Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Esate pavyduolis? 8 patarimai, kaip atsikratyti šio jausmo

Pavasarį žalia apranga atrodo tikrai gaiviai ir gražiai, tačiau iš pavydo pažaliavęs veidas tikrai netiks, nesvarbu, koks metų laikas. Baltas pavydas nėra blogas dalykas, tačiau jei pavydėsite per daug, tai tikrai gali turėti blogą įtaką jūsų sveikatai.
Pavydžios moterys
Pavydžios moterys / Fotolia nuotr.

Pavydas padidina streso hormono kiekį organizme, o moterims kyla didesnė tikimybė susirgti Alzheimeriu. Psichologas iš Klivlando klinikos Scottas Bea sako, jog žmonės, kurie jaučiasi saugūs ir ramūs, pavyduliauja tikrai mažiau. Tie, kurie yra apimti pavydo, per daug galvoja analizuodami ir bandydami kontroliuoti įvairias situacijas.

Štai kokius 8 įpročius turėtumėte išsiugdyti ir atsikratyti šio nemalonaus jausmo.

1. Bendraukite su patikimais žmonėmis

Žmonės ir aplinka, kurioje nuolat būname, turi įtakos mūsų savijautai ir emocijoms. Jei būsite gerų draugų kompanijoje, jausitės gerai. Jei bendrausite su tais, kuriais galite pasitikėti, turėtumėte ir pats įgauti pasitikėjimo savimi. Jei jūsų partneris ar draugai nusprendė praleisti vakarą kitur, bet ne su jumis, palinkėkite jiems gerai praleisti laiką ir be reikalo nepavyduliaukite.

2. Žinokite savo vertę ir pasitikėkite savimi

Scottas Bea sako, kad svarbu pasitikėti savimi ir mylėti save tokį, koks esate. Jei gerai jausitės savame kailyje, nereikės pavydėti kitiems žmonėms jų išvaizdos ar santykių. 2005 metais atliktas tyrimas parodė, jog tai ypač svarbu paaugliams. Tyrėjai apklausė beveik 500 paauglių ir išsiaiškino, jog tie, kurie mažiau pasitikėjo savimi, jautė didesnį pavydą ir ypač pavydėjo kitiems, kurie turėjo antras puses ar geresnius santykius.

3. Džiaukitės kitų sėkme

Nesvarbu, kas tai bebūtų – jūsų bendradarbio paaukštinimas ar jūsų geriausios draugės sužadėtuvės. Atsiminkite, jog tai kitų žmonių gyvenimas – ne jūsų. Emocijų tyrėjas ir psichologijos profesorius Richardas Smithas iš Kentukio universiteto sako, jog kito žmogaus sėkmė nereiškia, jog jūsų gyvenimas yra kuo nors prastesnis. Žmonės, kurie yra patenkinti savimi, atsikrato apmaudo ir džiaugiasi teigiamais dalykais, tikina Scottas Bea. Tokie žmonės linki visiems kitiems sėkmės ir laimės. Mėgaukitės savo paties gyvenimu!

Taip pat skaitykite: Ar žinote, kodėl storėjate? Kalti jūsų artimieji

4. Būkite dėkingi ir džiaukitės mažais dalykais

Psichologijos profesorius Richardas Smithas iš Kentukio universiteto sako, jog kito žmogaus sėkmė nereiškia, jog jūsų gyvenimas yra kuo nors prastesnis.

Jei jausitės dėkingi, mažiau galvosite apie tai, ką turi kiti žmonės, bet neturite pats, nejausite pavydo, tikina Richardas Smithas. Nešiokitės užrašų knygelę ir rašykite dalykus, už kuriuos esate dėkingi. Kasdien pildykite ją, pažymėkite, kas gero jums šiandien įvyko ir kaip jautėtės. Tikėtina, jog iškart pamatysite savo elgesio ar požiūrio pokyčius. Savimi pasitikintys  žmonės nepavydi sėkmės aplinkiniams, bet džiaugiasi tiek savo, tiek kitų žmonių pasisekimais.

Taip pat skaitykite: 8 gyvenimo pamokos, kurias išmoksite po skyrybų

5. Kurį laiką nesinaudokite socialiniais tinklais

Niekam ne paslaptis, jog socialiniai tinklai – nuolat besisukantis ratas. Dedame ten geriausias savo nuotraukas, pažymime, jog buvome kokiame nors prabangiame restorane  ir dalijamės tik geriausiais gyvenimo įspūdžiais. Tyrimai rodo, jog tokie pranešimai turi blogą įtaką juos skaitantiems. Tyrėjai teigia, jog socialiniai tinklai sukelia neigiamas emocijas, tokias kaip vienišumą ir pavydą. Pamirškite šiuos tinklus bent trumpam, prisiminsite, koks nuostabus esate ir labiau pasitikėsite savimi.

6. Neieškokite kitų žmonių pritarimo ir pripažinimo

Joshas Gresselis savo knygoje „Embracing Envy: Finding the Spiritual Treasure in Our Most Shameful Emotion“ nagrinėja žmonių poreikį sukelti pavydą. Jei kas nors mums pavydi sėkmės, jaučiame pasitenkinimą. Visgi Joshas tvirtina, jog toks jausmas ilgai netrunka ir yra susijęs su žema saviverte. Jei norite, kad kiti žmonės jums pavydėtų, vedinasi, esate priklausomi nuo kitų žmonių nuomonės. Geriau ieškokite pritarimo savyje.

Taip pat skaitykite: Nesiseka ir nieko nesinori? Prisiminkite paprastus džiaugsmus

7. Neklijuokite kitiems žmonėms etikečių

Tai priklauso nuo to, kaip vadinsite kitus žmones. Geriau nevertinti žmonių pagal jų sėkmę ar statusą. Kartais troškimai ir siekiai susiję su menka saviverte. Nereikia per daug girtis, nes statusas ar trofėjai ant lentynos neatskleidžia jūsų tikrosios asmenybės.

8. Nelyginkite savęs su kitais

Jei norite, kad kiti žmonės jums pavydėtų, vedinasi, esate priklausomi nuo kitų žmonių nuomonės. Geriau ieškokite pritarimo savyje.

Theodore'as Rooseveltas yra pasakęs: savęs lyginimas su kitais vagia džiaugsmą. Jei nuolat lyginsite savo gyvenimą su kitų žmonių, visuomet rasite, dėl ko galite paburbėti. Turėtumėte daryti priešingai – džiaukitės teigiamais dalykais, kurie vyksta ne tik jūsų, bet ir kitų gyvenimuose. Richardas Smithas sako, jog visuomet bus už jus geresnių, o ar pavydėsite, ar ne, priklauso nuo jūsų požiūrio. Niekuomet nesidžiaugsite tuo, ką turite, jei galvosite, kad kiti gyvena geriau už jus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius