Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dr. V.Urbonas nukarūnavo vitaminą C – kaip efektyvią priemonę nuo peršalimo

Pajutęs peršalimo simptomus dažnas griebiasi vadinamųjų namudinių gydymosi priemonių: imbiero, medaus, citrinos ir česnako. Ką būtina žinoti apie medų ir kodėl jo nekabliuoti šaukštais, nuo ko padeda imbieras, kaip tinkamai vartoti aštrumu pasižymintį česnaką, kad išvengtumėte skrandžio sutrikimų, rėmens, ir kodėl iš šio sąrašo būtų galima išbraukti citriną? Apie tai kalbamės su Santaros klinikų vaikų gastroenterologu dr. Vaidotu Urbonu.
Peršalimas
Peršalimas / 123RF.com nuotr.

Vitamino C veiksmingumas – mitas

Gastroenterologas dr. V.Urbonas sako, kad kalbant apie tokias gydymosi nuo peršalimo priemones kaip citrina, medus, imbieras ir česnakas, pirmiausia reikėtų aptarti ne tai, kaip jas vartoti, o ar jos apskritai efektyvios ir ar išvis verta jas vartoti.

„Pradėčiau nuo vitamino C – tai yra didžiausias mitas, kurį man nusibodo paneiginėti. Iki šios dienos nėra jokio įrodymo, kad jis yra efektyvus gydant peršalimo ligas ar turi reikšmės, siekiant nuo jų apsaugoti.

123RF.com nuotr./Citrinos
123RF.com nuotr./Citrinos

Įsivaizduokite, kovido epidemijos laikotarpiu po 8 g vitamino C būdavo duodama žmonėms, kad sumažintų simptomus. Jokio poveikio nėra. O 8 g nėra maža dozė, tai yra superdidelė dozė. Dažniausiai žmonės pusę gramo išgeria ir tai jau yra didelė dozė. Taip kad negerkite to vitamino C ir ypač vaikams jo nekiškite, nes atsiranda skrandžio erozijos, rėmuo.

Kalbant apie citriną – netikiu jos veiksmingumu, nemanau, kad reikėtų ją vartoti, nes irgi sukelia daug problemų – skrandžio, rėmens ir refliukso ligas“, – sakė gydytojas.

Česnakas, imbieras ir medus turi teigiamą poveikį

Tačiau aštroku skoniu pasižymintys česnakas ir imbieras, gastroenterologo teigimu, manoma, jog turi teigiamą poveikį, nors to įrodymų ir nėra daug.

„Manoma, kad česnakas, ypač, jei vartojame sutraiškytą, tada atsipalaiduoja alicinas, turi šiokį tokį priešinfekcinį poveikį. Todėl manau, kad (peršalus) česnaką būtų galima valgyti.

Imbieras taip pat turi šiokį tokį teigiamą poveikį. Jis mažina pykinimą, šiek tiek sumažina kosulį. Tačiau vėlgi – to įrodymai yra labai menki“, – kalbėjo dr. V.Urbonas.

Pasak gydytojo, medus infekcijos rizikos galbūt nemažina taip, kaip česnakas, bet jis šiek tiek palengvina kosulį.

„Yra šiokių tokių duomenų, kad medus padeda kosuliui – žmonės rečiau kosėja, kosulys greičiau praeina, sumažėja antibiotikų vartojimo kiekis. Pačios infekcijos medus neveikia, bet kosulį palengvina, – sakė gastroenterologas ir pridūrė, kad iš visų šių priemonių pirmoje vietoje būtų česnakas, nors duomenų, kad jis taip veikia, irgi yra labai nedaug. – Bet, jei žmogus tikės, viskas bus gerai.“

Kaip vartoti česnaką ir imbierą?

Paklaustas, kaip tinkamai vartoti minėtas priemones nuo peršalimo, gastroenterologas sakė nerekomenduojantis valgyti vieno česnako ar imbiero. Pasak specialisto, šiuos maisto produktus prieš vartojant reikėtų sutraiškyti ir suvalgyti su maistu, kad išvengtumėte skrandžio problemų.

Čia pat pabrėžė, kad karštas maistas ar vanduo panaikina dalį naudingųjų savybių, tad geriau vartoti ne su karštu, o šiltu maistu, arbata ar kitu gėrimu (pavyzdžiui, pienu).

Šiuos maisto produktus prieš vartojant reikėtų sutraiškyti ir suvalgyti su maistu, kad išvengtumėte skrandžio problemų.

Dr. V.Urbono teigimu, šių produktų nereikėtų valgyti ir esant tuščiam skrandžiui, nes tai ir gali lemti skrandžio problemas: „Česnakas gali sukelti rėmenį, skrandžio sutrikimus, tai aktualu tiems, kurie turi skrandžio problemų. Imbieras irgi yra aštrus, kartais taip pat išprovokuoja minėtus sutrikimus, bet kur kas mažiau.“

Pasiteiravus, kokiais kiekiais reikėtų vartoti šiuos produktus, gydytojas sakė, kad tikslių rekomendacijų nėra, bet, kaip teigė, suaugusiųjų ir vaikų dozės turėtų skirtis – kaip ir vartojant vaistus: „Jei suaugusysis gali suvalgyti tris skilteles česnako per dieną ir jam viskas gerai, vaikui iki dešimties metų užteks ir vienos skiltelės.“

Gastroenterologas taip pat pabrėžė, kad reikėtų atkreipti dėmesį į kiekį, ypač tiems, kurie česnaką valgo ne skiltelėmis, o galvutėmis: „Taip daryti nereikėtų, nes per didelis kiekis gali išprovokuoti skrandžio skausmus. Viskas turi būti su saiku. Kas per daug – negerai.“

123RF.com nuotr./Priemonės nuo peršalimo
123RF.com nuotr./Priemonės nuo peršalimo

Medų vartoti su šiltu pienu ar arbata

Kalbėdamas apie medų, dr. V.Urbonas sakė, kad jį vartojantys turėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų: „Nuo didelio kiekio medaus atsiranda rėmuo, ypač tiems, kurie ir taip turi problemų su rėmeniu, nes medus yra skrandžio rūgštingumą keliantis produktas.

Kitas dalykas – meduje yra daug fruktozės, o pavartojus jo didelį kiekį, fruktozė gali sukelti pilvo pūtimą, gali suskystėti viduriai, turėjau mažą vaiką, kuris klykdavo naktį nuo pusės arbatinio šaukštelio medaus.

Sergantys nutukimu medų turėtų vartoti saikingai.

Taip pat meduje esanti fruktozė labai greit virsta riebalais. Tad sergantys nutukimu medų turėtų vartoti saikingai – sergant, kosint galima, bet reikia žinoti, kad jis nėra labai gerai antsvorio turintiems žmonėms.

Jei sergate, kosite, neturite skrandžio problemų, manau, kad po arbatinį šaukštelį medaus triskart per dieną galima suvartoti. Tačiau tiems, kuriuos kankina rėmuo, užtektų ir vieno šaukštelio. Ir geriau būtų išgerti su šiltu (nereikia karšto, verdančio) pienu, nes pienas sumažina rūgštingumą.

Neturintiems problemų su rūgštingumu, medų galima vartoti su arbata, pavyzdžiui, ramunėlių, kmynų, nes jos mažina uždegimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius