-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

7 dalykai, kuriuos daro mitybos specialistai, kai juos užvaldo emocinis valgymas

Tikrai turėjote dienų, kai pažvelgę žemyn, pamatydavote tuščią spragėsių pakelį. Arba ledų indą. Tačiau viską suvalgėte nebūtinai todėl, kad buvote alkani, o greičiausiai dėl to, kad patyrėte didžiulį stresą. Žinoma, visi kažkada užvalgo savo jausmus. Juk maistas daug skanesnis už tas mintis, kurios vis neduoda ramybės. Tačiau, nors tą akimirką jausitės gerai, vos apsilaižysite pirštus, suvoksite, kad teks iškęsti maisto komą – o streso priežasties vis dar neišsprendėte.
Kaip susilaikyti nuo emocinio valgymo?
Kaip susilaikyti nuo emocinio valgymo? / Fotolia nuotr.

Tačiau tai, kad skaitote šį womenshealhtmag.com straipsnį, tikriausiai reiškia, kad jau pripažinote savo emocinio valgymo modelį, o tai yra pirmas didelis žingsnis atsikratant šio įpročio tiek toje akimirkoje, tiek visam laikui.

„Emocinio valgymo problema yra ne pats valgymas, tačiau tai, kas seka po to“, – sako Rachel Goldman, mokslų daktarė, Niujorko psichologė, kurios specializacija yra valgymo elgesys. Tai gali būti kaltės jausmas, papildomas stresas arba fizinis diskomfortas nuo persivalgymo.

Tačiau lengviau kalbėti apie emocinio valgymo įpročių keitimą, nei tai padaryti. Užduotį palengvina ekspertų patarimai. Žemiau mitybos ir psichinės sveikatos specialistai dalinasi asmeniniais patarimais bei triukais, padėsiančiais atsikratyti emocinio valgymo įpročių.

„Artimiau susipažinkite“ su savo potraukio modeliu

Pabandykite vesti maisto dienoraštį apie dienos metą arba aplinkybes, kai paprastai norite valgyti, bei kaip tuo metu jaučiatės. Galbūt po vakarienės susijaudinate dėl kitos dienos darbų sąrašo, todėl einate medžioti indelio ledų, o galbūt labai daug užkandžiaujate, kai kelionės sukelia daug streso. Jei žinote savo modelius, galite juos pastebėti, sustoti ir pasiklausti savęs, ar tikrai esate išalkę.

Kai Rebecca Scritchfield, dietologė bei knygos „Body Kindness“ autorė, jaučia emocijų sukeltą alkį, ji pasitikrina, ar tai tas dienos metas, kai ji paprastai jaučia tokį alkį. Jei taip ir yra, ji stengiasi valgyti tai, kas suteiks jai sotumo jausmą, o ne tai, kas papuola po ranka. Taip ji intuityviau mąsto apie savo „tipinius poreikius ir pasirinkimus“.

123RF.com nuotr./Užkandžių dėžutė
123RF.com nuotr./Užkandžių dėžutė

Sąmoningai stenkitės planuoti kiekvieną maistą ir užkandį

Jei spaudžiantys darbų terminai priverčia griebtis kažko sūraus, būkite ypač atidūs, kadangi tomis dienomis turėtumėte reguliariai atsisėsti ir pavalgyti, sako R.Goldman. Pusryčių, pietų, užkandžių ir vakarienės planavimas padeda išvengti nevalingo valgymo jaučiant spaudimą.

„Dienos metu reguliariai valgydami, nutiesiame sau kelią į sėkmę, – aiškina moteris. – Jei užklumpa stresas (o jis užklumpa, nes toks jau tas gyvenimas), ir esame fiziškai (ne tik emociškai) alkani, daug sudėtingiau pasirinkti sveiką maistą.“

Atlikite „Nuo smegenų iki skrandžio“ analizę

Vienas iš pagrindinių būdų valgyti intuityviai yra sustoti ir įsiklausyti į savo smegenis ir kūną bei suprasti, kas sukėlė šį alkį, teigia Monica Auslender Moreno, dietologė, „RSP Nutrition“ mitybos konsultantė. Štai koks minčių procesas turėtų vykti galvoje:

  • Pradėkite nuo smegenų: Kokios mintys sukasi jūsų galvoje? Ar engiate save už tai, kad valgote, kai nesate alkani? Jei taip, būkite sau atlaidūs, taip būna. Ir dar – ar valgote nes jaudinatės ar esate suirzę dėl santykių?
  • Pasvarstykite apie emocijų poveikį: Kokios nuotaikos esate? Ar pykstate dėl darbo apžvalgos? Tokiu atveju gera mintis užsirašinėti tokius jausmus.
  • Susitelkite į gerklę ir skrandį: Ar jaučiate troškulį? Kada paskutinį kartą valgėte? Ar mėgavotės maistu? Kodėl ar kodėl ne?

Tokia analizė yra M.A. Moreno būdas artimiau susipažinti su alkio pojūčiu. „Emocijų apdorojimas prieš ar per kramsnojimo maratoną gali būti pirmas žingsnis link intuityvaus valgymo“, – sako moteris.

Pirmiausia leiskite sau nurimti nuo streso

„Kai patiriu stresą, pasidarau sąrašą darbų, kuriuos turiu padaryti, – taip susidėlioju mintis bei grafiką – arba medituoju ar einu trumpam pasivaikščioti, – sako Alyssa Lavy, registruota dietologė. – Tada grįžtu prie alkio ir noro vėl valgyti. Jei vis dar noriu maisto, suteikiu sau leidimą valgyti tą maistą ir juo mėgautis.“

Tačiau moteris įspėja, kad reikia nepamiršti stebėti porcijų dydžio. Bet po to, kai leidžiate sau aprimti, turėtų būti daug paprasčiau suvalgyti protingo dydžio užkandį ar maistą. Kadangi tokiu atveju jūsų pasirinkimas valgyti bus sąmoningas.

Užimkite savo burną

Tačiau kartais, net po ilgo, apmąstymų kupino pasivaikščiojimo, poreikis užvalgyti stresą, net kai nepatiriate fizinio alkio, gali išlikti – ypač kai jūsų pečius slegia šeimos problemos.

Tad užuot paguodos ieškojus maiste, R.Goldman siūlo pakramtyti kramtomos gumos arba atsigerti arbatos. Kartais, norint atitraukti mintis nuo maisto (ir vėl susitelkti į tai, kas svarbu), užtenka pojūčio, kad kažką dedate į burną – taip šiek tiek nuraminsite protą.

„Fotolia“ nuotr./Mergina pučia kramtomosios gumos burbulą
„Fotolia“ nuotr./Mergina pučia kramtomosios gumos burbulą

Nešykštėkite vandens ar miego

Ne naujiena maišyti dehidrataciją ar nuovargį su alkiu, turint galvoje, kad pojūčiai labai panašūs. Kai neišgeriate pakankamai vandens, kūnas energijos ims iš susikaupusio cukraus, o dėl to norėsis kažko saldaus – kai viskas ko reikia, tai H2O. O kai esate pavargę, ieškosite energijos maiste, nors nesate alkani (o valgymas gali apsunkinti užmigimo procesą).

Tad, prieš užkandžiaudami, eikite pamiegoti, jei tam atėjo laikas (atrodo akivaizdu, tačiau kiek naktų šią savaitę varvinote akis į ekraną ir erzinote skrandį žiūrėdami mėgstamą serialą?). Norėdami patikrinti, ar tai troškulys, „tiesiog atsigerkite šiek tiek vandens, ir pažiūrėkite, ar alkis praeis“, sako R.Goldman. Jei iš tiesų esate alkani, vandens neužteks, todėl ką nors suvalgykite, jei vis dar jausite alkį ir truks energijos.

Kai esate pavargę, ieškosite energijos maiste, nors nesate alkani.

Mėgaukitės užkandžiu, tačiau darykite tai tikslingai

Jei griebiatės užkandžių norėdami pabėgti nuo streso, R.Goldman siūlo pasiimti „mini petraukėlę“ ir būti atvirais patiems sau.

Tų kelių minučių metu kelis kartus giliai įkvėpkite ir įsigilinkite į tai, ką tuo metu jaučiate, prieš pasiduodami pagundai valgyti. „Jei kažkas negalvodamas valgo ledus, po to gali pradėti jausti kaltės jausmą, o vėliau tas kaltės jausmas paveiks kitas mintis, emocijas ir elgesį“, – aiškina R.Goldman.

Tačiau jei net po 15 minučių „pokalbio“ su savimi nusprendėte suvalgyti ledų (o tame nėra nieko blogo ir kartais to net labai reikia), tai bus sąmoningas sprendimas ir nesukurs blogų jausmų ir minčių ciklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius