Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išmokti anksti keltis. Verslininko sukurta instrukcija

Verslininkas Zdravko Cvijetic savo tinklaraštyje Medium.com patalpino straipsnį apie tai, kaip išmokti anksčiau keltis ir skirti rytines valandas asmeniniams reikalams. Šiems patarimams sukurti jam prireikė ketverių metų.
Moteris lovoje
Moteris lovoje / „Shutterstock“ nuotr.

„Man prireikė ketverių metų tyrimų, eksperimentų ir nesėkmių tam, kad sukurčiau įprotį anksti keltis. Dabar, aš pagaliau galiu kontroliuoti savo atsikėlimo laiką – ir tai buvo verta įdėtų pastangų. Tikėtina, jeigu skaitote šį tekstą, jūs irgi bandėte išmokti keltis anksčiau ir jums tai nepavyko“, – rašo teksto autorius.

„Pastaruoju metu labai populiaru pasakoti apie tai, kaip keliesi 5 valandą ryto. Iš tikrųjų prabusti anksti – nereiškia keltis būtent penktą ryto. Nesakau, kad negalite to padaryti, tiesiog jūs tikrai neprivalote to daryti.“

Verslininkas sako, jog norint išmokti anksti keltis, pirmiausia reikia pakeisti savo gyvenimo būdą. „Viena iš priežasčių, kodėl šio naujo įpročio susiformavimas man užtruko ketverius metus yra būtent tai, jog aš neįvertinau savo studentiško, o vėliau ir verslininko gyvenimo būdo. Laikas, kada verta keltis nulemiamas to, kuo jūs užsiimate, jūsų darbo pobūdžiu, šeima, socialiniu tinklu, turimais pomėgiais, keliavimo dažniu ir t.t.“

„Keltis 5 ar 6 ryto – neįveikiama užduotis, jeigu esate gydytojas, kuriam dažnai tenka budėti naktimis arba studentas, dirbantis ar besilinksminantis naktimis. O jeigu jūs dažnai keliaujate ir tenka kirsti kelias laiko juostas, keltis tuo pačiu metu tampa fiziškai sudėtinga“, – aiškina verslininkas.

Po to, kai remdamiesi profesine ir asmenine patirtimi nuspręsite kelintą valandą norite keltis, reikia įvesti tvarką net keliose gyvenimo srityse:

  • Tikslai ir nusiteikimas;
  • Vakariniai užsiėmimai;
  • Miego kokybė;
  • Prabudimas ir rytiniai reikalai.

Tikslai ir bendras nusiteikimas

„Žmonės – sutvėrimai, ieškantys momentinio malonumo. Todėl jūs ieškosite bet kokio pasiteisinimo, kad tik ilgiau pamiegotumėte, ypač pirmosiomis dienomis. Jums būtina žinoti, kad tikrai turėsite kažką aukoti ir turite būti tam pasiruošę“, – aiškina teksto autorius.

„Iš pradžių kentės jūsų produktyvumas. Ir jums teks atsisakyti idėjos, kad jūs gal visai ne „vyturys“ – tai mitas.“

Autoriaus nuomone, svarbiausia yra tinkamai sudėlioti tikslus. Jo manymu, tikslai motyvuoja žmogų. Ir kuo labiau tikslas yra emociškai pastiprinamas, tuo atkakliau žmogus jo sieks. Be to, tikslai nulemia veiklos sistemas, kurių reikia laikytis, kad pasiektume tikslų. „Iš pradžių jums reikia numatyti 3 esminius tikslus artimiausiems metams ir išdirbti sistemas, kurios padės jų pasiekti. Pavyzdžiui, tikslas per 3 mėnesius netekti 5 kilogramų. Sistema: sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį iki 2000 per dieną, maitintis sveikai – nevartoti saldainių, greitojo maisto ir atsisakyti dažno užkandžiavimo. Du kartus per savaitę atlikti kardio treniruotes (plaukimas ar bėgiojimas). Du kartus per savaitę mankštintis treniruoklių salėje, vieną kartą per savaitę – joga“.

Vakariniai užsiėmimai

Verslininkas rašo, jog jau vakare reikia nusiteikti ankstyvam prabudimui. Jis pateikia keletą patarimų, kaip tinkamai tą padaryti.

  • Nenaudokite jokių šiuolaikinių technologijų: planšetinių, nešiojamų kompiuterių ar mobiliųjų telefonų

Mėlyna šviesa neigiamai veikia miegą. Todėl kelios valandos iki miego reikėtų atsisakyti bet kokių įrenginių naudojimo.

  • Pasiruoškite rytdienai

Verslininkas siūlo pasirūpinti keliais dalykais iš vakaro, kad tam nereikėtų skirti rytinio laiko. Vakare reikia atsakyti į tris klausimus:

  • Kokie svarbiausi rytdienos prioritetai?
  • Ką rytoj apsirengsiu?
  • Ką valgysiu pusryčiams, pietums, vakarienei?
  • Įvertinkite praėjusią dieną ir įsivaizduokite idealų rytą

Mėlyna šviesa neigiamai veikia miegą. Todėl kelios valandos iki miego reikėtų atsisakyti bet kokių įrenginių naudojimo.

„Laikas bėga greitai ir jeigu jūs neišmoksite sustoti ir mąstyti apie jums svarbius dalykus, vieną dieną tikrai pajusite, kad jūsų gyvenime kažko trūksta. Kiekvieną vakarą klauskite savęs: kas šiandien pavyko taip, kaip norėjau? Ką jūs padarėte? Už ką esate dėkingi? Kas padarė jus laimingais?“

Verslininkas siūlo įsivaizduoti savo idealų rytą ir tai leis jums neatidėlioti kėlimosi iš lovos, o iš karto imtis idealaus ryto įgyvendinimo.

  • Paskaityti

„Šiuolaikiniam žmogui sunku surasti 30 laisvų minučių, kad galėtų paskaityti. Tačiau jeigu prieš miegą padėsite į šalį visus technologinius įrenginius, lengvai rasite laiko skaitymui. Ir visai nesvarbu kam bus naudingas skaitymas: jūsų asmeniniam ar profesiniam augimui“, – rašo autorius.

Vida Press nuotr./Mieganti moteris
Vida Press nuotr./Mieganti moteris

Miego kokybė

„Dauguma žmonių nežino, kas ir kaip veikia jų miegą bei ką galima padaryti, kad pagerėtų jo kokybė“, – rašo tinklaraščio autorius. Jis vardija veiksnius, kurie gerina arba blogina miego kokybę.

  • Stimuliatoriai. Mažiausiai prieš šešias valandas iki miego reikia liautis vartoti kavą, alkoholį ir pasilikti vandenį ar žalią arbatą.
  • Sunkus maistas. Prieš miegą nevertėtų valgyti sunkaus maisto, jis apsunkina virškinimo sistemą ir blogina miego kokybę. Verslininkas siūlo prieš miegą suvalgyti kokį nedidelį užkandį, riešutų ar išgerti stiklinę pieno, kad nežadintų alkio jausmas.
  • Vanduo. Prieš miegą verta išgerti bent vieną stiklinę vandens.
  • Mankšta ir sportavimas. Prieš miegą reikėtų vengti fizinių krūvių – bent 3 valandas. Pratimai suteikia žvalumo ir po jų užmigti būna sunkiau.
  • Miego sąlygos. Reikia įsigyti kokybišką čiužinį ir pagalvę, įsitikinti, kad kambaryje tamsu (jeigu sukurti tamsos kambaryje nepavyksta, tiks ir kaukė ant akių). Taip pat reikia atkreipti dėmesį į kambario temperatūrą.
  • Laikas. Eiti miegoti reikia kas vakarą tuo pačiu metu. Iš pradžių gali būti sunku, tačiau greitai organizmas įpras ir žmogus ims jaustis pavargęs kaip tik tuo reikiamu laiku.

Prabudimas ir rytinis laikas

Verslininkas siūlo dvi strategijas, kurios padės prabusti anksčiau. Viena – pasirenkate tam tikrą laiką ir keliatės. Kita – kas rytą keliatės 10-15 minučių anksčiau. Teksto autoriaus manymu, antra strategija atims iš jūsų mažiau energijos, nors pareikalaus daugiau laiko.

Kai nuspręsite, kurios kėlimosi strategijos laikytis, verslininkas siūlo įvertinti dar kelis dalykus.

Žadintuvas. „Diena neturėtų prasidėti nuo melodijos, kurį jus gąsdina ar erzina, tai iškraipo visą naujo įpročio formavimo idėją. Reikia rasti melodiją, kuri leidžia džiugiai prabusti. Gal po kurio laiko ji nustos džiuginti, tuomet susiraskite naują melodiją.“

Verslininkas siūlo dvi strategijas, kurios padės prabusti anksčiau. Viena – pasirenkate tam tikrą laiką ir keliatės. Kita – kas rytą keliatės 10-15 minučių anksčiau.

Atsakomybė. Verslininkas siūlo susirasti draugą, kuris taip pat, kaip ir jūs norite keltis anksčiau. Turėsite vienas kitam siųsti žinutes praėjus 15 min. po prabudimo arba paskambinti.

Aktyvumas. „Raskite, kas jums padės greičiau atsikratyti mieguistumo: stiklinė vandens, veido prausimasis, dantų valymasis, lovos užklojimas, lango atidarymas ir gaivaus oro įleidimas į kambarį. O vėliau padarykite kažką, dėl ko norėtųsi keltis, nes jums tai teikia džiaugsmą, pavyzdžiui, atsigerkite kavos ir paskaitykite knygą“.

Ką daryti anksti prabudus – viskas priklauso nuo žmogaus asmeninių tikslų. Verslininkas siūlo rytiniu metu darbiniams reikalams skirti valandą.

Verslininko užsiėmimai ryte būtų tokie:

  • Tikslų kūrimas ir vertinimas;
  • Fizinis aktyvumas;
  • Meditacija;
  • Skaitymas;
  • Darbas prie įvairių projektų;
  • Bendravimas su artimaisiais;
  • Maisto ruošimas.

Verslininkas atkreipia dėmesį, kad iš pradžių galite pastebėti, jog dienos metu bus mažiau energijos. „Jeigu dienos metu norisi miegoti, pamiegokite 20-30 minučių. Įpročio formavimas – ilgas procesas ir neverta tikėtis, kad pavyks iš karto. Tad geriau laikytis eiliškumo – suformuoti tikslus, vėliau susitvarkyti su vakariniais užsiėmimais, o tada jau pradėti anksti keltis“, – rašo tinklaraštininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius