Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškylautojo krepšys: praktiški patarimai, kokiais maisto produktais pasirūpinti ir ko vengti

Turbūt daugelis sutiktume, jog vienas geriausių būdų mėgautis vasara – iškylaujant gamtoje. Tačiau vyraujant karščiams, neatsiejamas išvykų atributas – maisto pirkimas bei ruošimas – neretai sukelia papildomų rūpesčių. Kaip jų išvengti?
Iškyla gamtoje
Iškyla gamtoje / 123RF.com nuotr.

„Ruošiantis į iškylą, nereikėtų susikoncentruoti vien tik į maistą. Juk pirmiausia iškylaujame tam, kad praleistume laiko gamtoje, atitrūktume nuo darbų ir rutinos, pabendrautume su draugais, šeima ar pabūtume su savimi. Ne valgis, o įdomi veikla turėtų būti prioritetu vykstant į gamtą“, – sako mitybos specialistė, „Mitybos džiunglės“ įkūrėja Ilona Kuodienė.

Jos teigimu, ruošiantis išvykai karščių metu, nereikėtų apsikrauti sunkiai virškinamu maistu – verčiau orientuotis į produktus, kurie yra gaivinantys, lengvai pasotinantys bei, žinoma, atsparesni karščio poveikiui.

Asmeninio archyvo nuotr. /Mitybos specialistė, „Mitybos džiunglės“ įkūrėja Ilona Kuodienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Mitybos specialistė, „Mitybos džiunglės“ įkūrėja Ilona Kuodienė

15min GYVENIMAS pasiteiravo I.Kuodienės, ką vertėtų įsidėti į maisto krepšį vykstant į gamtą, kad būtų patogu, skanu ir naudinga sveikatai.

Vanduo

Pasak I.Kuodienės, geriausia atsisakyti saldintų gaiviųjų gėrimų, kaip įvairūs limonadai, sultys. Daug naudingiau su savimi turėti paprasčiausio vandens, kurį būtų galima paskaninti braškėmis, citrinos, obuolio, apelsino skiltelėmis, agurko griežinėliais, mėtų šakelėmis. Jos teigimu, toks gėrimas patiks ir vaikams, ir suaugusiesiems.

„Be to, vartodami paprastą, natūraliai paskanintą vandenį, išvengiame didelio cukraus kiekio suvartojimo, skirtingai, nei gerdami saldintus gėrimus. Be to, organizmo ląstelės lengviau pasisavina paprastą vandenį, dėl ko mažėja rizika dehidratuoti“, – pridūrė ji.

Beje, kaip nurodė mitybos specialistė, prieš išvyką iš vakaro užsišaldžius vandens buteliukų ir ryte juos sudėjus į šaltkrepšį, užtikrinsime, kad maistas bus transportuojamas kaip šaldytuve, o vėliau, atitirpus ledui, turėsime vėsaus, gryno vandens.

Vaisiai ir uogos

Švieži, gaivūs, saldūs vaisiai ir uogos neapsunkina virškinimo sistemos, tad karštą vasaros dieną tai – puikus desertas. I.Kuodienė išvykos metu rekomenduoja turėti ir vandeningų vaisių, kaip arbūzai, apelsinai.

Mitybos specialistė patikina, kad svarbu nepamiršti nuplauti tiek vaisių ir uogų, tiek daržovių dar būnant namuose. Tuomet iškylaujant neteks sukti galvos, kur gauti švaraus vandens. Beje, ji atkreipia dėmesį, jog svarbu nuplauti ir tuos vaisius bei daržoves, kurių žievės nevalgome, kad pjaustant nešvarumai nepatektų į produkto vidų.

123RF.com nuotr./Arbūzas
123RF.com nuotr./Arbūzas

Riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai

„Šie produktai yra itin maistingi, suteikiantys energijos ir būnant gamtoje tikrai nesugenda. Galima į dėžutę pasidaryti mišinį įvairių riešutų, sėklų, džiovintų vaisių – bus puikus užkandis, kada norėsis ko nors traškaus, bet sveiko ir neapsunkinančio“, – pataria I.Kuodienė.

Lengvi užkandžiai

Anot mitybos specialistės, išvykai į gamtą sumuštiniai jau yra tapę klasika. Tačiau užuot pirkus mėsos gaminius ar sūrį, karštai vasaros dienai ji pataria apsvarstyti sveikesnių ir lengvesnių sumuštinių alternatyvų, naudojant pilno grūdo duoną ar trapučius, įvairias daržoves, užtepėles, vaisius.

„Pati išvykose mėgstu pasigaminti štai tokį saldų ir energijos suteikiantį užkandį: ryžių arba grikių traputį aptepu nesaldintu riešutų sviestu ir uždedu banano griežinėlių. Arba supjaustau obuolį skiltelėmis, išvolioju jas cinamone (kurį galima tiesiog suberti į sandarią dėžutę) ir užtepu riešutų sviestu“, – dalijosi specialistė.

Jos teigimu, nesaldintas riešutų sviestas yra puikus pasirinkimas iškylaujant, kadangi suteikia sotumo, o būnant gamtoje kad ir ilgesnį laiką, nesugenda ir nereikalauja ypatingų laikymo sąlygų.

Taip pat ji patarė iškylaujant turėti daržovių, kaip morkos, cukinijos, saliero stiebai. Šiuos supjausčius lazdelėmis, galima patiekti kartu su avinžirnių užtepėle (humusu), kuri yra išties maistinga. Beje, ji nurodė, jog nors parduotuvėse galima nusipirkti ir paruošto humuso, šią užtepėlę itin paprasta pasigaminti ir patiems, o receptų yra pačių įvairiausių. Tačiau išvykų metu svarbu humusą laikyti šaltkrepšyje, kad nesugestų.

Vida Press nuotr./Užkandžių stalas
Vida Press nuotr./Užkandžių stalas

Dėl mėsos ir pieno produktų

Pasak I.Kuodienės, pieno produktai nėra tinkamas pasirinkimas iškylai į gamtą, ypač, per didelius karščius. Taip pat jei yra ruošiamos salotos, verčiau atsisakyti majonezo ir kaip padažą naudoti aliejaus, garstyčių, išspaustų citrinų sulčių mišinį, įvairias prieskonines žoleles.

O štai neįsivaizduojantiems išvykos be mėsos, mitybos specialistė pataria namuose pasigaminti, pavyzdžiui, suktinukų iš tortilijos su daržovėmis ir kepta vištiena.

Tuo tarpu kalbant apie mėsos kepimą gamtoje, I.Kuodienė primena, kad tai nėra pats sveikiausias pasirinkimas. Tačiau tokiais atvejais, ji pataria marinuojant mėsą naudoti daug rozmarino, kuris sumažina kancerogeninių junginių išsiskyrimą, kada mėsa yra kepama. Taip pat ir kepimo metu reikėtų vengti atviros, kaitrios ugnies bei užtikrinti, kad mėsa būtų gerai iškepta, bet neperkepta.

Mėsą reikėtų gabenti tik šaltkrepšyje ir kuo greičiau suvartoti.

Pasak jos, rekomenduotina vengti įvairių perdirbtų mėsos gaminių (kaip ir kitų perdirbtų, greitai paruošiamų produktų) – vien perskaitę jų etiketes pamatysime, kad toks maistas mūsų sveikatai nėra naudingas.

„Aišku, vartojant juos retkarčiais, daug žalos neprisidarysime, bet išvykose nereikėtų piktnaudžiauti tokiu maistu, kad po to netektų susidurti su virškinimo problemomis“, – pabrėžė mitybos specialistė.

Beje, svarbu nepamiršti, kad mėsą reikėtų gabenti tik šaltkrepšyje ir kuo greičiau suvartoti.

„Scanpix“ nuotr./Iškyla
„Scanpix“ nuotr./Iškyla

Itin svarbu – nepamiršti ekologijos

Kaip ir minėjo I.Kuodienė, maistas nėra pagrindinis dalykas, kalbant apie iškylavimą gamtoje. Anot jos, ruošiantis išvykai su kompanija, geriausia tarpusavyje apsitarti, kad visi pasirūpintų skirtingu maistu ir optimaliu jo kiekiu – taip išvengsime produktų išmetimo veltui.

Be to, ji pridūrė, jog esant karščiams nerekomenduojama kepti maisto gamtoje, pavyzdžiui, laužavietėse, mat yra didesnė gaisro rizika. Kitu atveju, svarbu užtikrinti, kad kepimo procesas vyktų saugiai.

„Kitas dalykas, ruošdamiesi išvykai, visada pagalvokite apie gamtą – būtinai su savimi vežkitės šiukšlių maišų, kad nepaliktumėte jokių atliekų. Apskritai, naudinga užsitikrinti, kad tų atliekų liktų kuo mažiau: verta atsisakyti vienkartinių indų (ypač iš plastiko), o maistą sudėti į kokias nors daugkartinio naudojimo dėžutes, kad gamta nebūtų teršiama“, – pabrėžė mitybos specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius