-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsamus gidas geriausiems šaltibarščiams pasaulyje: nuo burokėlių paslapčių iki agurkų traškumo

Kiekvienas virtuvės šeimininkutis turi savo „geriausią“ šaltibarščių receptą ir gal net kokią paslaptį, kurios nenori niekam išduoti. Galbūt šaukštelis garstyčių, šlakelis agurkėlių marinato ar didesnė meilės dozė? Triukų yra daug, bet iš savo patirties žinau vieną dalyką – vienas triukas stebuklingai šaltibarščių nepakeis. Siekiant užtikrinti didžiausią sėkmę, reikia visas gudrybes sukišti į vieną puodą.
Šaltibarščiai
Šaltibarščiai / 123RF.com nuotr.

Su savo gera drauge Rūta Jankauskaite jau kuris laikas netgi kuriame knygą apie tai, tad dalinuosi dalimi gudrybių iš knygos, kuri kada nors, tikiuosi, išvys tą prakeiktą dienos šviesą. O jei norite dar daugiau, užsukite į feisbuko grupę Šaltibarščiai.

Kiaušiniai ir jų paruošimo būdai

Kiaušiniai yra vienas iš esminių šaltibarščių ingredientų, tačiau jis nėra absoliučiai būtinas. Šaltibarščiai jau toks patiekalas – puikus iš esmės ir visada.

Jei norisi, kad šaltibarščiai būtų tobulai „kiaušiniški“ – skoniu, tekstūra ir kvapu – kietai virtus kiaušinius trinkite. Paprasčiausias būdas tą padaryti yra šakute, mėgstantys rimčiau atrodyti gali rinktis ir grūstuvę, nors čia reikėtų pasisaugoti, nes riba tarp trinto kiaušinio (tam tikrose visuomenės grupėse žinomo kaip traiškana) ir kiaušinio košės – labai plona.

Jei tarp virtuvės rakandų jūsų lentynose dulkes renka specialus prietaisėlis kiaušiniams sluoksniuoti – sveikinu atradus puikią progą jam panaudoti.

Evelinos Stundžienės nuotr. /Šaltibarščiai
Evelinos Stundžienės nuotr. /Šaltibarščiai

Agurkai ir žalumynai

Taigi, agurkai. Jie gali būti tarkuojami arba smulkiai pjaustomi, priklausomai nuo pastangų, kurias norite įdėti, lygio ir jūsų meilės (ar neapykantos?) traškumui. Mėgstantiems triauškinti siūlom nuplauti ir pjaustyti neluptus. Švelnesnei tekstūrai išgauti galite prieš pjaustydami agurkus nulupti, o sutarkavę juos sukursite beveik neįvardijamą agurkinį pojūtį.

Visi variantai vienodai geri – svarbiausia, kad agurko būtų, o kaip jis pateiktas – jau tik detalės. Beje, agurkų dydžio pasirinkimą lai nulemia asmeninės preferencijos – tiks ir ilgavaisiai, ir trumpavaisiai, nors pastarieji įprastai pasižymi stipresniu skoniu.

Kalbant apie krapus, viskas labai paprasta – paimkite kelias šakeles ir smulkiai supjaustykite. Nors Lietuvoje tokia problema ir reta, būna nutinka, kad parduotuvėse krapų nelieka. Tada variantai trys: važiuoti į didesnį prekybos centrą, naudoti džiovintus arba skambinti mamai ir klausti, ar netyčia neturi užšaldžiusi.

Tas pats galioja ir svogūnų laiškams. Nesant jų, galite išmėginti ir laiškinį česnaką arba tiesiog smulkiai supjaustyti paprasto balto svogūno galvutę. Tiesą sakant, net ir turint svogūnų laiškų galima įmaišyti šiek tiek baltojo, jei tik jo skonis artimas širdžiai. Pliusas: šaltibarščius su svogūnais galite valgyti ir pusryčiams ar pietums, neatbaidydami kolegų ir klientų – kefyras ne tik sušvelnins skonį, bet ir pasirūpins, kad burnoj neliktų nemalonaus kvapo.

Nehiperbolizuoju sakydama, kad esu pagaminusi tūkstančius šaltibarščių dubenėlių, tad nenuostabu, kad išmokau visai naudingų paslapčių. Mėgstamiausia – agurkus ir žalumynus pasiruošti iš anksto.

Susmulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska sudėkit į piestą (paprasčiau tariant, grūstuvę) ir grūskit tol, kol gausit ryškiai žalią tyrelę. Ją perdėkite į didesnį indą, sumaišykite su smulkintais agurkais ir palaikykite maždaug pusvalandį, kol ruošite visa kita. Šis ritualas padės žalumynams išleisti sultis ir atskleisti ryškesnį skonį bei aromatą (pastarasis irgi labai svarbus, kadangi maždaug 75 % skonio mes suvokiame per uoslę), dėl ko jūsų šaltibarščiai taps nepalyginamai skanesni nei vietinės valgyklos ir galimai apvers jūsų gyvenimą aukštyn kojomis.

Taps nepalyginamai skanesni nei vietinės valgyklos.

Evelinos Stundžienės nuotr. /Šaltibarščiai
Evelinos Stundžienės nuotr. /Šaltibarščiai

Kiti patarimai ir gudrybės

Tobulo šaltibarščių recepto paieškos ir atradimas – neįtikėtinai smagus procesas. Bet atradus tą vienintelį, atsiveria naujas eksperimentų pasaulis. Atsiradus naujų skonių poreikiui, kviečiu pasinaudoti kai kuriais iš šių patarimų (ir atrasti savų, žinoma).

  • Rožiniai ledo kubeliai

Jei nesuvokiamu būdu jums liko šaltibarščių, užšaldykite skystį kubeliais. Tam tiks įprasta ledukų formelė (arba specialūs maišeliai). Kai kitą kartą vėl gaminsite šaltibarščius, į lėkštę įmeskite kelis ledukus ir džiaukitės vėsiu patiekalu iškart – nereikės kankintis, kol šaltibarščiai vės šaldytuve.

  • Kiaušinių pakaitalai

Nemėgstantiems kiaušinių (arba tiesiog ieškantiems alternatyvų) taip pat turim, ką pasiūlyt. Veganai ir skaičiuojantys kalorijas turėtų išbandyti juodąją druską. Jos skonis itin specifiškas, bet tikrai primena kiaušinius.

Kita alternatyva – sūris. Receptą su feta rasite žemiau, bet tai – ne vienintelis variantas. Ožkų pieno, mėlynųjų pelėsių sūriai, mocarela arba net kietasis – visi turi savo atskiras fanų grupes.

Fotolia nuotr./Feta
Fotolia nuotr./Feta
  • Netradiciniai priedai

Čia galimybių sąrašas nesibaigia: eksperimentuoti galite tiek, kiek leidžia fantazija. Vienintelis patarimas: nesvarbu, ką naudosite – agurkų, Chalapos paprikų ar kaparėlių marinatą, raugintų agurkų skystį, garstyčias, krienus, balzamiko actą, aštrų padažą ar bet ką kita – dėkite tik truputį, kad neužgožtų pagrindinio šaltibarščių skonio.

  • Burokėlių paslaptys

Nusivylėte savo šaltibarščių spalva? Pabandykite šaltyje džiovintų burokėlių miltelius. Skoniui daug įtakos jie neturės, bet vaizdą tikrai pagerins. Dėl geresnės tekstūros galite pabandyti dalį burokėlių elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Galite, žinoma, ir visus.

Daugiau jokių ilgų burokėlių juostelių, aptaškančių viską aplink!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius