-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai griūva rutina: kaip per šventes nepriaugti svorio? Gėrimas, palengvinantis skrandžio darbą

Per didžiąsias metų šventes dalis aktyviai sportuojančių žmonių leidžia sau šiek tiek pasilepinti. Kalėdiniai ir naujametiniai vakarėliai, dažnesni užkandžiai, riebesnis maistas, kepiniai ir saldumynai – visa tai priverčia bent trumpam atitrūkti nuo griežtos rutinos ir intensyvaus sporto. Tačiau kiek laiko galime sau leisti taip poilsiauti, jei nenorime prarasti geros fizinės formos ir priaugti nereikalingų kilogramų?
Pora užkandžiauja
Pora užkandžiauja / „Scanpix“ nuotr.

„Pradėjus laukti pagrindinių metų švenčių, į sporto klubus vaikštančių žmonių gerokai sumažėja. Ypač tarpušvenčiu, kai dauguma nori pasilepinti laisvu laiku ir suteikti sau dvasinio ir fizinio poilsio“, – tokias tendencijas pranešime žiniasklaidai pastebi sveikatingumo klubo „Impuls“ treneris, dietologas Lukas Jaliūnas.

Vis dėlto su šypsena jis čia pat priduria, kad pasibaigus šventiniam periodui bene visi „atkritę“ sugrįžta į įprastą režimą: „Žmonės ima jausti nuoskaudą, kad per daug prisivalgė, ilgokai nesportavo, apsileido. Juos graužia sąžinė, todėl į sales grįžta su dviguba motyvacija ir jėga.“

Kaip „sukčiauti“ protingai?

Trenerio teigimu, tie, kurie iki švenčių buvo aktyvūs, laikėsi tinkamos mitybos pagrindų, tačiau šiuo periodu leido sau atsipalaiduoti, gali pajusti tokių nemalonių simptomų kaip virškinimo sutrikimai, galvos skausmas ir apskritai pablogėjusi bendra savijauta.

Asmeninio archyvo nuotr./Treneris ir dietologas Lukas Jaliūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Treneris ir dietologas Lukas Jaliūnas

Pravartu atsižvelgti į keletą taisyklių, kaip save lepinti neįprastais patiekalais, nukrypus nuo įprasto sveikos ir taisyklingos mitybos režimo. „Pagrindinis dalykas – gauti pakankamai mineralų. Didžiuliai kiekiai mėsiškų patiekalų, miltinių produktų, saldumynų apkrauna virškinimo traktą, žmogus praranda daug mineralų. Jų galima papildyti vartojant daugiau mineralinio vandens“, – pasakoja treneris.

Pasak dietologo, šiuo periodu apskritai reikėtų padidinti suvartojamų skysčių kiekį: „Nebūtinai tai turi būti tyras vanduo. Gali būti ir arbata, ypač žalioji, nes ji veikia kaip antioksidantas. Vartojant daugiau skysčių po organizmą greičiau išnešiojamos maisto medžiagos, mažiau apsunkinamas virškinimo traktas.“

Šventinis ryto ritualas

Dar vienas sunkumas, su kuriuo susiduria dažnas daugiau riebesnio maisto per šventes suvalgantis žmogus, yra padidėjęs organizmo rūgštingumas. Trenerio ir dietologo L.Jaliūno teigimu, šiuo periodu turime pasirūpinti organizmo šarminimu.

Vienas geriausių pagalbininkų – paprastas kambario temperatūros vanduo, sumaišytas su puse citrinos sulčių. „Nors tai atrodo kaip paradoksas – citrina rūgšti, ji tarsi turėtų rūgštinti organizmą, tačiau yra atvirkščiai. Citrina yra vienas iš geriausių produktų, puikiai atkuriančių organizmo šarmų ir rūgščių terpę, natūralų pH“, – aiškina jis.

Kiekvieną šventinio laikotarpio rytą jis siūlo pradėti stikline šio paprasto gėrimo. Pasak L.Jaliūno, tai padėtų atkurti šarmus organizme, palengvintų skrandžio darbą ir pagerintų bendrą savijautą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Organizmą valantis žaliasis kokteilis

Kada valgyti desertą?

Ne tik maisto perteklius ir persivalgymas yra opioji daugelio žmonių problema. „Dažnas, apakintas maisto gausos, skonių įvairovės, kvapų ir spalvingumo, į skrandį deda viską iš eilės. Mano patarimas būtų neprarasti sąmoningumo – prieš kraunantis į lėkštę maistą apgalvoti, kokie būtų tinkamesni deriniai. Žinoma, geriausia valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis“, – pastebi treneris ir mitybos specialistas.

Citrina yra vienas iš geriausių produktų, puikiai atkuriančių organizmo šarmų ir rūgščių terpę, natūralų pH.

Kalbėdamas apie saldumynų vartojimą kartu su paprastu maistu, jis pateikia patarimą, kurį išgirdę pirmą sykį veikiausiai nustebtų.

„Desertą dažniausiai valgome po visko, todėl neišvengiame insulino šuolio, tada tampame vangūs, mūsų organizmas pradeda kaupti riebalus ir t. t. Norint išvengti tokios situacijos, rekomenduojama vakarienę pradėti nuo deserto, ir jau tada sėsti prie kito patiekalo, kuris nebūtų iš saldumynų raciono“, – pataria L.Jaliūnas.

Kaip sugrįžti į režimą po švenčių?

Nors keletą savaičių atsipalaiduoti galime be didesnės žalos organizmui, svarbu nepamiršti judėti ir šventiniu laikotarpiu. „Nieko blogo, jeigu žmogus nusprendė pailsėti nuo sporto salės, skirti daugiau dėmesio šeimai. Svarbu ir šiuo periodu nepamiršti bent minimaliai pajudėti, tarkime, išeiti pasivaikščioti į mišką, parką, miestą, kad organizmas neatitrūktų nuo judesio. Jeigu labai stipriai atitolsime, gali būti labai sunku grįžti prie fizinio krūvio“, – pataria L.Jaliūnas.

Vis dėlto kiek laiko galime sau leisti poilsiauti, nenorėdami prarasti fizinės formos ir sunkiu darbu užtarnauto rezultato? „Dvi savaitės dar nėra žalingas laiko tarpas, per kurį pradėtų vykti dideli pokyčiai. Tačiau problema ta, kad dažnas žmogus per tas 2–3 savaites praranda motyvaciją, ir jos tampa 5–6 savaitėmis“, – dėmesį atkreipia treneris.

Neištęsus šventinio laikotarpio daugiau nei 2 savaites, organizmas per savaitę ar 12 dienų grįžta į ritmą, o raumenys atgauna buvusį tonusą.

Kartu jis pabrėžia, kad sugrįžus į sporto sales nereikėtų persistengti: „Į režimą reikia grįžti sistemingai, krūvius didinant palaipsniui – tarkime, po švenčių grįžus į sporto salę daryti pratimus visam kūnui, tačiau pradėti nuo mažesnio krūvio, trumpesnių treniruočių, kad organizmas nepatirtų didžiulio šoko.“

Nerimaujančius, kad po švenčių bus sunku sugrįžti į kasdienę rutiną, L.Jaliūnas nuramina: „Neištęsus šventinio laikotarpio daugiau nei 2 savaites, organizmas per savaitę ar 12 dienų grįžta į ritmą, o raumenys atgauna buvusį tonusą. Todėl vėl galėsite dirbti su tais pačiais darbiniais svoriais, atlaikyti tas pačias intensyvias treniruotes“, – apibendrina treneris, dietologas L.Jaliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius