Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip ir ką valgo prancūzai: 8 ypatumai

Nesuklysime pasakę, kad prancūzai – tikri gurmanai. Ak, valgyti Prancūzijoje: sūris, ilgi batonai, petit fours (maži sausainukai arba vieno kąsnio pyragėliai). Vištienos gabaliukai iš greito maitinimo įstaigų prieš tai tiesiog nublanksta, rašoma time.com.
Prancūzų virtuvė
Prancūzų virtuvė / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Mityba

Nublanksta ir mūsų sveikata. Štai Lietuvoje 20 proc. moterų ir 19 proc. vyrų yra nutukę, o Prancūzijoje nutukusių suaugusių žmonių yra 14,5 proc.

Taigi, ką gi valgo prancūzai? Prancūzijos maisto, aplinkos ir užimtumo, sveikatos ir saugumo agentūros mokslininkų komanda norėjo tai išsiaiškinti. Jų straipsnis, išspausdintas „British Journal of Nutrition“, atskleidė valgymo ypatumus, kurie lietuviams gali pasirodyti kiek neįprasti. Vakarietiškiausi valgymo ypatumai mokslininkų buvo praminti „saldžia ir apdorota“ mityba; šie ypatumai apima 13 proc. populiacijos (daugiausia jaunimo), ir į juos įeina pusgaminiai bei nugriebtas pienas, vaisių sultys, sausi pusryčiai, šokoladukai ir kišas.

Tačiau likusi šalies dalis laikosi kitų įpročių. Naudodamiesi nacionaliniais reprezentatyviaisiais duomenimis, mokslininkai analizavo 2600 suaugusių prancūzų vyrų ir moterų, kurie 7 dienas fiksavo viską, ką valgė, meniu. Po to mokslininkai išsiaiškino kelis išskirtinai prancūziškus mitybos ypatumus.

Jie meistriškai įvaldę porcijų kontrolę

Populiariausia mityba, kurią propaguoja 23 proc. Prancūzijos gyventojų, yra „mažai valgančiojo“ mityba – valgomas visoks maistas, tik gerokai mažiau,nei įprastai. Taip besimaitinantys žmonės taip pat suvartoja gerokai mažiau kalorijų.

Jie nebijo riebaus maisto

89 proc. tyrime dalyvavusių žmonių valgė riebų sūrį ir tik 8 proc. rinkosi mažo riebumo gaminius. Kitas šių metų prancūzų tyrimas parodė, kad sūris, pilnas sočiųjų riebalų, nekenkia sveikatai, jei jo valgoma ne daugiau kaip dvi porcijos per dieną. Naujasis tyrimas rodo, kad žmonės, vartojantys riebius pieno produktus, mažiau linkę į nutukimą nei tie, kurie renkasi liesus pieno produktus.

Jie valgo nedaug apdoroto ar aliejuje gaminto bei skrudinto maisto

Tik 29 proc. žmonių per tą savaitę valgė skrudintą ar džiūvėsėliuose voliotą maistą (palyginti Amerikoje net 50 proc. žmonių per tą savaitę bent kartą valgė skrudintą maistą, o iš jų 8 proc. tokį maistą valgė 4–6 kartus).

Jie valgo žuvį

Apie 70 proc. žmonių per tyrimo savaitę valgė neapdorotą žuvį (palyginti apie 30 proc. amerikiečių jūrų gėrybių valgo kartą per savaitę; beveik pusė jų žuvį valgo retkarčiais arba visai jos nevalgo).

TAIP PAT SKAITYKITE: Žuvies dieta: per savaitę galima netekti iki 2 kg

Jie neatsisako alkoholio

68 proc. populiacijos per minėtąją savaitę gėrė alkoholį, daugiausia – vyną.

Iš esmės jie valgo sveiką maistą

Apie 13 proc. žmonių laikosi Viduržemio jūros dietos, kurioje gausu žuvies, vaisių, aliejų, riebių pieno produktų bei neapdoroto maisto. Tokia pat populiari yra mokslininkų taip vadinama „suvokimo apie mitybos įtaką sveikatai“ dieta (šios dietos tikrai nebuvo užvaldžiusios bolivinių balandų kruopos ar žaliosios sultys). Prancūzijoje sveika mityba reiškia mitybą, kurioje gausu įvairių grūdų duonos, sriubų, vaisių, arbatos, neriebaus maisto ir – labai keista – tortų ir kepinių. „Labai įdomu, nes matome, kad sveiki žmonės valgydami nepamiršta „malonumo dimensijos“, – sako Rozenn Gazan, pagrindinė tyrimo autorė. – Prancūzijoje tai labai svarbus aspektas“.

Jų „ne toks sveikas“ maistas, skiriasi nuo mūsų

Apie 17 proc. prancūzų laikėsi „tradicinės“ mitybos, kurioje gausu riebalų, cukraus ir druskos – tačiau visa tai yra dėl vyno, saliamio, sūrio, duonos, raudonos mėsos, kruopų ir desertų. Greitas maistas į šį sąrašą nepatenka.

Jie negamina nieko prašmatnaus

Apie 10 proc.prancūzų laikosi, kaip mokslininkai vadina, elementariausios mitybos; dažniausiai jie valgo labai paprastus, neapdorotus maisto produktus, tokius kaip sūris, kiaušiniai, bulvės, sviestas, jogurtas, gyvūninės kilmės riebalai, makaronai bei duona.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tyrimas: makaronai ne storina, o padeda numesti svorio, jei laikomasi „itališkos“ dietos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius