Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar pavojingi sveikatai hidrinti riebalai?

Viešojoje erdvėje dažnai pasigirsta svarstymų apie hidrintus riebalus ir jų poveikį žmogaus sveikatai, tad LRT RADIJO klausytoja domisi, kodėl juos leidžiama naudoti maisto produktų gamyboje. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė sako, kad nuo kitų metų sveikatai kenkiančių riebalų maisto produktuose bus mažiau.
Sviestas
Sviestas / 123RF.com nuotr.

„Ne kartą radijo ir televizijos laidose girdėjau apie hidrintus riebalus. Aš pensinio amžiaus, etiketes sunkiai įskaitau net ir su akiniais, todėl norėjau paklausti, kodėl maisto pramonei leidžiama juos naudoti, jei hidrinti riebalai labai kenkia sveikatai“, – domisi paskambinusi klausytoja.

Į LRT radijo klausytojos klausimą atsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Ilona Durlytė: „Hidrintais riebalais paprastai vadinami augaliniai aliejai, kurie cheminiu būdu kietinami (hidrinami). Tokiu būdu skysti augaliniai aliejai tampa pusiau kietais arba kietais riebalais, tokiais kaip sviesto ar margarino konsistencijos produktas. Jis maisto pramonėje yra labai patogus dėl ilgesnio vartojimo termino, taip pat geriau tinka technologiškai, pasižymi geru skoniu ir patrauklia kaina.“

Fotolia nuotr./Sviestas
Fotolia nuotr./Sviestas

Anot I.Durlytės, hidrintus riebalus ir aliejus reikia skirstyti į dvi grupes – visiškai hidrinti ir iš dalies hidrinti. Kalbant apie neigiamą poveikį sveikatai omenyje turimi transriebalai, kurie iš dalies yra siejami su iš dalies hidrintais augaliniais aliejais arba riebalais. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad transriebalai gali sukelti kraujotakos ligas, ypatingai širdies kraujagyslių ligas.

„Gera žinia yra ta, kad sveikatos apsaugos ministras prieš metus priėmė įstatymą, kuriuo nematyta, kad nuo 2019 m. lapkričio 1 d. visuose maisto produktuose Lietuvoje bus apribotas transriebalų kiekis ir jų negalės būti negu nustatyta leidžiama riba, t.y. 2 g nuo 100 g visų produkte esančių riebalų“, – sako I.Durlytė.

Pašnekovė patikslina, kad iš dalies hidrintų riebalų galima rasti tokiuose maisto produktuose, kurie nėra pagrindiniai mūsų mityboje. Tai – konditerijos gaminiai ir greitai paruošiamas maistas. Remiantis bendrosios mitybos rekomendacijomis, šių produktų kiekis mityboje turėtų būti ribojamas.

Paklausus, ar gamintojai gali vengti nurodyti tikrąją produkto sudėtį ir joje esančius hidrintus riebalus, I.Durlytė sako, kad jei hidrinti riebalai gamyboje yra naudojami, tuomet privaloma nurodyti ir jų tipą – iš dalies hidrinti ar visiškai hidrinti. „Būtent tokie žodžiai turi būti nurodyti etiketėje. Taip pat turi būti nurodyta, kokie tai riebalai – rapsų aliejus, palmių, kokosų ir t.t. Turi būti nurodyta konkreti augalinė rūšis. Nenurodžius ar nurodžius nepilną informaciją, tai būtų vartotojų klaidinimas ir išaiškinus tokį atvejį gamintojui grėstų atsakomybė“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius