ilgiau miegoti taip pat nedera. Per ilgas miegojimas kenkia taip pat, kaip ir jo trūkumas.

2. Mityba

Valgykite pusryčius. Sena patarlė įspėja: pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalyk su draugu, o vakarienę atiduok priešui. Nepavalgę pusryčių neturėsime energijos, kuri reikalinga produktyviam darbui. Seniai žinoma, kad tie, kurie nevalgo pusryčių, turi atminties problemų, jiems sunkiau susikoncentruoti ir kokybiškai dirbti.

Fotolia nuotr./Labas rytas!
Fotolia nuotr./Labas rytas!

Ką  turėtumėte įsidėmėti:

  • derinkite maistą, nepersivalgykite. Jūsų organizmas tikrai nepadėkos, jeigu vienu prisėdimu prie stalo suvalgysite sriubą, bulvių košę, desertą ir kavos puodelį su tortu. Nereikia valgyti iki visiško pasisotinimo jausmo. Jis ateina šiek tiek vėliau;
  • ribokite saldų maistą ir cukrų: šokoladą, pyragėlius, bandeles ir pan;
  • vaisus valgykite likus 30 min. iki pagrindinio valgio, o ne po jo;
  • vandenį gerkite prieš valgį, o ne po valgio arba jo metu;
  • paskutinis valgis turėtų būti likus 3 val. iki miego. Jeigu kamuoja alkis, galite suvalgyti jogurto ar išgerti stiklinę kefyro;
  • dienos racioną daugiausia (apie 60 proc.) turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės;

Taip pat skaitykite: 15 vaisių: kaip jie padeda atsikratyti antsvorio

  • ribokite mėsiškus patiekalus. Kai valgote mėsą, valgykite ją su daržovėmis (geriausia – agurkais), nes daržovės padeda geriau pasisavinti mėsoje esančius baltymus;
  • per dieną rekomenuojama išgerti ne daugiau kaip 2 puodelius kavos ar stiprios juodosios arbatos;
  • nevartokite arba bent apribokite visokių energinių, gazuotų ir saldžių gėrimų vartojimą. Geriausias sprendimas, kai kankina troškulys – paprastas, grynas vanduo;
  • apribokite, o geriausia iš viso atsisakykite alkoholio. Beje, rūkymo – taip pat;
Fotolia nuotr./Moteris ir alkoholis
Fotolia nuotr./Moteris ir alkoholis
  • kuo mažiau vartokite visokių pusgaminių, konservų, traškučių, šokoladinių batonėlių ir kitų „chemijų“. Jei išalkote, sugraužkite obuolį ar agurką;
  • kuo mažiau vartokite termiškai apdorotą ar riebaluose gamintą maistą. Pavyzdžiui, visai nereikia stipriai šildyti maisto, o po to laukti, kol jis atvės. Kuo stipriau pašildytas maistas, tuo mažiau jame naudingų medžiagų.

3. Judėjimas

Judėkite. Nebūtina bėgti į sporto klubą ir auginti raumenis. Gerai savijautai pakanka ir nedidelio fizinio krūvio. Bent valandą per dieną vaikščiokite arba 20–30 min pabėgiokite. Jeigu jūsų darbas yra sėdimas, kas valandą darykite 5 min. pertraukas: atsistokite, kiek pavaikščiokite, pajudinkite kaklą ir nugarą. Net ir nedidelis fizinis krūvis padeda išvengti nutukimo bei širdies ir kraujagyslių ligų.

Taip pat skaitykite: Riedučiai – gražesnei figūrai ir efektyvesniam kalorijų deginimui

4. Taisyklinga laikysena

Stebėkite savo laikysena kai vaikštote ir sėdite. Nesikūprinkite, nes netinkama stuburo padėtis anksčiau ar vėliau sukels nugaros problemų.

5. Juokitės ir mylėkite save

Džiaukitės gyvenimu ir kuo mažiau jaudinkitės dėl menkniekių. Teigiamos emocijos pagerina gyvenimo kokybę ir stiprina imunitetą, o nuoširdus juokas prailgina gyvenimą. Skirkite laiko sau, užsiimkite tuo, ką mėgstate, taip užkirsite kelią depresijai ir liūdesiui. 

Vida Press nuotr./Moteris karuselėje
Vida Press nuotr./Moteris karuselėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius