-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Česnakas – maistas ir vaistas

Gydomosiomis savybėmis česnakas garsėjo nuo neatmenamų laikų. Maistui jį vartojo daugelis tautų. Buvo tikima, kad česnakas suteikia drąsos, žvalumo ir ištvermės, jis gydo kepenų ir inkstų, virškinimo sistemos ligas, padeda apsiginti net nuo choleros ir maro.
Česnakai
Česnakai / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Česnakai

1720 m. nuo maro mirė daugybė Prancūzijos gyventojų. Aibės namų stovėjo tušti, o tai buvo geras grobis marodieriams. Visi stebėjosi, kaip jie neužsikrečia maru. Pasirodo, vandalai naudojosi „stebuklinga“ užpiltine: česnako skilteles palaikydavo vyne, o prieš eidami grobti, pusę tokio mišinio išgerdavo, likusiuoju išsitepdavo kūną. Jų pavyzdžiu vėliau pasekė nemažai gyventojų, ir epidemija nuslopo.

Rytų Europos virtuvėje česnakas buvo labai populiarus. Juo naudotasi karo sąlygomis, kai trūkdavo antibiotikų – iki šiol liaudies medicinos atstovai pripažįsta baktericidines česnako savybes. Senovėje žmonės česnako pynes kabindavo netgi virš durų – taip saugojosi nuo piktųjų dvasių.

Naudingosios česnakų savybės

Dabar jau galima teigti, kad tie, kurie reguliariai vartoja česnakus, rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, česnakas laikomas gera profilaktikos priemone nuo trombozės, jis sumažina cukraus kiekį kraujyje.

Preparatai, kuriuose yra česnakų, padeda kovoti su infekciniais susirgimais, stiprina imunitetą, o tai svarbu, jei susirgę norite išvengti antibiotikų. Jis gali apsaugoti nuo gripo, įvairių parazitų, turi šlapimą varančių ir skausmą mažinančių savybių. Česnaku sėkmingai gydomi bronchitas ir aterosklerozė, pūliuojančios žaizdos, virškinamojo trakto sutrikimai.

Česnakus būtina vartoti sergantiems kraujagyslių ligomis ir turintiems didelį kraujospūdį: medžiagos, esančios česnakuose, stiprina kraujagyslių sieneles, gerina jų elastingumą, o tai gali padėti išvengti miokardo infarkto ir netgi įvairiausių auglių. Ši daržovė spartina medžiagų apykaitą, tad padeda greičiau sulieknėti. Be to, ji teigiamai veikia regėjimą, padeda sveikti nuo migrenos ir tirpdo nereikalingus kilogramus.

Šaltuoju laikotarpiu naudinga vartoti česnaką su medumi – toks mišinys yra pirmoji pagalba susirgus viršutinių kvėpavimo takų uždegimu ar bronchitu, padeda sloguojantiesiems.

► Česnakų ištrauka

Ji pagerins virškinamojo trakto veiklą, pašalins įvairias problemas, susijusias su žarnyno disfunkcija.

► Česnakų nuoviras

Padeda karščiuojant. Į litrą verdančio vandens įmeskite 7–8 česnakų skilteles, sumažinkite ugnį ir pavirkite apie pusvalandį. Gerkite po 0,5 l kas dvi valandas.

► Česnakų emulsija

Gelbsti pasitempus raiščius. Į anksčiau aprašytą nuovirą įmaišykite eukaliptų aliejaus ir gyvūninių taukų. Ataušinkite ir įtrinkite į skaudamą vietą.

► Česnakų sultys

Padės norintiems sustiprinti  plaukų šaknis. Jos tinka ir inhaliacijoms (sergant bronchitu, plaučių uždegimu ir bronchine astma). Tam 1 ml česnako sulčių sumaišoma su novokaino tirpalu (0,5 proc.)

Česnakai gydymuisi:

► Nuo parazitų

Norint atsikratyti liamblijų, reikėtų ketvirtadalį stiklinės česnakų ir krienų mišinio užpilti 500 ml degtinės, palaikyti 10 dienų. Vartoti 3 kartus per dieną prieš pusvalandį iki valgio po šaukštą, gausiai užsigeriant vandeniu.

► Nuo disbakteriozės

Norint atstatyti žarnyno mikroflorą ir atsikratyti disbakteriozės, verta pasinaudoti tokiu receptu: sutrinkite česnako galvutę, užpilkite masę stikline nerafinuoto aliejaus ir palaikykite šaldytuve parą. Paskui įmaišykite šaukštą citrinų sulčių ir mišinį po šaukštą vartokite triskart dienoje valandą prieš valgį. Taip galima gydytis 3 mėnesius, o po  mėnesio pertraukos – tęsti kursą.

► Nuo bronchinės astmos

Lygiomis dalimis paimkite sutrintos česnakų ir krienų masės. 100 g mišinio reikėtų 150 g sviesto arba margarino ir 500–600 g medaus. Viską sumaišykite ir pakaitinkite vandens vonelėje. Mišinį laikykite šaldytuve. Vartokite po šaukštą, iki valgio likus 1,5 valandos. Gydymą tęskite keletą mėnesių, pakartokite po mėnesio pertraukos.

► Nuo varikozės

Lygiomis dalimis sumaišykite smulkintą česnaką su medumi, palaikykite savaitę. 2–3 kartus per dieną vartokite po šaukštą prieš valgį.

Kada nevartoti  česnakų

Vengti jų turėtų sergantieji epilepsija, kai kuriomis inkstų ligomis. Taip pat tie, kuriuos kamuoja gastritas, pakreatitas, kurie turi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opų. Česnakų patariama vengti maitinančioms mamoms, nes jie pienui suteikia specifinį skonį.

Na ir visiems nereikėtų piktnaudžiauti česnakais: kasdien patariama suvalgyti ne daugiau kaip 2–3 skilteles. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius